Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš článek:
ŽEBŘÍČEK: Tohle je 10 nejoblíbenějších piv v Evropě podle turistů. Nechybí ani český zástupce

5. Lambik

lambik
Zdroj: Wikimedia/Jon Sullivan/volně k užití

Tradiční typ piva s kořeny v Belgii. Vyrábí se spontánním kvašením, směsnou kulturou termobakterií, mléčných bakterií a kvasinek. Zajímavostí je, že piva mají dobu zrání až tři roky. Tasteatlas vyzdvihuje jeho specifickou chuť a jak se zdá, u turistů roste na oblibě. Lambik totiž za poslední měsíce vyšplhal až na aktuální páté místo.

4. Dubbel

Dubbel
Zdroj: Wikimedia Commons / volně k užití

Belgický mok má své zastoupení i na čtvrtém místě, konkrétně svým druhem s názvem dubbel. Jeho moderní verze je často spojována s pivovarníkem Henrikem Verlindenem, který vytvořil jeho prototyp v pivovaru Westmalle v roce 1926. Tato verze byla pojmenována Dubbel Bruin a brzy po svém vynálezu byl tento styl kopírován v mnoha belgických pivovarech.

Doporučeno
VELKÝ TEST KEBABŮ: Kde si v Praze pochutnáš nejvíc, a jakému se naopak vyhnout? VELKÝ TEST KEBABŮ: Kde si v Praze pochutnáš nejvíc, a jakému se naopak vyhnout? 16. října 2025 v 7:00

Dubbel se od ostatních belgických piv liší svojí specifickou příchutí, která je způsobena kandovaným cukrem. Piva mají obvykle jantarovou až měděnou barvu a jejich vůně a chuť obvykle připomínají karamel, rozinky, slad a tmavé ovoce.

Čti na další straně Čti na předchozí straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 3 z 5
Domů
Sdílet
Diskuse