Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
14. března 2016 20:54
Čas čtení 0:00
Jakub Hvozdovič

James Franco cestuje v čase pod pohledem J.J. Abramse, aby zachránil JFK (Tip na seriál)

FILMY A SERIÁLY JAMES FRANCO
Uložit Uložené

Původně nenápadný projekt 11.22.63 začíná nabírat na obrátkách a skvělé ohlasy od recenzentů mu v tom pouze pomáhají.

Pokud byste se ptali jakéhokoli průměrného obyvatele Spojených států na 3 události, které podle něj změnily historii jeho země, jednou z odpovědí by ve většině případů byla smrt Johna Fitzgeralda Kennedyho. Nebyla to však jen tak ledajaká smrt. 22. listopadu 1963 ho během návštěvy Dallasu zasáhly dvě kulky, do hlavy a krku. Střelcem byl prý Lee Harvey Oswald, bývalý člen Námořní pěchoty, zarytého marxista a navrátilec ze Sovětského svazu. Ten však za dva dny zemřel na střelné poranění rozzuřeného majitele baru, který se mstil za Kennedyho.

Od tohoto momentu jsou všechny události spojené s prezidentovou smrtí obrovskou záhadou a podle několika zpráv šlo o obrovskou konspiraci sahající až do nejvyšších kruhů. Dramat a dokumentů se o tomto incidentu natočilo více než dost, ale záhady a mysterióznosti samotné jsou výsostnou devizou jednoho člověka, jehož jméno známe všichni. Řeč je přece o otci moderního hororu Stephenu Kingovi. Toho napadla podobná myšlenka již v roce 1971, ale dostal se k ní až v roce 2011. Dnes, o 5 let později, si román našel obrovské množství fanoušků a jak lépe ho zpropagovat, než televizním miniseriálem?

James Franco cestuje v čase pod pohledem J.J. Abramse, aby zachránil JFK (Tip na seriál)

Cestování v čase fascinovalo spisovatele a filmaře už pořádně dlouhou dobu a S. King nebyl žádnou výjimkou. Jakou lepší záminku však vymyslet, jak zabránit vraždě jednoho z nejmilovanějších prezidentů USA? Může to znít příliš patriotisticky, ale nebojte se, to je snad ten poslední přívlastek, který bychom 11/22/63 udělili. Všechno to začíná vcelku nenápadně. Jack Epping (James Franco) je středoškolský učitel, spisovatel a čerstvě rozvedený mladý pán. Jednoho dne, kdy sedí ve svém oblíbeném bistru, je svědkem něčeho opravdu zvláštního a zjišťuje, že jeho dlouholetý přítel Al Templeton (Chris Cooper) v zadní místnosti neschovává pouze restaurační zásoby, ale i časový portál směřující do roku 1960. Jake se tedy snaží odhalit budoucího atentátníka, avšak jeho misi kazí zvláštní shody okolností, příliš zvědaví lidé, nová láska či samotná minulost, která nechce být změněna.

Nejprve bychom měli odpovědět na nejpodstatnější otázku, kterou má na jazyku většina čtenářů. Je vhodný Franco do podobné role? Kupodivu ano. Sice možná budete mít mírný problém oprostit se od jeho šílené kariéry (nedávno chtěl přece sám spáchat atentát na Kim Jong Una), ale po prvních minutách vás to přejde. Vážná tvář mu sedla a my nemáme žádné větší výhrady. Na stejné úrovni jsou i jeho herečtí kolegové. George MacKay oplývá zvláštním, ale divácky zajímavém charismatem a Sarah Gadon bude pro pány obrovským potěšením. Technická stránka celé show je také zaslouženě vyzdvihována v drtivé většině internetových diskusí. Kostýmy, hudba, prostředí a kamera jsou všechno faktory představené na nadprůměrné úrovni a určitě v tom měl prsty i známý J. J. Abrams, pracující na projektu jako výkonný producent. Není žádným tajemstvím, že byl pro něj ohromně zapálen a dokonce sám pomáhal s příběhem.

James Franco cestuje v čase pod pohledem J.J. Abramse, aby zachránil JFK (Tip na seriál)

Abrams je spokojený, ale co King? Ten se, jako u většiny svých projektů, i nyní podílel na produkci a i když se televizní zpracování v některých částech podstatně liší od knižní verze, byl jím nadšen (určitě více, než při Under the Dome). Tvůrce seriálu Bridget Carpenterová se na margo možných odlišností vyjádřila slovy, že „stvořitel knižní předlohy viděl potřebu změn a reagoval na ně nadmíru pozitivně.“ Zatím je vypuštěných 5 epizod prostřednictvím spoločnosti Hulu z plánovaných 8. Do dalšího týdne to tedy můžete klidně doběhnout. 11.22.63 doporučujeme všem fanouškům kvalitního a chytlavého sci-fi, kteří hledají něco, co tu ještě nebylo ať už po příběhové nebo vizuální stránce. Nebudete litovat.

Domů
Sdílet
Diskuse