Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. března 2017 11:46
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Samsung brzy ukáže revoluční Galaxy S8. Co všechno můžeme kromě malých rámečků kolem displeje očekávat?

TECH ANDROID SAMSUNG
Uložit Uložené

Den D se nezadržitelně blíží.

Tak jako každý rok, i tento se můžeme těšit na nadílku obnovených generací high-end smartphonů z dílny předních výrobců z celého světa. A výjimkou samozřejmě nebude ani společnost Samsung, ohledně níž jsou po neúspěchu phabletu Galaxy Note7 skutečně obrovská očekávání. Vlajkovou loď Galaxy S8 jsme sice měli vidět už na MWC 2017, Samsung ale nakonec přesunul datum představení z konce února na konec března, aby tak získal čas na dotažení detailů a zajištění dostatečné kvality při výrobě komponentů či jejich montáži do jednoho komplexního celku. Podstatné tu ale je, že díky uniklým fotografiím a technickým specifikacím už nyní můžeme říci, co asi tak nový král Android smartphonů zanedlouho s sebou přinese. Pojďme si tedy shrnout vše podstatné.

Ano, zapomeňte na rámečky

Jelikož se vývoj hardwaru pro mobilní telefony pomaličku dostává do situace, kde už nebudou existovat žádné velké příležitosti prorazit s něčím revolučním, stále více značek začíná přesouvat hlavní pozornost na vizuální či konstrukční provedení. Vidět jsme to mohli jak u Xiaomi Mi MIX, tak i u LG G6, kde se vše točilo hlavně kolem špičkového poměru mezi plochou, kterou zabírá displej, a plochou, kterou pro změnu zabírá tělo smartphonu. Nebude tedy žádným překvapením, když podobnou taktiku zvolil u své nadcházející vlajkové lodi i jihokorejský gigant.

Samsung brzy ukáže revoluční Galaxy S8. Co všechno můžeme kromě malých rámečků kolem displeje očekávat?
Zdroj: bgr.com

O tom, že Galaxy S8 nabídne displej bez tradičně velkých rámečků, se však na internetu spekuluje už poměrně dlouho a před několika dny nám to dokonce potvrdil i sám Samsung. V jeho kvazi čerstvé video upoutávce na představení avizované novinky s operačním systémem Android je totiž možné vidět siluetu jejího rámečků nad a pod zobrazovacím panelem, které jsou zajímavé znatelně menšími rozměry. Podobné konstrukční provedení navíc neslo několik nedávných úniků, takže zde skutečně existuje poměrně slušná pravděpodobnost, že něco takového 29. 3. i skutečně uvidíme.

Aby však mohli vrchní a dolní rámeček zmenšit, museli nejprve vymyslet způsob, jak nahradit roky zažité domovské tlačítko. Jeho eliminace jim tak poskytla volný prostor, na který umístili displej a místo zmíněného tlačítka integrovali softwarovou alternativu. Co se týče biometrického snímače otisků prstů, tak ten buď nahradili za verzi fungující prostřednictvím ultrazvuku nebo jej pouze jednoduše přemístili na zadní stranu nedaleko fotoaparátu. Mně osobně je bližší ta druhá možnost, což nám nyní potvrzují i úniky fotografií, kde má být Samsung Galaxy S8 zachycený z téměř každého podstatného úhlu pohledu.

V útrobách jen samé pamlsky

Není žádným tajemstvím, že obnovený generační nástupce za současnou vlajkovou loď Galaxy S7 dostane takový pokročilý hardware, jaký mu bez jakýchkoliv pochyb bude závidět několik konkurenčních modelů, které spatřily světlo světa během akce MWC 2017 z konce února. A jednou z důležitých součástí technických specifikací by měl být i snímač umožňující autentizaci uživatele skenováním očí, který bude umístěn ve vrchní části hned vedle sluchátka, klasických senzorů a selfie foťáku. S největší pravděpodobností půjde o stejnou technologii, jakou jsme měli příležitost používat v už neprodávaném Note7.

O nadstandardně vysoký výkon se postará dvojice high-end čipsetů - Snapdragon 835 od amerického Qualcommu nebo vlastnoručně vyvinutý Exynos 8895, přičemž oba pocházejí z fabriky společnosti Samsung a jsou vyrobeny moderním, pouze 10 nanometrovým výrobním procesem, což uživatelé pocítí zejména u nižší spotřeby energie. A co se týče kapacity baterie, na výběr zřejmě dostaneme, podobně jako u velikosti úhlopříčky, ze dvou různých velikostí. Menší model by měl nabídnout kompaktní 5,8 palcový, po stranách zaoblený Quad HD (2K) displej a 3000 mAh baterii. U většího kousku, který zřejmě dostane pojmenování Galaxy S8 Plus, je reálných 6,2 palce, nezměněné rozlišení, 8 GB RAM a až 4200 mAh, přičemž rozměry konstrukce zůstanou zhruba stejné, jakými disponovala loňská generace. A ohledně 3,5 milimetrového jacku mít asi strach nemusíme, protože vše naznačuje tomu, že ho zahrnou do výbavy obou různě velkých modelů. Samozřejmě, existuje zde stále mnoho nejasností, protože jeden zdroj říká úplně něco jiného než jiný, také poměrně důvěryhodný zdroj. Na vytvoření nějaké představy, co všechno by netrpělivě očekávaná osmička mohla zanedlouho nabídnout, nám ale dostupné informace bohatě stačí.

Přehled očekávaných specifikací:

  • 5,8 nebo 6,2palcový Super AMOLED displej, 2K rozlišení, HDR
  • Snapdragon 835 nebo Exynos 8895
  • 6 nebo 8 GB RAM
  • 64 nebo 128 GB úložiště, slot pre microSD kartu
  • 3000 nebo až 4200 mAh baterie
  • 12 MPx hlavní fotoaparát (možná duální), clona f/1.4 (resp. f/1.7), OIS
  • 8 MPx přední fotoaparát
  • Snímač otisků i očí
  • USB-C port
  • 3,5 mm port
  • dva reproduktory Harman Kardon
  • Voděodolnost (cerifikát IP68)
  • Android 7.0 Nougat, TouchWiz, AI asistent Bixby

Nejvíce nejasností se však točí kolem fotoaparátů, zejména toho zadního. V technologických kuloárech se mluví o třech možných situacích, které mohou nastat. Tou první je duální sestava, kterou by měla tvořit dvojice fotosenzorů s mírně odlišným rozlišením (12 a 13 megapixelů). Otázkou je, zda budou vzájemně spolupracovat jako u smartphonu Huawei P10 nebo půjde o koncept z iPhonu 7, kde jeden z nich slouží k optickému přiblížení záběru bez ztráty kvality. Nevylučuje se ale ani to, že by Samsung přinesl úplně něco jiného, ​​díky čemuž získá nemalou konkurenční výhodu, kterou momentálně potřebuje více než kdykoliv předtím. Další situace zahrnuje 30 megapixelový senzor, jde však o zcela starý únik, kterému bych, podobně jako duálnímu provedení, až tak nevěřil. Ta poslední a zároveň nejdůvěryhodnější hovoří o jednom 12 megapixelovém foťáku s mírně vyšším clonovým číslem f/1.7, kvůli čemuž propustí do záběru méně světla než u čísla f/1.4, které je také očekávané. Za zmínku ale také stojí, že nejen na videu výše, kde se na pár vteřin objeví neznámý Samsung smartphone s vypnutým displejem, je vidět na zadní straně prémiové konstrukce z kovu a skla jen jeden fotoaparát.

Můžeme počítat i se specialitkami?

Nepochybně. Jak již bylo zmíněno, jihokorejský výrobce číslo jedna neodložil termín představení nové vlajkové lodi jen tak pro nic za nic. Všechno má svůj důvod a v tomto případě je jejich dokonce hned několik. Kromě snahy zajistit lepší kvalitu ve výrobním nebo montážním procesu mohou za přesunutí mediální akce Unpacked i práce na vývoji vlastního virtuálního asistenta s kapacitami umělé inteligence, jejichž prostřednictvím nás Galaxy S8 časem pozná, jako kdyby byl náš nový kámoš z masa a kostí.

Bixby, což je předpokládaný název pokročilého AI asistenta, bude údajně vědět, kdy vstáváme do práce či školy, jaký máme rádi sportovní tým, jakou hudbu posloucháme nebo jaké filmy preferujeme, na základě čehož nám pak výrazně usnadní používání high-end Android smartphonu. Někteří odborníci navíc spekulují, že tento asistent dokáže díky přítomnému hardwaru rozpoznávat objekty z našeho bezprostředního okolí. A tam to ani zdaleka nekončí. Bixby prý dokáže pochopit komplexnější otázky a mimo jiné zvládne i vést konverzace na úrovni člověka. Už si jen počkat, kdy se do svého virtuálního asistenta někdo z nás zamiluje.
 
Další zajímavou součástí výbavy by měla být funkcionalita na praktické zrcadlení obrazu z Galaxy S8 na externí monitor, kam pouze přes HDMI připojíme speciální příslušenství s podobou takzvané Continuum krabičky od Microsoftu a do jejího portu zase připojíme pomocí kabelu kompatibilní smartphone. Pokud by se něco takového koncem března přeci jen stalo realitou, majitelé novinky tak dokáží nahradit jejich současný počítač za jedno univerzální mobilní zařízení, ke kterému pouze připojí bezdrátovou myšku i klávesnici a mohou pracovat, konzumovat multimédia, surfovat na webu nebo hrát hry. Po úspěšné aktivaci zrcadlení se mobilní uživatelské prostředí automaticky přepne do desktopového režimu. Více vizuálních detailů, jak by to celé mohlo fungovat, najdeš níže.

Kdy tedy? Zakroužkujte si 29. březen

Celá show proběhne za několik dní a my se na ni můžeme podívat prostřednictvím online vysílání přímého přenosu. A pokud někoho zajímá začátek prodeje, v úvahu připadá konec dubna, ovšem zatím pouze ve vybraných zemích, nebo lépe řečeno na strategických spotřebitelských trzích, což je USA, Čína či západní Evropa. Česko by mohlo přijít na řadu začátkem května a předběžný prodej spustit kolem 10. dubna. Na výběr dostaneme ze tří barevných provedení (black, silver, violet) a cenovky zřejmě odstartují od 21,5 tisíce korun, přičemž za základní verzi Plus zaplatíme o cca tři tisíce korun navíc.

Zpět
Sdílet
Diskuse