Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. listopadu 2016 14:32
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Na cestování není nikdy pozdě. 89letá ruská babička začala ve velkém poznávat svět v pokročilém věku

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Mohli bychom si z ní vzít příklad.

K tomu, aby člověk sebral odvahu a vydal se do světa, není nikdy pozdě. Množství mladých lidí sedí doma, protože mají strach z toho, co na ně čeká za prvním rohem, a tak alespoň tebe snad inspiruje dnes již 89letá ruská babička Elena, která si z předsudků a pravidel nic nedělá. Elena si momentálně užívá svůj důchod v sibiřském městě Krasnojarsk, jenže její aktuálním životním cílem není skončit v Krasnojarsku až do konce života, aniž by se ještě vydala do světa.
 
Před zhruba šesti lety na ni dolehla menší existenční krize a protože v důchodu má již dostatek času na provádění jakékoli činnosti, na jednom setkání s kamarády jí doporučili cestování. Jak sama říká, před tímto setkáním byla jako mladá jedině na výletě v Polsku a Německu a více zemí se jí navštívit nepodařilo. Eleně se nápad jít opět do světa velmi zamlouval, a tak zašla do cestovní agentury, relativně rychle si vybavila i pas a už jí téměř nic nestálo v cestě za novými dobrodružstvími. První destinací se staly české Karlovy Vary a ty společně s blahodárnými účinky místních procedur způsobily, že se tam Elena vrátila za posledních šest let už několikrát. Česko však nebylo jedinou novou zemí, kam směřovaly její kroky. Postupně se dostala například do Vietnamu, kde si zajezdila na skútru, vyzkoušela místní kuchyni a uchvácená se vrátila zpět domů, aby hned začala plánovat další výlet. Ve Vietnamu si dokonce našla i novou kamarádku Katarínu, která jí pomáhala s komunikací a se vším ostatním, co babička potřebuje, protože jí už zrak neslouží tak dobře, jak tomu bylo kdysi. Ani to ji nezastavilo v cestě do Izraele, kde se vykoupala i v Mrtvém moři, prohlédla si náboženské památky a ještě i zajezdila na velbloudu.
 
Elena přiznává, že před začátkem jejích důchodových dobrodružství se o ni její dcera dost bála, protože nevěděla, jak se starší babička o sebe dokáže postarat v cizím světě, ale po několika výletech se strach vytratil. Dcera je nyní ze své matky nadšená a Elena už dokonce plánuje další výlet, protože by se tentokrát chtěla jet podívat do Španělska nebo Itálie a pokud jí vydrží zdraví, ráda by ve svých dobrodružstvích pokračovala co nejdéle.









Domů
Sdílet
Diskuse