2. Olomoucké tvarůžky
Stříbro bere Olomoucké zlato. „Olomoucké tvarůžky jsou jedinečný sýr vyráběný z odtučněného tvarohu. Má slanou, pikantní chuť, která se rozvíjí během zrání vlivem mikroflóry na jeho povrchu. V závislosti na délce zrání se vůně může měnit od jemně až po intenzivně štiplavou. Na vnější straně je pokryt zlatavým až oranžovým povlakem a vypadá voskovitě, jako medová plástev, zatímco uvnitř má homogenní, poloměkkou až měkkou a mírně žvýkavou strukturu.“ Tento ‚smradlavý sýr‘ je v seznamu webu Tasteatlas jediným z produktů Chráněného zeměpisného označení Evropské unie.
1. Tlačenka
První místo zabrala tlačenka s anglickým názvem ‚Czech head cheese‘. Vyrábí se z vepřového, případně jiných druhů masa a je tradiční pochutinou, která se vyrábí při zabijačce. Jak popisuje Tasteatlas, podává se s chlebem, nakrájenou cibulí a zakápnutá octovou zálivkou.