Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. srpna 2024 v 14:39
Čas čtení 0:51
Anna-Marie Hanzlíková

Kolik opalovacího krému je doopravdy třeba? Je to více, než si myslíš

Kolik opalovacího krému je doopravdy třeba? Je to více, než si myslíš
Zdroj: Pexels/volně k užití
ZDRAVÍ EXTRÉMY POČASÍ KOSMETIKA A PÉČE O KŮŽI LÉTO SPF A OCHRANA PŘED SLUNCEM ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Obsesivně se natíráš, aby byla vidět bílá vrstva, a ještě ji několikrát denně obnovíš? Nebo mazání odflákneš jednou dávkou v dlani na celé tělo? Ať tak, nebo tak, prozradíme, kolik je tak akorát, a proč vlastně opalovák používat.

Na palčivou otázku odpověděli pro britský deník The Guardian onkolog Matthew Block a onkoložka Tina Hieken. Oba se shodli, že na tělo bys měl*a natřít množství alespoň 45 mililitrů. To odpovídá asi jednomu velkému panáku. 

Doporučeno
Na kolik si přijde Snoop Dogg za den olympiády? Z částky ti spadne čelist Na kolik si přijde Snoop Dogg za den olympiády? Z částky ti spadne čelist 6. srpna 2024 v 12:30

Pokud na obličej používáš jiný krém, tak ho na tvář a krk odměř alespoň půl polévkové lžíce. 

Pokud pobýváš na slunci, tak se přemaž každé dvě hodiny. Stejně tak na další dávku nezapomínej, pokud se vykoupeš nebo zpotíš, a to i v případě, že krém slibuje být voděodolný. Doporučuje se používat alespoň SPF 30, ještě lépe pak samozřejmě uděláš s padesátkou.

Jestli máš pocit, že krém nepotřebuješ a je to v pohodě, tak není. Výjimku tvoří jen miminka do věku šesti měsíců, protože jejich kůže by si s krémem neuměla poradit a je lepší, když se tak přímému slunci úplně vyvarují. Pokud ale čteš tenhle text, tak se tě to pravděpodobně netýká, takže šup namazat!

Neriskuješ navíc úplně málo, sluneční záření způsobuje rakovinu kůže. Ta v Česku platí za nejčastější typ rakoviny, ročně jím onemocní na tři tisíce pacientů a pacientek, přičemž na něj zemře kolem čtyř stovek z nich. Pokud tě ani tohle neodradilo tak věz, že sluneční záření je také největší příčinou stárnutí kůže a ve stáří se pak u tebe pravděpodobněji objeví více vrásek a různých skvrn. 

Domů
Sdílet
Diskuse