Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. dubna 2017 13:41
Čas čtení 0:00
Barbara Leschingerová

15 nejlepších miniseriálů podle knižních předloh plných skvělých herců a nesmrtelných příběhů, na které nikdy nezapomenete

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Ponoříme se do historie americké politiky, budeme pátrat po vrahovi na ostrově, dostaneme se do zákulisí stavění katedrály nebo se přeneseme do válečného Ruska.

Březen, známý také jako měsíc knih, je už za námi, a tak se nám naskytla příležitost zprostředkovat vám knižní tipy, na základě kterých vznikly úspěšné miniseriály. Tvůrci se rozhodli namísto celovečerního filmu věnovat více knize a nevynechat tak důležité dějové zvraty. Může se však stát, že seriálovým zpracováním pozmění určité části, a proto je na vás, zda sáhnete po knížce nebo se zaměříte pouze na minisérii.
 
Miniseriál je televizní program a od seriálu se liší omezeným počtem na sebe navazujících částí. Můžeme ho chápat jako rozšířený film s jasným koncem bez dalšího pokračování. Mnohdy je založen na známé literární tvorbě a slavným jménem spisovatele si získává publikum na krátký čas. V každém případě jsme se snažili vybrat díla, u kterých budete mít kinematografický nebo čtenářský zážitek na nejvyšší úrovni.

Band of Brothers - 10 epizod (2001)

Miniseriál Bratrstvo neohrožených vznikl na základě knižního díla spisovatele Stephena E. Ambrosea z roku 1992. Při psaní knihy čerpal z listů a z rozhovorů s množstvím lidí, kteří přežili válku. Americká rota 506, sestávající z mladých mužů, plnila všechny rozkazy a bojovala statečně až do konce. Vysloužila si nejen pověst hrdinů, ale i Purpurové srdce. Naučili se skákat z padáků, plnit si povinnosti i v noci nebo zachránit raněného. V miniseriálu nahlédneme na jednotlivé mise v Nizozemsku a ve Francii, kde museli čelit strachu ze smrti a ze zabíjení nepřítele. Band of Brothers odvysílala stanice HBO v roce 2001 a zahráli si v něm herci Damian Lewis (Wolf Hall, Homeland), David Schwimmer (American Crime Story, Friends), Donnie Wahlberg, Ron Livingston či Michael Cudlitz (Živí mrtví). V roce 2002 získal 6 cen Emmy a jeden Zlatý glóbus.

15 nejlepších miniseriálů podle knižních předloh plných skvělých herců a nesmrtelných příběhů, na které nikdy nezapomenete
Zdroj: HBO

John Adams - 7 epizod (2008) 

John Adams se stal prvním viceprezidentem George Washingtona a v roce 1797 druhým prezidentem USA. Americký televizní miniseriál od HBO zachycuje v sedmi epizodách život tohoto významného politika. Režie se chopil Tom Hooper (The Danish Girl, King's Speech) a do hlavní role Johna Adamse obsadil herce Paula Giamattiho (Saving Mr. Banks, Sideways). Jeho ženu Abigail ztvárnila herečka Laura Linney (Nocturnal Animals, Sully). V miniseriálu vystupují významné osobnosti politiky, jako například Thomas Jefferson (Stephen Dillan), George Washington (David Morse) a Benjamin Franklin (Tom Wilkinson). Scénář vznikl podle životopisné knihy, kterou zpracoval spisovatel David McCullough. Informace získal zejména z rodných listů a deníků. Čtenářům přibližuje i vztah mezi Adamsem a Jeffersonem, dvěma diplomaty, které spojuje například stejný den a rok úmrtí. Titul vyšel v českém jazyce pod názvem Státník a prezident John Adams. V roce 2008 se miniseriál těšil velkému úspěchu. Z Primetime Emmy Awards si odnesl 13 sošek a vytvořil rekord nejvíce oceněného miniseriálu v jeden rok.

15 nejlepších miniseriálů podle knižních předloh plných skvělých herců a nesmrtelných příběhů, na které nikdy nezapomenete
Zdroj: HBO

Emma - 4 epizody (2009) 

Hlavní hrdinka románu, krásná a chytrá Emma Woodhouse je se svým životem spokojená a necítí potřebu vdávat se. Zasahuje do milostného života druhých a manipuluje s nimi podle vlastních představ. Emmino dohazování neunikne ani její chráněnce Harriet. Emma však zapomíná na vlastní štěstí a lásku, kterou má neustále pod nosem. Anglická spisovatelka Jane Austen působivě popsala a vykreslila společnost 19. století. Dámy se toužily vdát a bavit se na plesech se svými manžely, zajímaly je vztahy a drby. V roce 1996 jsme mohli vidět první filmové zpracování tohoto románu, kde si Emmu zahrála herečka Gwyneth Paltrow. V minisérii se temperamentní hrdinky zhostila herečka Romola Garai (Amazing Grace, Dirty Dancing: Havana Nights) a po jejím boku si zahráli herci Michael Gambon, John Lee Miller a Rupert Evans.

15 nejlepších miniseriálů podle knižních předloh plných skvělých herců a nesmrtelných příběhů, na které nikdy nezapomenete
Zdroj: BBC

Pillars of the Earth - 9 epizod (2010)

Spisovatel Ken Follett napsal rozsáhlý román s názvem Pilíře země o budování velkolepé gotické katedrály ve 12. století v Anglii. Kniha vypráví příběh mnicha Philipa, který má na starosti postavení největší gotické katedrály, jakou svět ještě neviděl. Díky stavění této majestátní středověké budovy se proplete několik osudů. Stavitel Tom se stane jejím hlavním architektem, mladý umělec Jack se postará o sochařská díla a krásná šlechtična Aliena, která utíká se svým bratrem před násilnickým Williamem se zamiluje. Kolem místa stavby se prolíná láska, zrada a pomsta. V miniseriálu si zahráli Eddie Redmayne, Ian McShane, Hayley Atwell, Sam Claflin, Donald Sutherland a Matthew Macfadyen. Pokračování s názvem World Without End (Na věky věků) se rovněž dočkalo seriálového zpracování v roce 2012. Třetí část A Column of Fire vychází v anglickém jazyce v září 2017.

Mildred Pierce - 5 epizod (2011)   

V roce 1940 se Mildred Pierce rozvádí se svým manželem Bertem. Aby se vymanila z chudoby a zajistila rodinu, rozhodne se podnikat. Začne pracovat jako servírka, až se postupně dopracuje k vedení vlastní restaurace. Vedle pracovních úspěchů se musí vypořádat se sobeckou a sebevědomou dospívající dcerou Vedou. Kromě toho se Mildred příliš nedaří v lásce. Přesto usiluje přinést štěstí nejen sobě, ale i své rodině. V roce 1945 vznikl černobílý film podle románu spisovatele Jamese M. Caina, v hlavní roli s herečkou Joan Crawford. V roce 2011 jsme mohli díky HBO sledovat 5dílnou minisérii také podle knižního dramatu a Mildred Pierce ztvárnila herečka Kate Winslet, která získala za tento výkon Zlatý glóbus a cenu Emmy.

15 nejlepších miniseriálů podle knižních předloh plných skvělých herců a nesmrtelných příběhů, na které nikdy nezapomenete
Zdroj: HBO

Olive Kitteridge - 4 epizody (2014)

Bývalá učitelka matematiky Olive Kitteridge (Frances McDormand) žije v malém městečku Crosby se svým manželem, místním lékárníkem Henrym (Richard Jenkins). Během čtyř dílů sledujeme minulost a přítomnost očima jedné ženy. Nemilosrdně upřímná Olive se vyrovnává se svým osudem, který přináší radost, tragédii, trápení a lásku. Sledujeme, jak se vyvíjel její vztah se synem a kam dospělo dlouholeté manželství. Setkáváme se s některými obyvateli města a jejich problémy. Spisovatelka Elizabeth Strout získala za román Olive Kitteridge v roce 2009 Pulitzerovu cenu. V roce 2015 minisérie získala 8 sošek Emmy.

15 nejlepších miniseriálů podle knižních předloh plných skvělých herců a nesmrtelných příběhů, na které nikdy nezapomenete
Zdroj: HBO

The Casual Vacancy - 3 epizody (2015)

Spisovatelka J.K. Rowling se po sérii o Harrym Potterovi rozhodla napsat knižní dílo pro dospělé s názvem The Casual Vacancy (u nás vyšlo pod názvem Prázdné místo). Děj příběhu nás zavede do malého městečka Pagford v Anglii. Klid naruší šokující zpráva o smrti poslance městského parlamentu Barryho. Obyvatele města vzbudí zájem o jeho místo v parlamentu. Pagford není idylickým městem, jak se na první pohled může zdát. Chudí řeší konflikty s bohatými, teenageři zase s rodiči. Smrt Barryho odstartuje odhalení různých tajemství. V třídílném miniseriálu The Casual Vacancy uvidíte v rolích obyvatel města, například Roryho Kinneara (Spectre, Skyfall) a Michaela Gambona (Harry Potter and the Half-Blood Prince, Harry Potter and the Order of the Phoenix).

And Then There Were None - 3 epizody (2015)

Jeden z nejúspěšnějších detektivních případů anglické spisovatelky Agathy Christie přetvořili tvůrci do podoby mysteriózní třídílné minisérie. 10 cizinců dostane pozvánku od tajemného bohatého hostitele do sídla na opuštěném ostrově. Nikdo nezná totožnost pána domu a setkávají se pouze se služebnictvem. Čekání na něj naruší záhadná smrt jednoho z návštěvníků. Tak jak začnou ubývat figurky na jídelním stole, tak začnou přibývat mrtvoly. Kdo z přítomných je vrah a proč zabíjí? Zůstane někdo naživu? Spojuje cizince společná minulost? Detektivní román poprvé vyšel v roce 1939 a vy si ho můžete přečíst v českém jazyce pod názvem Deset malých černoušků. V minisérii od stanice BBC One se do postav cizinců vžili například Sam Neill (Peaky Blinders, Jurassic Park), Charles Dance (Game of Thrones, Underworld: Blood Wars), Aidan Turner (The Hobbit trilogie), Miranda Richardson (The Young Victoria, Harry Potter and the Goblet of Fire) či Douglas Booth (The Riot Club, Noah).

15 nejlepších miniseriálů podle knižních předloh plných skvělých herců a nesmrtelných příběhů, na které nikdy nezapomenete
Zdroj: BBC One

The Night Manager - 6 epizod (2016)

Jonathan Pine (Tom Hiddleston) pracuje jako noční recepční v luxusním hotelu v Káhiře. Jedné noci za ním přijde Sophie, krásná milenka jistého Freddieho a svěří mu tajné dokumenty dokazující nelegální obchod se zbraněmi. Jonathan se ji pokouší ochránit, ale nedokáže zabránit Sophiině smrti. O 4 roky později pracuje v malém hotelu ve Švýcarsku, který pravidelně navštěvuje i Richard Roper (Hugh Laurie), vlivný dealer se zbraněmi. S Jonathanem se kontaktuje britská agentka Angela Burr (Olivia Colman) a pověří ho tajnou misí. Díky nové identitě se dostane do Roperova života, aby pronikl do tajů obchodu a pomstil Sophiinu smrt. Spisovatel John le Carré (Tinker Tailor Soldier Spy, The Constant Gardener) napsal špionážní román již v roce 1993 (knihu si můžete přečíst pouze v anglickém jazyce) a jeho zfilmování jsme se dočkali loni v podobě šesti hodinových epizod. Herci Tom Hiddlestone, Hugh Laurie a herečka Olivia Colman získali za své výkony v The Night Manager Zlatý glóbus.

15 nejlepších miniseriálů podle knižních předloh plných skvělých herců a nesmrtelných příběhů, na které nikdy nezapomenete
Zdroj: BBC One

War & Peace - 6 epizod (2016)

Vojna a mír patří mezi klasické romány ruské literatury o společnosti 19. století. Lev Nikolajevič Tolstoj propojuje životy několika šlechtických rodin v čase napoleonských válek. Pierre Bezukhov (Paul Dano), nemanželský syn bohatého hraběte se po smrti otce dostává k dědictví. Ve společnosti je považován za vyvrhele, přesto nachází i přátele. Natasha Rostova (Lily James), dcera hraběte, touží po lásce. Princ Andrei (James Norton) vstupuje do války jako pobočník generála Kutuzova a jeho žena má brzy porodit prvního potomka. Na pozadí ruské války se postavy setkávají a zažívají lásku, ztrátu, trauma, ale i štěstí. Kromě zmíněných herců můžete v miniseriály vidět i Jima Broadbenta, Gillian Anderson a Toma Burkeho. My jsme pro vás připravili i recenzi, kterou najdete zde.

15 nejlepších miniseriálů podle knižních předloh plných skvělých herců a nesmrtelných příběhů, na které nikdy nezapomenete
Zdroj: BBC One

11.22.63 - 8 epizod (2016)

Středoškolský učitel angličtiny Jake Epping (James Franco) žije ve městě Lisbon Falls ve státě Maine. Jednoho dne mu přítel Al (Chris Cooper), majitel místní restaurace, prozradí šokující tajemství o cestování v čase. Al poprosí Jakea, aby po něm převzal misi, v níž jde o zamezení vraždy prezidenta Kennedyho. Přes portál ve skladu se dostane do roku 1958. V malém městě v Texasu vystupuje pod novou identitou a nenápadně zjišťuje fakta o budoucím atentátníkovi Leem Harvey Oswaldovi. Informace ho zavedou až do Dallasu, kde se pokusí přepsat historii. Tento nebezpečný úkol není jednoduchý, navíc do Jakeova života, odehrávajícího se v roce 1958, zasáhne i láska. Tento rozsáhlý román od autora hororových příběhů Stephena Kinga tvůrci vměstnali do 8 hodinových epizod. Recenzi si můžete přečíst zde.

15 nejlepších miniseriálů podle knižních předloh plných skvělých herců a nesmrtelných příběhů, na které nikdy nezapomenete
Zdroj: Warner Bros. Television

2017:

Big Little Lies - 7 epizod

Mladá svobodná matka Jane (Shailene Woodley) se se svým synem Ziggym přestěhuje do přímořského města Monterey. Natrefí na dvě místní bohaté paničky Madeline a Celeste, které ji seznámí s městem a jeho zvyklostmi. Madeline (Reese Witherspoon) je rozvedená matka dvou dívek a svého exmanžela s novou manželkou (Zoë Kravitz) potkává na každém kroku. Neví si rady s dospívající dcerou a neustále se pouští do řešení lokálních konfliktů. Krásná Celeste (Nicole Kidman) žije navenek dokonalý život ve velkém domě s manželem Perrym (Alexander Skarsgård) a dvěma malými syny. Nic však není tak, jak se na první pohled zdá. V první den školy obviní Ziggyho z napadení jednoho děvčátka. Tento incident odstartuje přetahování mezi maminkami. Postupem času se nám odkrývají tajemství každé rodiny. Malé lži mohou vést až k tragické události, jakou je vražda. Liane Moriarty napsala román, který se stal bestsellerem časopisu New York Times. Od 19. února můžete sledovat miniseriál z produkce HBO, který finišuje 2. dubna 2017. Více se o Big Little Lies dozvíte zde.

15 nejlepších miniseriálů podle knižních předloh plných skvělých herců a nesmrtelných příběhů, na které nikdy nezapomenete
Zdroj: HBO

13 Reasons Why - 13 epizod

Středoškolák Clay Jensen (Dylan Minnette) najde před domem krabici s neznámým obsahem. Zjistí, že se v ní ukrývá 13 kazetových pásek, adresovaných právě jemu. Poslala mu je spolužačka Hannah Baker (Katherine Langford), která nedávno spáchala sebevraždu. Nahrála tyto pásky, aby vyprávěla svůj příběh, zahrnující 13 konkrétních lidí ze školy. Všichni ji svým způsobem ovlivnili a vysvětluje, proč se rozhodla navždy opustit tento svět. Po přehrání kazet se Clay dozví o tajemstvích a činech, které mu změní život. Úspěšný teenagerský román od spisovatele Jaye Ashera u nás vyšel pod názvem Proč? 13x proto. Na konci měsíce se můžete těšit také na premiéru tohoto miniseriálu, který odvysílá stanice Netflix v 13 epizodách.

15 nejlepších miniseriálů podle knižních předloh plných skvělých herců a nesmrtelných příběhů, na které nikdy nezapomenete
Zdroj: Netflix

Sharp Objects - 8 epizod

Úspěšné mysteriózní romány Gone Girl (Zmizelá) a Dark Places (Temné kouty) od spisovatelky Gillian Flynn se dočkaly filmového zpracování. Tentokrát uvidíme debutové knižní dílo Sharp Objects (v češtině vyšla kniha pod názvem Ostré předměty) z roku 2006 v podobě osmi hodinových epizod. Novinářka Camille Preaker je nucena vrátit se do svého rodného města kvůli reportáži nezvěstného děvčátka. Když se najde její mrtvé tělo, všechny důkazy směřují k případu před rokem, kdy byla zavražděna malá Ann. Obě dívky spojují chybějící zuby. Camille musí čelit rodinné minulosti, matce, se kterou si nikdy nerozuměla a mladší nevlastní sestře, která se chová předčasně vyspěle. Kromě toho zjišťuje více o brutálních vraždách a začíná podezřívat místní obyvatele. Prvotní záměr tvůrců byl udělat z knihy film, avšak Marti Noxon (producentka minisérie) přišla s myšlenkou vytvořit z románu televizní seriál. V hlavní roli Camille uvidíme herečku Amy Adams (Arrival, Big Eyes). Natáčení psychologického thrilleru Sharp Objects by mělo začít již brzy.

The Cormoran Strike Series

HBO ve spolupráci s BBC One uvede seriálové zpracování tří případů Cormorana Strikea. Slavná spisovatelka J. K. Rowling napsala dosud tři knihy pod pseudonymem Robert Galbraith a další již čtvrté knižní pokračování můžeme očekávat tento rok. Hlavní postavou románů je soukromý detektiv a válečný veterán Cormoran Strike, který utrpěl ve válce zranění a žije ve své kanceláři. Jednoho dne mu na dveře zaklepe potenciální klient, který chce zjistit podrobnosti o smrti své slavné sestry a tak začíná jeden z mnoha komplikovaných případů, které se Strike snaží vyřešit. Minisérie je rozdělena do tří částí, pojmenovaných podle knižních titulů. První část s názvem The Cuckoo's Calling (Volání kukačky) potrvá tři hodiny, zatímco ostatní dvě části The Silkworm (Bourec) a Career of Evil (Ve službách zla) budeme sledovat po dvou hodinách. V roli Cormorana se představí britský herec Tom Burke (War & Peace, Only God Forgives) a jeho sympatickou asistentku Robin Ellacott si zahraje herečka Holliday Grainger (Cinderella, The Borg). Zatím není známo datum premiéry, přesto se objevily už dvě oficiální fotografie.

15 nejlepších miniseriálů podle knižních předloh plných skvělých herců a nesmrtelných příběhů, na které nikdy nezapomenete
Zdroj: BBC One
15 nejlepších miniseriálů podle knižních předloh plných skvělých herců a nesmrtelných příběhů, na které nikdy nezapomenete
Zdroj: BBC One

Občas se dostaneme do stavu, kdy nemáme chuť začít sledovat nový seriál, který nemá konce a zatím je jeho ukončení v nedohlednu. Upíšeme se tím několika rokům a pravděpodobně s ním strávíme nejen celé mládí. V takových chvílích sáhneme po projektu s několika epizodami či nanejvýš dvěma sériemi a dokážeme si ho vychutnat i za poměrně krátký čas. Vybrané tipy nám utkvěly v paměti buď svou poutavou knihou nebo kvalitním zpracováním v podobě minisérie.

Domů
Sdílet
Diskuse