Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Decathlon.
27. srpna 2024 v 11:00
Čas čtení 2:08
Sponzorovaný obsah

Kde můžeš v Česku stanovat a za co ti hrozí pokuta až 5 tisíc korun? Tady je přehled

Kde můžeš v Česku stanovat a za co ti hrozí pokuta až 5 tisíc korun? Tady je přehled
Zdroj: Decathlon
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ KEMPING TURISTIKA
Uložit Uložené

Stanování i spaní pod širákem má v České republice svá pravidla. Jejich nedodržením se můžeš dopustit přestupku.

Poslední, co uvidíš před usnutím, bude nebe s jasně zářícími hvězdami a první, co uslyšíš po probuzení, bude zpěv ptáků. Zní to romanticky, no ne? Tuhle romantiku si samozřejmě můžeš kdykoliv dopřát i v české přírodě. Má to ale několik pravidel, která musíš znát, aby tě místo romantiky nečekala pokuta za přestupek. Zvlášť jestli před hvězdným nebem upřednostňuješ pohodlí stanu.

Kde můžeš v Česku stanovat?

V kempu nebo na soukromém pozemku, pokud k tomu máš souhlas majitele. Stanování se totiž považuje za táboření, které je na většině území bohužel zakázáno. Za přespání ve stanu mimo kemp můžeš dostat pokutu až 5 000 korun, za porušení pravidel v chráněné oblasti je to ještě více.  Ale neboj se, není všem turistům v Česku konec. Máme pro tebe hned několik rad, jak ve volné přírodě přespat naprosto legálně.

⛺️ Tip: Plánuješ vyrazit do přírody, ale nemáš vybavení? Jestli si ho nechceš na pár dnů v roce kupovat, půjč si ho přes Decathlon Rent. Jde o půjčovnu sportovního vybavení, kde najdeš kola, paddleboardy, fitness stroje, ale také stany a další příslušenství pro kemping. Zboží si jednoduše zarezervuješ na vybrané prodejně, vyzvedneš, a po výletu ho na stejné prodejně zase vrátíš.
kemping, autostan, Decathlon
Zdroj: Decathlon
půjč si vybavení přes decathlon rent

Nestanuj, bivakuj

Jednou z možností je nechat stan doma a přečkat noc ve spacáku nebo v hamace. Bivakovat neboli přespat pod širákem totiž můžeš téměř na všech místech, která jsou přístupná veřejnosti. Výjimku tvoří chráněná území, ale o tom se více dočteš níže. Na místě bys neměl*a zůstávat déle než jednu noc, nesmíš rozdělávat oheň mimo vyhrazená ohniště a samozřejmě po sobě musíš uklidit.

Rezervuj si místo na soukromém pozemku

Pokud bys raději spal*a v bezpečí stanu, najdi si místo přes službu BezKempu. Na webu si zvolíš lokalitu, kde potřebuješ přenocovat a zobrazí se ti pozemky, na kterých můžeš se souhlasem jejich majitelů přespat. Rezervuješ si místo na daný den, zaplatíš a můžeš tam bez obav strávit noc. Výhodou je, že máš plácek jen pro sebe a nemusíš se mačkat v kempu nebo poslouchat do rána hlučnou pařbu z nedaleké chatky.

⛺️ Tip: Chceš zažít dobrodružství, ale myslíš při slově stanování hlavně na mokré nohy a nastydlá záda? Vyzkoušej autostan. Připevníš ho na střechu auta, takže je v něm sucho, teplo, a zároveň ho nemusíš po každé noci celý balit. Seženeš je v Decathlonu, v nabídce mají několik variant různých konstrukcí a velikostí, ze kterých si můžeš vybrat. 
stan, kempování
Zdroj: Decathlon

Najdi si nouzové nocoviště

Na území národních parků a přírodních rezervací platí přísná pravidla a stanování i bivakování je zde zakázáno. Pokud se chystáš do chráněného území, musíš si najít kemp nebo soukromý pozemek, kde tě majitel nechá přespat, mimo toto území.

Ale i tohle pravidlo má svoji výjimku. Podmínkou je, že si naplánuješ výlet na Šumavu, protože právě tam najdeš nouzová nocoviště. Jedná se o ohraničený prostor, který je určený pro přespání na území Národního parku Šumava. Jeho využití se váže na několik podmínek. Smí ho využívat jen jednotlivci a malé skupiny, nesmí se tam rozdělávat oheň a ráno po sobě musíš uklidit veškerý nepořádek. Funguje od 18:00 do 9:00 hodin na principu kdo dřív přijde, ten dřív bere. Nedá se rezervovat, takže když je kapacita nocoviště plná (jsou pro 5 – 10 stanů), už ho nelze využít.

Domů
Sdílet
Diskuse