Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. ledna 2016 13:51
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák rulezz

Proč se vyplatí využívat služeb Netflixu a jaké filmy a seriály nabízí česká verze?

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Netflix je celosvětově uznávanou stránkou na streamování a poskytování online sledování filmů a seriálů včetně množství exkluzivit. To vše za pár drobných!

Pokud jste ještě nečetli náš předchozí článek, dovolíme si ho trochu shrnout. Netflix je americký poskytovatel streamovaných médií – tedy filmů, seriálů a různých televizních show. Služby streamování začal poskytovat v roce 1999. Od začátku letošního roku se rozšířil i na území Česka a Slovenska, tak se tedy pojďme blíže podívat na to, jak moc se vyplatí využívat služeb Netflixu.

Začali bychom asi tím, co lidi většinou u podobných služeb zajímá nejvíce. Cena služby je od 215 Kč až po 325 Kč a je jen na vás, zda chcete sledovat váš oblíbený seriál v normální kvalitě, HD kvalitě, nebo dokonce Ultra HD kvalitě. To vše se odvíjí i podle počtu zařízení, na kterých můžete sledovat Netflix souběžně, tedy ve stejné chvíli, což je také docela přijatelné. Registrace je zcela jednoduchá a platba probíhá pomocí platební karty nebo přes PayPal. Služby je možné využívat i na herních konzolích, Smart TV, smartphonech i tabletech. K využívání služby stačí internet o rychlosti 0,5 Mbit/s pro nejnižší kvalitu videa.

Proč se vyplatí využívat služeb Netflixu a jaké filmy a seriály nabízí česká verze?

Přejděme na obsah. Toho je zde samozřejmě požehnaně. Nepřidává se pravidelně, ale více méně náhodně. Začátkem každého roku se přidá množství nových titulů, ale většinou záleží hlavně na jednotlivých studiích, kdy se rozhodnou film pro Netflix uvolnit a také zda obsah bude dostupný pouze na americkém Netflixu, nebo dorazí i do ostatních regionů. O něco jednodušeji to funguje s jejich vlastními tituly, jejichž nahrání na stránky mohou uskutečnit vlastně kdykoliv. Složité to je také se zobrazením obsahu. Americký Netflix nabízí oproti anglickému nebo českému rozličný obsah. Například na amerických stránkách si vychutnáte seriál Louie, na našich ne. Pro srovnání, americké stránky mají šestkrát větší obsah, než ty australské. Blokování regionů se dá samozřejmě i obejít, a to pomocí doplňku Media Hint pro Google Chrome, změnou DNS nebo VPN. Netflix si však podobných věcí velmi rychle všiml a podniká kroky proti zastavení obcházení regionů blokováním IP adres.

Proč se vyplatí využívat služeb Netflixu a jaké filmy a seriály nabízí česká verze?

My si myslíme, že pro pár titulů se to obcházet nevyplatí. Důvod, proč je obsah Netflixu ve více zemích různý, je takový, že problémy dělá často jen licenční dohoda mezi studiemi. Češi a Slováci tak či tak smutnit nemusí. Netflix v našich končinách obsahuje množství exkluzivit jako například Orange is the New Black, Narcos, Jessica Jones a mohl bych jmenovat řadu dalších skvělých seriálů z jejich vlastní výroby, nehledě na to, že je plný seriálů i mimo jejich výrobu, tedy obsahu je opravdu dost. Co se týče filmů, tam to už tak růžově nevidíme. Zapomeňte na nejnovější áčkové tituly, ale i zde najdete množství dobrých a zábavných filmů. To, zda vás obsah Netflix bude bavit, je na každém z vás. Pro srovnání se můžeme podívat na obsah HBO GO, který je také plný dobrých věcí a také má množství exkluzivit z vlastní produkce, např. Game of Thrones, Boardwalk Empire a mnoho dalších. Porovnávat tyto dva konkurenty není ale úkol pro mě. Tento souboj by se dal přirovnat k celoživotnímu souboji PlayStationu a Xboxu. Exkluzivity nabízejí obě strany a je jen na vás, k čemu se přikloníte.

Proč se vyplatí využívat služeb Netflixu a jaké filmy a seriály nabízí česká verze?

Teď už k výhodám a nevýhodám využívání podobných služeb. Jako jednoznačnou výhodu bereme to, že za přijatelnou cenu se k nám dostane množství titulů, které můžeme sledovat z pohodlí domova a máme je všechny na jednom místě. Jako další výhodu počítáme již výše zmíněné exkluzivity, protože jsme je už viděli a svou kvalitu rozhodně mají. Filmy z kin se málokdy dostanou do nabídky služby včas, ale to je pochopitelné. Nenajdete zde vše, na co si vzpomenete, ale natrefíte zde na opravdu velké množství nových kvalitních trháků, které si budete moci vychutnat. Na českém Netflixu najdete například Man of Steel nebo Gangster Squad či Gravity, ale Birdmana byste hledali marně. Z filmů z roku 2015 na české verzi najdete jen The Ridiculous 6, The Circle, Aloha, Piku, Beast of No Nation a pár dalších béčkových filmů, což je určitě obrovská škoda. Český obsah vám ale nabídne vcelku dost seriálů, zatím přes 230, ale to číslo dotvářejí i animáky, které pro chybějící lokalizaci běžného diváka asi nepřilákají.

Proč se vyplatí využívat služeb Netflixu a jaké filmy a seriály nabízí česká verze?

V nabídce seriálů najdete například Better Call Saul, Breaking Bad, Black List, Sense 8, ale takový Walking Dead, Mr. Robot nebo Sopranos či The Wire tu prostě nenajdete. Své místo si na Netflixu nenašly ani fenomény jako Simpsonovi nebo South Park. Seriály jsou přidávány v různých periodách, vše závisí na licenci a uvážení Netflixu. Například seriál The Suits, kterému již běží 5. série, má na Netflixu zatím jen čtyři série. Co se týče premiér filmů a nových částí seriálů, mohu dodat, že je to dost často nepředvídatelné. Americký Netflix se od toho našeho liší tím, že v našem chybí velké množství filmových i seriálových titulů. Jde především o práva společností a licence, které v našich regionech na dané tituly již většinou vlastní někdo jiný. Díky podobným případům si v Česku nebo na Slovensku nevychutnáte ani vynikající seriál z produkce Netflixu - House of Cards. Český a slovenský Netflix mají totožný obsah.
 
Pokud byste se na Netflixu chtěli podívat na American Horror Story, český Mamon, Ash vs Evil Dead, Show Me a Hero, The Man in the High Castle, Fargo, True Detective či Knick, máte smůlu. Zkouknete si ale samozřejmě všechny seriály z jejich produkce, tedy až na ten House of Cards. Průšvih, že? Co se týče filmových novinek, povězme, za poslední dva roky, k dispozici máme, no, asi nic? Jistě, najde se tu pár novinek, ale žádné kinohity. Netflix není domácí kino ani neshlukuje nejlepší televizní tvorbu celého světa do jednoho systému. I tak všichni víme, jak se k danému obsahu dostaneme. Pokud jste ale doufali, že se podíváte na Daredevila, hned nato na Furious 7 či Gone Girl, máte smůlu. Pokud si potrpíte na staré pecky, nebo prostě rádi procházíte různé ČSFD žebříčky a podle nich si vybíráte jednotlivé filmy, Netflix je pro vás na pohodové večery vhodný. Samozřejmě, knihovna se časem obmění, nemluvě o množství autorského obsahu, jaká bude frekvence updatů a přidaných novinek známé není. Dá se říci, že Netflix by byl vhodný na dlouhé večery, respektive na zimní radovánky s partnerkou. Toho skutečně atraktivního a vysoce kvalitního obsahu tam až tak moc není, takže ho dokážete sfouknout během pár týdnů.

Podstatné je, že po celém světě se platí stejně, přičemž se obsah liší. Jednoho dne budou mít všechny regiony stejně přístupný obsah, rozhodně to ale potrvá hodnou chvíli. Kdo se bude snažit obcházet region locky, bude možná nějakým způsobem potrestán. Jisté je, že Netflix si už na VPN a různé cestičky, jak obejít zamčený obsah, posvítí a začíná s postupným blokováním těchto šikovných jednotlivců. Postupem času se snad podaří získat licence pro dané seriály. Odvoláváme se přitom na již zmíněný House of Cards, který by jednoho dne mohl být dostupný ve všech 4 sériích (té čtvrté se dočkáme již v březnu).

Proč se vyplatí využívat služeb Netflixu a jaké filmy a seriály nabízí česká verze?

Plusem, který chceme zdůraznit je, že stránka Netflix je provedena vcelku přehledně, takže byste se v ní neměli ztrácet. Sledování seriálů a filmů je úplně jednoduché, stačí si jen vybrat ten svůj, rozkliknout ho, nastavit titulky a usadit se. Na svůj účet si můžete přidat více uživatelů a také nastavit dětský režim. Smutné je však to, že stránka dosud neobdržela českou nebo slovenskou lokalizaci, takže je kompletně v angličtině, popřípadě v jiných velkých světových jazycích. Přejděme dále. Český dabing? Zapomeňte. Ten zde nenajdete, i kdybyste hledali kdovíjak důkladně. Všechny filmy jsou poskytovány s anglickým dabingem a titulky také nejsou žádná výhra. Dostanou se k vám také pouze v angličtině, ale k tomu přejdu až úplně na závěr. Netflix má jistě více výhod než nevýhod, hlavně pro uživatele kteří dostatečně ovládají anglický jazyk. No a ti ostatní se s lokalizací musí smířit a hledat řešení jejich jazykových problémů, alespoň dočasně, dokud Netflix problém s lokalizací nevyřeší.
 
Chybějící české titulky jsou pro mnoho Čechů a Slováků určitě velkou překážkou, která je dozajista odradí od této placené služby, uživatelé Google Chrome však mají o problém méně. Existuje totiž velmi jednoduchý doplněk, který do videa na Netflixu přidá hned několik prvků pro podrobnější nastavení streamu a co je hlavní, možnost přidat vlastní titulky. Ale i zde to má jeden háček. Běžné titulky ve formátu .srt služba nerozezná, tak je budete muset předělat na formát DFXP. Možná to zní složitě, ale pomocí webu SubFlicks se z toho stává sekundová záležitost. Následně si na stránce Netflix otevřete svůj vybraný film a v horním pravém rohu Chrome se díky doplňku objeví tři nové ikonky. Pro titulky je důležitá právě ta první, ale to nebude problém, neboť má jednoznačný popis. Načtené titulky můžete upravovat podle svého gusta, tedy měnit velikost, druh písma a také barvu. Tento doplněk v našich končinách určitě zvládne zpříjemnit používání Netflixu.

Proč se vyplatí využívat služeb Netflixu a jaké filmy a seriály nabízí česká verze?

Netflix dále nabízí zajímavou možnost vyhledávání skupin filmů podle kódů, které byly před pár dny vyvěšeny na internet. Pomocí kódů se dostanete k mnohem většímu množství kategorií, a tak by vám už nemělo nic uniknout. Stačí, když si naťukáte do prohlížeče link, na jehož konci zadáte příslušný kód. Například pro akční thrillery: "http://netflix.com/browse/genre/43048". Celý seznam těchto kódů najdete na tomto linku. Další zajímavostí je možnost tvoření žebříčků. Netflix vám sám dodá pár návrhů, jaký film nebo seriál by se vám podle vašeho vkusu mohl líbit. V žánrech si můžete tituly filtrovat podle data vydání, hodnocení uživatelů nebo abecedně. Netflix si na rok 2016 chystá pro své uživatele 31 originálních sérií a více než 200 filmových titulů, mezi nimiž najdeme i starší kousky jako 2 Fast 2 Furious nebo Constantine, z nových seriálů by mohla zaujmout 2. série zombie Z Nation, ale za zmínku stojí zejména připravovaný hudební seriál The Get Down, který nás zavede do jižního Bronxu sedmdesátých let. Otázkou je, jak to bude vypadat s příchodem na český Netflix, předpokládáme, že nejdříve vybrané nové tituly poputují licenčně na americké stránky.

Proč se vyplatí využívat služeb Netflixu a jaké filmy a seriály nabízí česká verze?

Jak to lépe shrnout? Tyto služby stále budou mít řadu výhod, ale i nevýhod. Můj osobní názor je, že Netflix je velmi kvalitní poskytovatel a jeho obsah a i celkové provedení je na vysoké a ceně odpovídající úrovni. Množství kvalitních exkluzivit a zábavných filmů, takže hodiny a hodiny zábavy, které se s příchodem nových originálních či převzatých seriálů budou jen a jen prodlužovat. Ale stačí to? Osekaný obsah oproti americké verzi může dozajista odradit množství lidí. Chybějící lokalizace, nepřehledné přidávání nových filmů a epizod sérií, to všechno se dá označit za slabé stránky Netflixu. Službu můžete momentálně vyzkoušet na měsíc zdarma. Při registraci od vás vyžádá údaje o kreditní kartě, ale po zkušebním měsíci ji můžete kdykoliv odpojit, tedy platit nemusíte. Za vyzkoušení to stojí, co říkáte? My si ještě o Netflixu něco povíme příští měsíc, kdy už se službou bude jeden z našich redaktorů dostatečně obeznámen. Ten měsíční trial se ale využít určitě vyplatí.

Pět důvodů, proč službu používat:
1. Máte rádi filmy a seriály, ale neradi je stahujete
2. Množství kvalitních titulů na jednom místě, i ve vysoké kvalitě
3. Rádi sledujete i prostřednictvím mobilu, tabletu nebo Smart TV
4. Měsíční poplatek není vysoký
5. Nemáte přístup k jiným službám, např. HBO GO, na měsíc zdarma si tedy můžete vyzkoušet, jestli vás neosloví právě Netflix

Domů
Sdílet
Diskuse