České pivo je dlouhodobě považováno za jedno z nejlepších na světě. V evropském srovnání ho však předbíhá jedna malá země.
Gastronomický server Tasteatlas sestavil žebříček těch nejlepších druhů piv, která se v Evropě vyrábějí. Mezi úplně nejoblíbenějšími v první pětce jasně dominují belgická piva, nechybějí však ani zástupci z Česka či Německa.
10. Chimay Red
Belgické trapistické pivo Chimay Red je známé také jako Première. Má měděně červenou barvu, jemnou pěnu a výrazné ovocné tóny s nádechem karamelu. Díky svrchnímu kvašení a delšímu zrání v lahvi se vyznačuje plnou, lehce nasládlou chutí s kořenitým zakončením.
Mniši z opatství Scourmont Abbey ho vaří podle tradiční receptury už od poloviny 19. století, a tak není divu, že si pivo získalo obdiv po celém světě.
9. Märzen (březňák)
Märzen, nebo také mnichovský březňák, je klasické německé pivo, které se původně vařilo v březnu a skladovalo až do podzimu. Stalo se zároveň i symbolem Oktoberfestu. Typická je jeho jantarová barva a jemná sladová chuť s lehkou hořkostí. Díky spodnímu kvašení a dlouhému ležení nabízí čistou a vyváženou chuť.