Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
dnes 25. dubna 2024 7:14
Čas čtení 1:48
Vincenc Novák

Praxit, návrat legendárních sušenek, figurka báby pod kořenem. Přinášíme ti výběr bizarních internetových petic

Praxit, návrat legendárních sušenek, figurka báby pod kořenem. Přinášíme ti výběr bizarních internetových petic
Zdroj: Public Domain Pictures/volně k užití
ČESKO ČESKO
Uložit Uložené

Není ti fuk dění v naší zemi a rád*a bys vyjádřil*a svůj názor? K takovému účelu slouží petice, kterých na českém internetu najdeš tisíce.

Na webu Petice.com je možné založit nebo podepsat petici v podstatě za jakýmkoli účelem. Zatímco většina z nich se věnuje politickým či společenským tématům, účel jiných ti minimálně vyvolá úsměv na tváři. Níže ti přinášíme výběr těch nejbizarnějších z nich. 

„Praxit“ aneb odtržení Prahy od Česka 

Jedním z příkladů je petice za osamostatnění Prahy od zbytku Česka, kterou založil moderátor Luděk Staněk. „Hlavní město Praha je dlouhodobě cizorodým elementem v rámci České republiky. Politicky, sociálně i ekonomicky. Volební výsledky v Praze se dlouhodobě rozcházejí s tím, jak si svoji samosprávu představuje zbytek České republiky,“ stojí v textu petice, která do dnešního dne nasbírala 768 podpisů.

Doporučeno
Festival Coachella dostal pokutu 28 tisíc dolarů. Důvodem je vystoupení Lany Del Rey Festival Coachella dostal pokutu 28 tisíc dolarů. Důvodem je vystoupení Lany Del Rey 24. dubna 2024 9:11

Tzv. praxit by podle autora jednou provždy vyřešil ekonomickou nerovnost. „Praha vytváří téměř dvojnásobek HDP na obyvatele než zbytek České republiky, což je situace dlouhodobě neudržitelná a nutí obyvatele České republiky každý týden riskovat své životy na nekvalitních dálnicích a silnicích, jen aby mohli trochu bohatství, které Praha vytváří, získat pro sebe,“ vysvětluje Staněk nutnost osamostatnění hlavního města. 

Návrat sušenek Vlnky i speciálních brambůrků 

Cílem některých petic je přimět výrobce potravin obnovit výrobu dříve populárních pochutin, které před lety zmizely z pultů českých obchodů. Jednou z nich je petice za opětovné uvedení sušenek Vlnky do prodeje. „Požadujeme, aby firma Opavia znovu začala vyrábět a prodávat produkt Vlnky ve všech historických příchutích,“ píše se v petici, která disponuje pouhými 172 podpisy. 

chipsy
Zdroj: Unsplash/Mustafa Bashari/volně k užití

Celých 4 629 podpisů dokázal nasbírat autor petice s názvem Chceme zpátky brambůrky Hovězí na cibulce a Uzené s křenem!. Cílem je obnova výroby tradičních brambůrků Bohemia Chips, kterou firma Intersnack před lety ukončila. 

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse