Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. února 2017 11:31
Čas čtení 0:00
Weldin

5 vyspělých animovaných seriálů nejen pro děti, které vás dostanou svým depresivním příběhem, geniálními sci-fi nápady či svěžím humorem

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Také vás už nebaví poslouchat, jak kdysi byly pohádky lepší? Těchto pár animáků vám dokáže, že to nemusí být nutně pravda.

Nezáleží na tom, kdy jste se narodili, většina z nás prožila své dětství u pohádek. Ať už to bylo Jen počkej, zajíci, nebo Totally Spies - Špionky, každý jsme měli oblíbenou část dne, když jsme si po nekonečném vyvádění a drásání nervů rodičům sedli před obrazovky a civěli na naše oblíbené animované seriály.
 
V posledních letech však začal převládat názor, že animace ztrácí na kvalitě. Přestože bychom snadno našli exempláře potvrzující toto tvrzení, nelze podle nich vytvořit obecný obraz o současném stavu animace. Pravdou totiž je, že toto médium prožívá v posledních pár letech svou zlatou éru. To je právě zásluhou lidí přesvědčených, že animace nemusí patřit jen mezi dětské žánry. Díky tomu vzniklo mnoho nevšedních kousků, na pár z nichž se podíváme v tomto článku.

Regular Show (J. G. Quintel, 2010)

Seznam začínáme prvním počinem J. G. Quintela pro televizní stanici Cartoon Network. Tento animovaný seriál byl poprvé odvysílán 14. srpna 2009, přesto však museli diváci čekat až do podzimu 2010, než oficiálně začala jeho první sezóna. Po sedmi letech a šesti Emmy nominacích se však Regular Show v lednu 2017 se svými diváky navždy rozloučilo nádherným finále.
 
Děj je centrovaný na dvojici kamarádů Mordecaie a Rigbyho. Modrá sojka a medvídek mýval svým nezájmem o práci ztěžují život svému šéfovi, živému stroji na žvýkačky. Možná to zní až příliš absurdně, je však třeba dodat, že postavy byly převzaty z krátkého studentského filmu od Quintela, sledujícího příběh dvou zaměstnanců benzínové pumpy prožívajících efekty LSD.
 
Nebojte se však, krása tohoto seriálu spočívá právě v jeho nesmyslnosti. A přestože se hodně moderních seriálů pokouší být zajímavým právě tímto způsobem, Regular Show se to podařilo díky svým propracovaným postavám a hlavně překvapivé souvislosti děje, nesoucího se v atmosféře osmdesátých let. Ten se ze začátku zaměřuje na hlavní dvojku a jejich dobrodružství, zatímco pozdější sezóny začnou pojednávat o vzájemných vztazích všech postav. Ty se většinou vztahují na běžné situace, jakými jsou rozchody či vyhození z práce. Tím učí své diváky o nástrahách dospělosti a tomu, jak se s nimi vypořádat. Právě díky těmto tématům a své prezentaci nám seriál pomůže uvědomit si, že absurdita není vždy až tak nesmyslná a že vše je možné ve světě jako je Regular Show.

5 vyspělých animovaných seriálů nejen pro děti, které vás dostanou svým depresivním příběhem, geniálními sci-fi nápady či svěžím humorem
Zdroj: Cartoon Network

 

Gravity Falls (Alex Hirsch, 2012)

V Česku známý jako Městečko Záhad, tento seriál se k většině svých diváků dostal přes televizní kanál Disney Channel. Když však byly odvysílány jeho první epizody, nikdo ještě netušil, jaký fanbase bude tento seriál mít v blízké budoucnosti. Za posledních pár let se stal jedním z nejsledovanějších seriálů Disney Channel a později se dokonce zařadil mezi 50 nejlepších animáků všech dob mezi klasiky, jako Simpsonovi, Looney Tunes a Futurama.
 
Příběh sleduje osudy dvou sourozenců - dvojčat jménem Dipper a Mabel na návštěvě u svého strýce v ospalé vesničce jménem Gravity Falls. Od prvního momentu pochopí, že ospalé městečko není až tak ospalé, jak se jim na první pohled zdálo. Postupně zjišťují, že jejich okolí se hemží mýtickými bytostmi a příšerami jakoby přímo z hororu a že ve sklepeních domů se ukrývají děsivá tajemství, skrytá před nic netušícími obyvateli. Možná zde ucítíte jistou podobnost s klasikou Twin Peaks, autorem později odhalenou jako jednu z jeho nejsilnějších inspirací.
 
Hlavní postavy Dipper a Mabel jsou inspirovány tvůrcům Alexem Hirschem a jeho sestrou - dvojčetem Ariel. Příběh má podle Alexe znázorňovat nahánění dospělosti, ztrátu nevinnosti a popisovat důsledky a řešení rodinných neshod. A opravdu se mu to daří výborně, takže pokud ještě neznáte spoilery na tento úžasný seriál, doporučujeme ho zhlédnout, než vám někdo prozradí jeho největší tajemství.

5 vyspělých animovaných seriálů nejen pro děti, které vás dostanou svým depresivním příběhem, geniálními sci-fi nápady či svěžím humorem
Zdroj: Disney XD

Over the Garden Wall (Patrick McHale, 2014)

Další položkou na seznamu je poměrně krátký, ale nádherný animák z roku 2014. Příběh dvou bratrů ztracených v lese hledajících cestu ven zahřeje srdce každého diváka a se svým nádherným prostředím a postavami se i snadno zapíše do jejich pamětí. Z našeho seznamu je Over the Garden Wall jediným počinem držícím se zažitých Disneyovských vizuálů, takže si můžeme říci, že ani klasická pohádka stále nezemřela. V této formě je však stále schopna pojednávat o tématech, které se v ostatních pohádkách vyskytují jen zřídkakdy.
 
Over the Garden Wall má sice jen 10 epizod po 20 minutách, ale v této době dokáže vyprávět příběh o ztrátě, strachu, a bratrských neshodách. Polarita dvou hlavních postav vnáší do děje dynamiku známou z mnoha podobných příběhů, ale pomocí prostředí a atmosféry dokáže i toto klišé přetvořit do vlastního, unikátního stylu.
 
Jelikož seriál se celý odehraje v době 200 minut, těžké by bylo hovořit o ději, aniž bychom prozradili něco důležitého. Stačí říci, že v každé epizodě se setkáváme se zajímavými stvořeními, vidíme téměř pohádkově nádherná místa a ponurou atmosféru, na které si seriál zakládá. Myslím, že víc už o něm říci není třeba, i tak je nejlepší si ho zhlédnout a prožít sám, což jeho časově nenáročný formát dovolí i zaměstnanějším lidem.

5 vyspělých animovaných seriálů nejen pro děti, které vás dostanou svým depresivním příběhem, geniálními sci-fi nápady či svěžím humorem
Zdroj: Cartoon Network

Rick and Morty (Justin Roiland, Dan Harmon, 2013)

O tomto seriálu jste už určitě slyšeli. V posledních měsících si přilákal množství diváků, momentálně netrpělivě prosících o nejnovější sérii. Své fanoušky si však určitě zaslouží. Pamatujete na absurditu Regular Show? Rick and Morty vzalo podobný koncept absurdního světa a posunulo ho na zcela novou úroveň.
 
Tento animák vypráví příběh o alkoholickém vědci Rickovi a jeho vnukovi Mortym. Spolu se vydávají na absurdní dobrodružství napříč dimenzemi a alternativními vesmíry. Každá epizoda přináší nový a svébytný koncept, tak jako i odpověď na otázky, na které jsme se raději nikdy neptali. Seriál výborně zpracovává ideu světa s neomezenými možnostmi, od mluvících oblaků po křičící slunce. Nic v tomto příběhu nepřipomíná cokoliv, co jste již viděli. Divákovi je nabídnut jedinečný pohled na náboženství, otázku stvoření a morální zásady.
 
Adresované však nejsou jen obecné otázky existence. Většina postav funguje také jako ztělesnění různých psychických problémů jako deprese či komplex méněcennosti. Všechny tyto problémy jsou vyobrazeny a řešeny pomocí chování postav či skrytými zprávami objevujícími se po celou dobu seriálu. Rick and Morty vzalo běžné problémy a nabídlo nám na ně nový pohled. A navíc je to geniálně zpracované s množstvím sci-fi nápadů a humorem, který vás nejednou dostane do kolen.

5 vyspělých animovaných seriálů nejen pro děti, které vás dostanou svým depresivním příběhem, geniálními sci-fi nápady či svěžím humorem
Zdroj: Adult Swim / Cartoon Network

 

BoJack Horseman (Raphael Bob-Waksberg, 2014)

Ze všech pokusů o pořádné animované drama, BoJack Horseman je ten, který si zaslouží největší pozornost. Podařilo se mu totiž vyprávět perfektní příběh i skrze nedokonalé médium. Navzdory svému absurdnímu vzhledu je překvapivě seriózní a někdy dokáže diváka zasáhnout příliš blízko u srdce. Vypráví nám příběh deprimovaného herce v důchodu a sleduje, jak prožívá své vlastní problémy. Mezi ty patří například neschopnost smířit se s pomíjivostí slávy, ztrátou lidi kolem či nenávistí vůči sobě samému.
 
Během vývoje příběhu postupně odkrýváme jeho životní příběh a objevujeme kořeny jeho nedokonalostí. Postavy kolem něj nám ukazují dopad egocentrický akcí na jeho okolí, zatímco samy jsou výborně rozvinuté a řeší vlastní problémy. Ne vše se však točí jen kolem slávy. Seriál ukazuje na postavách problémy sociální úzkosti, sexuální identity či neschopnosti milovat. Po pár sériích je očividné, že každá postava má svůj vlastní příběh prolínající se s ostatními, což někdy nekonči zrovna nejlépe.

5 vyspělých animovaných seriálů nejen pro děti, které vás dostanou svým depresivním příběhem, geniálními sci-fi nápady či svěžím humorem
Zdroj: Netflix

Kromě osobních problémů se BoJack Horseman zabývá i temnou stránkou Hollywoo(d)u. Mluví o komerčnosti a nezájmu společnosti, ukazuje, jak skutečně vypadá zákulisí slávy a příběhy lidí objevujících se každodenně na obálkách časopisů. Se skvělou znělkou, propracovaným příběhem a dechberoucími nápady, BoJack Horseman je jeden z nejrealističtějších seriálů za posledních pár let. A i přesto, že hlavní protagonista je kůň, je překvapivě jednoduché ztotožnit se s ním a porozumět mu.

V případě, že byste se měli podle jedné epizody rozhodnout o tom, zda tomu dáte šanci, zkuste 3x04 - Fish in the Water. Jedna z nejlepších seriálových epizod vůbec.

5 vyspělých animovaných seriálů nejen pro děti, které vás dostanou svým depresivním příběhem, geniálními sci-fi nápady či svěžím humorem
Zdroj: Netflix

Jaké animované, netradiční a vskutku kvalitní seriály byste doporučili vy?

Domů
Sdílet
Diskuse