Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. března 2017 17:07
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Samsung Galaxy S8 oficiálně představen! Novinka přináší obrovský displej i nadčasové technologie

TECH ANDROID SAMSUNG
Uložit Uložené

Dočkali jsme se.

Když se koncem roku 2010 do mých rukou poprvé dostal Android smartphone Galaxy S, za kterým stál ostřílený výrobce Samsung, hned mi bylo jasné, že právě držím budoucnost mobilního průmyslu. A dnes vím, že jsem se vůbec nemýlil. Průkopníka se spotřebitelskou elektronikou nepoložil na lopatky ani neúspěch s hořícím high-end modelem Galaxy Note7, kvůli kterému přišel o miliony, a proto nyní přichází s něčím, co ho opět vrátí do hry. Toto je Galaxy S8.

Samsung Galaxy S8 oficiálně představen! Novinka přináší obrovský displej i nadčasové technologie
Zdroj: Samsung

Jeden z nejočekávanějších mobilních telefonů tohoto roku konečně odhalil jak své moderně vypadající provedení, tak i špičkovou technologickou výbavu, kde najdeme pouze to nejlepší, co momentálně máme na pultech obchodů k dispozici. Stejně tak mohu bez obav říci, že drtivá většina dosavadních spekulací či úniků byla přece jen skutečná.

Samsung Galaxy S8 a S8+ spouštějí novou éru designu i skvělých služeb smart telefonů a otevírají tak nové cesty k vnímání světa,“ uvedl na margo představení DJ Koh, prezident divize mobilní komunikace. „Galaxy S8 a S8+ jsou důkazem toho, že dokážeme znovu získat důvěru zákazníků zcela novým vymezením bezpečnostních možností, a stanou se novým milníkem trvalého odkazu smartphonů Samsung.

Doporučeno
Samsung představil tři zařízení, která by ti neměla chybět ve sbírce. Co najdeš v řadě Galaxy FE? Samsung představil tři zařízení, která by ti neměla chybět ve sbírce. Co najdeš v řadě Galaxy FE? 7. listopadu 2023 11:30

Galaxy S8 přináší kombinaci bezkonkurenčního poměru mezi rozměrem displeje a rozměrem přední části prémiového těla z odolného skla i kvalitního hliníku, takže z toho vyplývá, že má nadstandardně tenké rámečky kolem displeje se zaoblenými bočními stranami. Aby však něco takového inženýři ze Samsungu dokázali, museli logicky přistoupit na řadu razantních konstrukčních změn, které výrazně ovlivní podobu nadcházejících smartphonů z dílny jihokorejské společnosti. A ne pouze ty.

Samsung Galaxy S8 oficiálně představen! Novinka přináší obrovský displej i nadčasové technologie
Zdroj: Samsung
Samsung Galaxy S8 oficiálně představen! Novinka přináší obrovský displej i nadčasové technologie
Zdroj: Samsung

Tenké rámečky a bez Home tlačítka

Jak se očekávalo, světlo světa spatřily dva kousky. Jeden je obyčejný S8 a ten druhý nese označení Galaxy S8+, přičemž vizuální rozdíl postřehneme jak ve velikosti konstrukce, tak i ve velikosti úhlopříčky zaoblených displejů, které mají oba smartphony. Stejně tak si po prvním pohledu všimnete, že ve spodní části chybí zažité domovské tlačítko, díky čemuž mohli zmenšit rámeček i pod zobrazovacím panelem, nejen nad ním. Hardwarová či kapacitní tlačítka nahradily softwarové alternativy, které jsou mezi výrobci smartphonů stále populárnější, a biometrický snímač otisků prstů přesunuli vedle hlavního fotoaparátu. Design zadní strany a boků Galaxy S8 zůstal oproti předchozí generaci víceméně zachován.

Samsung Galaxy S8 oficiálně představen! Novinka přináší obrovský displej i nadčasové technologie
Zdroj: Samsung

Úhlopříčka obyčejné verze dosahuje 5,8 palce a té větší až 6,2; přičemž v obou případech je v nabídce Super AMOLED technologie, poměr stran 18,5:9 a také jemné Quad HD+ rozlišení. Mezi technickými specifikacemi figuruje rychlé či bezdrátové nabíjení, 4GB operační paměť RAM, slot pro microSD kartu nebo takový port USB typ C. A co se týče kapacity akumulátorů, tak S8 dostala 3 000 mAh a S8+ pro změnu 3 500 mAh baterii. Rozlišení Dual Pixel fotoaparátu zůstalo stejné, čili mluvíme o 12 megapixelech, to samé platí i o clononovém čísle (f/1.7). Přední má 8 megapixelů a nezapomněli ani na automatické zaostřování. Vysoký výkon zde zajišťuje buď Snapdragon 835, nebo vlastnoručně vyvinutý Exynos 8895. Chipsety jsou vyrobeny pokročilým 10nanometrovým výrobním procesem, takže můžeme počítat s citelně nižší spotřebou elektrické energie. Na přední straně najdeme mimo jiné i další biometrický snímač (foto výše), který se zaměřuje na skenování očí, přesněji oční duhovky. Něco podobného měl ve výbavě dnes již neprodejný Galaxy Note7.

Doporučeno
Nejlepší nástroje pro selfie i zdravý spánek. Toto jsou vylepšené Samsung Z Flip5, Z Fold5 a Galaxy Watch6 Nejlepší nástroje pro selfie i zdravý spánek. Toto jsou vylepšené Samsung Z Flip5, Z Fold5 a Galaxy Watch6 28. července 2023 18:25

Největší inovaci představuje virtuální asistent Bixby (foto níže), který postupem času poznává svého majitele, díky čemuž mu pak usnadní a zpříjemní používání smartphonu. Jeho cíl spočívá v tom, abychom Galaxy S8 ovládali více hlasem a méně fyzickým dotykem. Samsung navíc oznámil, že při spuštění prodeje bude v nabídce podpora až pro 50 jazyků.

Samsung Galaxy S8 oficiálně představen! Novinka přináší obrovský displej i nadčasové technologie
Zdroj: Samsung

Přeměníme ho na osobní počítač

Další zajímavou součástí výbavy je funkcionalita umožňující přeměnit novinku na osobní počítač. Umožňuje to speciální dokovací systém s originálním názvem Dex, kam smartphone fyzicky připojíme. Následně stačí už jen zapojit klávesnici, myš a na propojeném monitoru uvidíme přizpůsobené uživatelské prostředí operačního systému Android 7 Nougat, které připomíná plochu ve Windows. Přizpůsobené jsou ale i aplikace od jihokorejského výrobce, takže by po aktivaci doku neměl být problém ani s používáním mobilního softwaru. A dobrou zprávou je, že Samsung uzavřel se společnostmi jako Adobe nebo Microsoft dohodu, která zaručuje přizpůsobení i jejich softwaru pro mobilní zařízení (Office, Photoshop, Lightroom aj.).

Samsung Galaxy S8 oficiálně představen! Novinka přináší obrovský displej i nadčasové technologie
Zdroj: Samsung

Kdy se dostane do obchodů?

Prodej Samsung Galaxy S8 a Galaxy S8+ se spustí od 28. dubna, a to včetně Česka. Doporučená cenovka začíná na 799 eurech (~21 600 Kč) a 899 eurech (~24 300 Kč). Předběžné objednávky budou k dispozici od 29. března do 19. dubna. Na výběr jsou 4 barevná provedení. „Zákazník, který si telefon předobjedná, dostane možnost získat ho až o 8 dní dříve než v běžném prodeji.

Domů
Sdílet
Diskuse