Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. dubna 2017 20:04
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Proč tak moc fandíme Rychle a zběsile, proč by se série neměla vracet ke kořenům a proč budou v dalším díle hrát Číňané?

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Pár neprůstřelných důvodů, proč tato série oplývá i kvalitními filmovými aspekty.

Rychle a zběsile je tu s námi už nějakých těch pár let. Viděli jsme 8 filmů, přičemž jsou na plánu minimálně dva další a po osmé části bychom asi všichni uvítali spin-off Deckarda s Hobbsem. Nemusel by to ani napsat Shane Black a i tak by to mělo náběh na jednu z nejlepších buddy „cop“ komedií 21. století. Samozřejmě, s množstvím testosteronové akce. Velká škoda, že má Statham v červenci 50 let, i když na to rozhodně nevypadá. Kéž by jeho komediální talent někdo objevil dříve. Nakonec se role v Spy a Fate of The Furious se zapíší jako jeho nejlepší v kariéře.

Nyní však k podstatě článku. Myslíme, že je úžasné, aby se v roce 2017 setkala parta kamarádů a totálně se vyblbli před kamerami, spustili pár hlášek, obhlídli nádherná těla žen, honili se na tancích, přičemž to někdo tajně natáčí za nějakých těch 250 milionů dolarů. F. Gary Gray odvedl skvělou práci, stejně jako celý štáb. Kéž by si lidé všímali, s jakou lehkostí zachycovala kamera akční scény a jak ten film vypadá z filmařského hlediska. Abych se však vrátil k původní myšlence, jsem velmi rád, že se tato série takto transformovala. Od pouličních závodů přes vysokorozpočtové heist movies až po čistokrevné akční blockbustery s jediným účelem - zabavit sebe a miliony fanoušků po celém světě. Už jen ten Diesel by si mohl uvědomit, že je jediný na světě, který tuto sérii ještě bere vážně, nebo se tak jen tváří před kamerami. Koneckonců, i Statham a Johnson mají ve filmu jednu scénku, kde se doslova smějí celému filmu a jeho absurditě a my jim to žereme.

Proč tak moc fandíme Rychle a zběsile, proč by se série neměla vracet ke kořenům a proč budou v dalším díle hrát Číňané?
Zdroj: Universal

Pokud si někdo dosud nezvykl na nový formát Rychle a zběsile, zřejmě to nedokáže už nikdy. Je načase si uvědomit, že TOTO je Rychle a zběsile. Při první části ještě nikdo nevěděl, co se z toho vyklube, ale myslím, že Diesel a spol. jsou velmi rádi, že série nabrala ten správný směr. Jen těžko byste do kin dostali 8 filmů ze stejné série o závodění aut. Ví to každý rozumný člověk a doufáme, že se nad tím už není třeba ani pozastavovat. Nakonec, fanoušci první části (skutečně nechápu, co všichni vidí na druhé a třetí, obzvláště z dvojky si pamatuji jen ten hromadný únik desítek aut) mohou děkovat producentům, kteří si na vzkříšení ságy zavolali The Rocka. Společně s ním nabrala sága v úžasném Fast Five nový rozměr a všichni zúčastnění ihned pochopili, že cesta vede právě tudy. A udělali dobře, jinak by tato série zanikla již před lety a vy byste si nemohli užít ani těch pár automobilových honiček ve velkolepých a zároveň absurdních pokračováních. Nebýt potřebné transformace, tržby by klesaly a producenti by o značku ztratili zájem (díl s driftováním vydělal ze všech dílů nejméně). Od 4. dílu ale tržby exponenciálně rostou a věřte mi, není to kvůli úvodům filmů, kde dostaneme nadupanou honičku, jejímž jediným účelem je fan service.
 
Model těchto filmů se už měnit asi nebude. Úvodem dostaneme poctivou honičku v rámci výše zmíněného fan service, následně přijde zlom a začnou se dít nepěkné věci, představí se záporák a tým se dá dohromady. Stále větší tým, neboť z původních záporáků se postupně stávají přátelé, což mě neuvěřitelně těší. Vidět pohromadě všechny ty hollywoodské hvězdy, jejichž jediným úkolem je hláškovat a budovat společnou chemii, je úžasné. Po tolika letech jsem si je už osobně značně oblíbil. Záporáci se nakonec nezabíjejí, naopak připojují se k týmu a vždy to bezproblémově šlape. A přestože jsme pokaždé ochotni odpustit scenáristům a producentům ty absurdní akční sekvence a ignoraci fyziky či gravitace, zamyslet by se měli nad faktem, že Stathamova postava Deckarda není žádné neviňátko. Pokud si Dom tak váží rodiny, je jen těžko pochopitelné, že si podává ruku s někým, kdo zabil jeho blízkého přítele a zapříčinil i smrt jeho ženy, další členky rodiny.

Nehledě na to ale logice a scénáři není příliš co vytknout. Tedy pokud čekáte něco podobného, ​​co při předešlých dílech. Je jasné, že je to stále dementní a množství scén je nereálných, ale jaksi to patří k základům a pravidlům tohoto světa, které byly nastoleny již před několika lety. Je sice pravda, že se absurdnost nabaluje, ale jen do výše, ne do šířky. Stále je to o autech, zbraních a tancích, necestuje se v čase a kulka do hlavy je stále kulka do hlavy. Samozřejmě, v případě, kdyby to tvůrci mysleli vážně a nedávali každých 5 minut najevo, že z toho scénáře mají vlastně dobrý den, museli bychom to kritizovat. Rychle a zběsile už však můžeme škatulkovat do jejich vlastní bubliny jakéhosi sci-fi žánru, kde se podobné scény tolerují, protože je kolem nich vystavěn celý příběh.

Proč tak moc fandíme Rychle a zběsile, proč by se série neměla vracet ke kořenům a proč budou v dalším díle hrát Číňané?
Zdroj: Universal

Absence Walkera je citelná, ale vzhledem k množství vtipných dialogů se to dá přežít. Stačí, abyste skutečně vypnuli a užili si všechno, co se děje na plátně. Je to film od lidí, kteří si rádi zavzpomínají na dětství a jednoduše se vyblbnout před kamerami s drahými auty. Mnozí si tak asi plní sny ještě z dětství, kdy si hrávali na podobných koberečcích a doufali, že se jednou budou vozit v Lamborghini nebo Chargeru. A stejný typ lidí se každé dva roky bude hnát do kina, protože je to stále úžasně natočené a vtipné. A právě takových filmů je poslední roky v kinech málo. Přece jen, vždy jde o velký risk, ale při sérii Rychle a zběsile máte jednoduše jistotu, že můžete přijít s čímkoliv a diváci vám to sežerou.
 
My chápeme, že se někdo přes doslovnou debilnost storyboardů a okolních aspektů nedokáže přenést. Tímto článek nechceme říci, že lidi, kteří neumí tuto sérii docenit, nechápeme nebo nerespektujeme. Nakonec, nikomu nechceme vnutit žádný názor ani vkus. Nejde nám však do hlavy, jak někdo může vyčítat nelogický scénář filmu, který se v žádném případě nebere vážně a prostě se snaží být oddychovou popcornovkou, zatímco obhajuje Transformery a podobné počiny, které to hrají na seriózní osudovost.

Proč tak moc fandíme Rychle a zběsile, proč by se série neměla vracet ke kořenům a proč budou v dalším díle hrát Číňané?
Zdroj: Universal

Jedním z podstatných rozdílů mezi těmito dvěma značkami je právě fakt, že zatímco Bay a spol. to myslí vážně a skutečně točí nesmírně dementní filmy bez sympatických postav, Diesel a spol. budují se svou rodinou skvělou chemii mezi všemi na place, baví diváky po celém světě a užívají si hláškování v autech za několik desítek a stovek milionů dolarů. Zakryjí to kecy o rodině, nějakým tím cool záporákem (Statham i Theron jsou přece jen docela fajn) a v tomto případě se dokonce dostali až k celkem logické zápletce, respektive takové, která ospravedlňuje děj.

Skutečně je to už jen o tom, zda vám potrvá dalších 5 let, než si uvědomíte, o co se Vin Diesel se svými kumpány snaží. Někoho může zamrzet, že to už není o závodění v autech, ale zkuste být k sobě upřímní a odpovědět si na otázku, zda by vás bavilo 8 filmů sledovat, jak někdo závodí v drahých autech a shání součástky na nitro. Mnohem raději se dívám na krásné ženy na Kubě, The Rocka a jeho verzi Haka, skvělého Stathama a jeho hlášky či několik cheesy momentů, které k tomu prostě patří. A celé je to postavené kolem děje, ve kterém otec velké rodiny zradil všechny, zatímco Brian je někde pryč. Scénáristé jednoduše museli počítat s tím, že diváci budou po celou stopáž myslet na mrtvého Paula Walkera. I přes tyto dva faktory se film nese na pozitivní vlně, zatímco adresuje další sbohem jejich velkému příteli. Schválně si zkuste pustit rozloučení s Walkerem v posledních pěti minutách Furious 7. Stále má něco do sebe.

Abychom se však vrátili k tématu, rozčilovat se nad absurditou scénáře mi přijde nesmírně omezené. 70 % kino filmů nabízí facepalmové momenty a díry ve scénáři. A přestože to tato sága povznáší na zcela novou úroveň stupidity, dává jasně najevo, že je to součást jejich světa a slouží to jen pro těch pár vteřin, kdy se v divákovi probouzí ten 12letý chlapec s úsměvem na tváři, který jim to žere. Stallone a jeho kamarádi z Expendables by si měli brát příklad... i když je už asi pozdě.

Proč tak moc fandíme Rychle a zběsile, proč by se série neměla vracet ke kořenům a proč budou v dalším díle hrát Číňané?
Zdroj: Universal

Mnoha filmům se to toleruje, přičemž se snaží své diváky přesvědčit, že to myslí vážně a jejich sága má jakési pevně položené základy. Faktem je, že touto cestou své diváky akorát tak zesměšňují. Je načase povznést se nad potřebu geniálně napsaných filmů. Ne každý blockbuster v kinech musí být inteligentní, pokud vsadí na ostatní důležité aspekty. Já osobně jsem velmi rád, že jednou za dva roky se mohu s Dieselem, Johnsonem a ostatními vyblbnout, protože zde již nemusí být nikdo, kdo za čtvrt miliardy natočí blockbuster, který si dělá legraci sám ze sebe, přičemž dává svým fanouškům vše, po čem na stříbrném plátně touží už od dob prvních VHS kazet. My nikomu nebereme názor a pokud se to někomu nelíbí, tak se to prostě někomu nelíbí. Ohánět se ale pod každým článkem s komentáři o tom, jak by se na to měli vykašlat a že ta série nikoho nezajímá je scestné a zbytečné. Jasně, že máte pravdu. Půl miliardy za první víkend je jasnou známkou toho, že Rychle a zběsile již není pro diváky atraktivní. A přitom se stačí podívat na recenze. Když už i ti vážní a vkusově sofistikovanější kritici chápou, že to, o co se producenti snaží, skutečně funguje a umí to ocenit, je to přece jen dobrým znamením.

PS: A zkusme už opravdu přestat s argumentováním ohledně prvních filmů. Dvojku a trojku, co se celkové kvality, herců, filmařského řemesla, humoru a aut týče, překoná kterýkoliv jiný díl ze série.

PPS: Pokud Filmkult čtete už nějaký ten pátek, dobře víte, jak momentálně funguje Hollywood a jaký dopad má na tržby Čína. A jelikož si osmička z neustále progresivnější země (z hlediska filmových tržeb a kinematografie jako takové) odnesla jen za víkend neskutečných 200 milionů dolarů (zamyslete se nad tím číslem, zejména při srovnání s jinými zeměmi), byl bych neuvěřitelně překvapen, pokud by se v dalším díle neobjevila nějaká asijská, ideálně čínská hvězda. Odnést si ze země mimo USA půl miliardy by nakonec mohlo být realitou. 

Domů
Sdílet
Diskuse