Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. dubna 2017 14:34
Čas čtení 0:00
Daniel Michalík

Smrtelné nehody a šokující příhody z filmových placů aneb prokletí snímků v reálném světě

FILMY A SERIÁLY NEHODY
Uložit Uložené

Další porce tragédií jednotlivých snímků okořeněná o kuriózní kletby, které s sebou nesou.

Filmový průmysl vzkvétá snad každým dnem, technologie se stávají stále modernějšími a na filmové produkci se podílí stále větší a větší množství lidí. Na place má každý člen štábu svou vlastní roli a jednotlivé skupinky se starají o to, aby to celé nějak fungovalo a aby se nestávaly nečekané incidenty, kterým se bohužel nedá vždy vyhnout. Dnes se projekty točí ve velkém, avšak vy sami znáte kouzlo zeleného plátna a herci si tak častokrát zlehčují role ve scénách, v kterých by mohli čelit potenciálnímu nebezpečí. V minulosti to fungovalo jinak a herci museli odolávat náročnějším podmínkám, protože se logicky některé elementy filmu nemohly dotvořit digitálně. Poctivá filmařina je však založena na faktoru realističnosti a není ovlivněna tím, zda se už daný počin natáčel v minulosti nebo v moderní době. Natáčení autentických scén se někdy neobejde bez zranění a náš článek o filmových nehodách tento fakt jen potvrzuje.
 
Dnes si o nehodách a incidentech řekneme o něco více. Představíme si i pár zajímavostí ze světa hororových filmů, nebo lépe řečeno, o prokletých jednotlivých snímcích jako takových. Přestože se podobný výraz může zdát jako výmysl či jen shoda několika nešťastných náhod najednou, je jen na vás, zda mu věříte nebo ne. Tak či onak, k některým filmům se vážou zajímavé a hlavně nevysvětlené události a my si na ně v tomto článku posvítíme. Pojďme tedy na to.

Smrtelné nehody a šokující příhody z filmových placů aneb prokletí snímků v reálném světě
Zdroj: Warner Bros.

Pojem kouzelník je vám všem velmi dobře znám. Pokud jste se již někdy pokoušeli naučit nějaké iluze nebo jednoduché triky, sami víte, jak to je náročné. A nás jako diváky vždy baví dívat se na šoumeny, kteří nám ukazují věci na první pohled bez logiky, a stejně tak nás baví pokoušet se dané triky odhalovat. A pokud jste v tomto směru alespoň minimálně zběhlí, znáte kouzelníka světového rozměru - Houdiniho. Proč se vydávám tímto směrem? Houdiniho triky byly ztvárněny nebo vykresleny v kouzelnickém filmu Now You See Me, který se zanedlouho stane trilogií. A přestože dvojka už nedosahovala kvalit jednotky, stále se u ní dá pobavit. Zkuste si nyní vzpomenout a vylovit v hlavě scénku z prvního snímku - pasáž, kdy se herečka Isla Fisher noří do nádrže s vodou. Je svázaná řetězy a má za úkol z vězení uprchnout.

Smrtelné nehody a šokující příhody z filmových placů aneb prokletí snímků v reálném světě
Zdroj: Summit Entertainment

To se jí však na první pohled nedaří - je zaseknutá, bouchá na sklo a křičí o pomoc. Následně se z pevného sevření uvolní, ale jakmile vyplave na povrch, spadnou na ni svrchu masožravé piraně. Ve filmovém světě svou beznaděj před obecenstvem samozřejmě jen předstírala. Zajímavostí však je, že se v realitě stal přesně tentýž incident a Australanka opravdu bojovala o život. Isla měla v případě nouze stisknout záchranné tlačítko, které by nádrž hned vypustilo. V panice na něj však nemohla dosáhnout a chlapík s nádrží kyslíku, ačkoli byl připraven, nedostal od herečky žádný pokyn (dohodnuté měli vlastní mávací gesto). A celé to vypadalo hrané přesně jako ve filmu. Nakonec se ze sevření řetězů dostala včas a dostala se hlavou nad hladinu. Pod vodou byla úctyhodné 2 a půl minuty.

V případě, že si chcete prohlédnout rozhovor s herečkou a poslechnout si pocity přímo z jejích úst, zhlédněte si video níže.

S kultovním Matrixem to také nebyla žádná sláva. Po několika nepříjemných, ba až smutných událostech vznikl pojem kletba Matrixu. Přítelkyně Keanu Reevese, Jennifer Syme, totiž v procesu natáčení porodila děťátko, které odešlo na onen svět dříve, než se dostalo na ten náš. Bylo by to jejich první společné dítě a mělo dostat jméno Ava. Malá holčička v osmém měsíci těhotenství najednou přestalo projevovat známky života, a když se oba rodiče dostavili k doktorovi a zaslechli tu zdrcující zprávu, byli totálně zdevastovaní. Keanu Jennifer neustále pevně držel. Oba chtěli svůj přírůstek do rodiny přivést domů už na příchozí Vánoce, avšak Keanu o svátcích nedělal nic jiného, než zařizoval plány na pohřeb. A Jennifer neměla jinou možnost, než dítě donosit a následně ho porodit. Tento incident vedl až k jejich rozchodu. Přestože rodiče spolu nežili, Keanu byl připraven stát se plnohodnotným otcem.

Smrtelné nehody a šokující příhody z filmových placů aneb prokletí snímků v reálném světě
Zdroj: Warner Bros.

Jennifer však zanedlouho zastihl podobný osud. Chvíli po rozchodu teprve jako 28letá havarovala v autě a odebrala se na onen svět i ona. A aby toho nebylo málo, Aaliyah Dana Haughton hrající postavu Zee, byla jen v polovině natáčení dvojky a trojky zároveň, když se letadlo, ve kterém byla spolu s dalšími sedmi pasažéry a pilotem, zřítilo k zemi ihned po startu. Havárii nikdo nepřežil a natáčení se kvůli této tragédii muselo posunout. Její místo pak zaujala herečka Nona Gaye. Zanedlouho zemřela i Gloria Foster hrající The Oracle a v jednom bodě se v nemocnici ocitl i samotný Keanu Reeves, a to po menším zranění na motocyklu. Později se tam opět vrátil kvůli zranění na noze, a když se jeho sestře zhoršil stav v boji proti leukémii, běžel ihned za ní. Nuže, Keanu to musel mít nesmírně náročné. A kletba Matrixu jistě nedostala své pojmenování jen tak. Herec musel dokonce věnovat 24 milionů ze svých peněz, aby udržel produkci filmu naživu.
 
Waterworld měl být Avatarem 90. let. Rozpočet měl původně činit jen směšných 5 milionů dolarů (na to, jak velký ten projekt měl být), avšak částka se zastavila až na 200 milionech (až tak moc se nesekli, ať to zbytečně nenafukujeme, že). Snímek si však vydělala jen 88 milionů, což nepokrylo ani polovinu rozpočtu. S filmem byly totiž problémy už od samotného počátku. S tak malým rozpočtem a s tak velkými cíli nechtělo mnoho lidí pracovat. Pět milionů bylo použito pouze na hlavní plac a původní nápady zahrnovaly i zóny, které by se vznášely nad zemí. Tvůrci a herci časem zažívali mořskou nemoc, jedno místo na natáčení se odpojilo od zbytku a skončilo pod vodou, no a štábu nepomáhaly ani silné větry působící rozsáhlé škody.

Smrtelné nehody a šokující příhody z filmových placů aneb prokletí snímků v reálném světě
Zdroj: Universal Pictures

A nejenže štáb a herce popálily medúzy, ale dvojník hlavního protagonisty, tedy Kevina Costnera, téměř přišel o život na moři. Mladík jménem Laird Hamilton byl renomovaný surfař, který měl štěstí v neštěstí. V silné bouři mu došlo palivo a hodiny ho unášelo moře kdesi mezi ostrovy Havaje. Potom ho naštěstí zachránila pobřežní hlídka. A samotný Costner se také téměř utopil. Tomu se říká prokletí. A světe div se, že se projekt po tom všem vůbec dostal na velké plátno.

Smrtelné nehody a šokující příhody z filmových placů aneb prokletí snímků v reálném světě
Zdroj: Universal Pictures

Podívejme se i na zvířata. Filmy většinou fungují na principu, ve kterém se zvířatům nezpůsobí žádná újma na zdraví. Většinou. U Hobita to nebylo úplně ono. A nejsou to vždy lidé, kteří přijdou ke zraněním. Podle informací na natáčení zemřelo několik ovcí, koz a jiných domácích zvířat, konkrétně až 27. Ta a ještě jiná byla buď nedostatečně krmena nebo trpěla dehydratací a vyčerpáním. Některá z nich se bohužel i utopila. Samozřejmě, vlna ohlasů po celém světě šla proti filmu a našlo se i mnoho protestujících, kteří snímek bojkotovali. Co bylo horší, byl fakt, že agentura mající zvířátka na starosti škody ještě zakrývala.

Smrtelné nehody a šokující příhody z filmových placů aneb prokletí snímků v reálném světě
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Režisér Peter Jackson se však obhajuje a říká, že se na natáčení zvířatům nijak neubližovali a bylo o ně dobře postaráno.

Vraťme se ale zpět k lidským zraněním. Temnému rytíři věnujeme vlastní článek v seriálu Zpoza kamer už zanedlouho, ale řekneme si něco málo o nehodách, které se k němu vázaly. O tragickém úmrtí oblíbeného Heatha Ledgera asi mluvit nemusíme, avšak to nebyl jediný incident, který se ve filmu udál. Mimochodem, Heath byl skvělým důkazem toho, jak moc vám může postava přirůst k srdci a jak moc vás může posednout. Dá se to nazvat jako prokletí, no ne?
 
Conway Wickliffe byl členem štábu, který měl na starosti kaskadérské kousky. V honičce druhého filmu, kdy je batmobil vyhozen do vzduchu Jokerovou zbraní se Conway v jedoucím autě nahnul a zkoušel hledat ten správný úhel pro kameru. Byla to jen testovací sekvence a Conway si dělal svou práci jako každý jiný. Jeho řidič však nedokázal vytočit 90stupňovou zatáčku a Wickliffe skončil ve stromu. Zraněním ihned podlehl.

A pamatujete si ještě na útočníka v kině v Coloradu, který postřílel 12 lidí?

Smrtelné nehody a šokující příhody z filmových placů aneb prokletí snímků v reálném světě
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Podobný incident jako výše zmíněná autohavárie se stal i u Transformers Michaela Baye. Režisér je známý velkolepými výbuchy, létajícími auty a hromadou CGI modelů, a tudíž je nadmíru jasné, že to na place muselo být pořádně nebezpečné. Při natáčení třetího filmu se stalo cosi velmi nepříjemného. Jednu komparzistku sedící v autě trefil odtržený ocelový kabel držící auto, který jí v rychlosti rozbil sklo a zasáhl ji přímo do hlavy. Utrpěla kritické zranění obličeje a ze situace vyvázla s permanentním porušením mozku. Po měsíce dlouhém soudním procesu její rodina obdržela od studia Paramount 18 milionů, avšak zdraví dcery se jim už nevrátí.
 
Přeskočme z fikce do náboženství. Nesmíme zapomenout ani na snímek The Passion Of The Christ zabývající se pochopitelně silně náboženskými tématy. Když se řekne, že blesk nikdy nezasáhne dvakrát na totéž místo, asistent režiséra, Jan Michelini, vám jistě řekne, že to je pořádný blábol. A hlavní herec hrající Ježíše (Jim Caviezel) měl také své vlastní problémy. Také ho zasáhl blesk a svědci říkají, že se mu doslova kouřilo z uší a jeho tělo bylo jakoby světélkující. Při falešných ranách bičem ho zasáhli i opravdu, čímž mu vytrhli pár kousků z kůže a při nošení kříže si Jim delokalizoval rameno. Tím to ani zdaleka nekončí. Caviezel si vytrpěl hypotermii (silné podchlazení), pneumonii (zápal plic), vnitřní infekci plic a několik kožních infekcí z make-upu.

Smrtelné nehody a šokující příhody z filmových placů aneb prokletí snímků v reálném světě
Zdroj: Newmarket Films

Pojďme se podívat i na prokletí hororových snímků. Začneme snad největší klasikou v tomto žánru, a tou je film The Exorcist z roku 1973 o malé dívce posedlé ďáblem. Detaily děje si přibližovat nejdeme, ale co nás skutečně zajímá, jsou nevysvětlené události z natáčení, které jistě nedaly spát velké části štábu. Některé části domu zachvátil požár, avšak pokoj malé Regan ponechal nedotčený. Zbytek se musel přestavět. A ve skutečnosti se pár členů natáčení pořádně bálo, což vyústilo až k povolání kněze, aby dům vysvětil. Herce hrající Burka Dennings a Mrs Karras zastihla těsně před premiérou filmu smrt.

Smrtelné nehody a šokující příhody z filmových placů aneb prokletí snímků v reálném světě
Zdroj: Warner Bros.

Pokud si chcete scénku vymítání ďábla připomenout nebo se jen podívat, jak vypadaly horory čtyřicet let zpátky, nahlédněte do videa níže.

Nehezké události postihly i snímek The Omen. Chvíli po skončení natáčení se stala autonehoda, v níž se ocitl designér filmu John Richardson se svou přítelkyní. John vyvázl jen se zraněními, avšak jeho přítelkyně neměla takové štěstí. Zajímavostí na tom je právě fakt, že přišla o hlavu stejně jako postava Jinningse ve filmu. Doslova. Letadlo producenta zasáhl blesk, načež se zřítilo plnou rychlostí k zemi a nenechalo žádné přeživší. Mezi pasažéry měl být i hlavní herec Gregory Peck, avšak ten let nestihl. Také štěstí v neštěstí. Scénku smrti z filmu naleznete níže. Mimochodem, syn George spáchal sebevraždu dva měsíce předtím, než se rozjely kamery.

(Video není pro slabší povahy)

Dále zde máme malou vsuvku z Hitchcockova skvělého snímku Psycho. Bizarní věc se stala, když se skutečný vrah z reálného světa rozhodl pro zločin kopírující kultovní scénu ze sprchy. Jako svou oběť si vyhlédl jistou ženu jménem Myra Davis. A věc, která motala hlavy i vyšetřovatelům byla ta, že dvojnice herečky Janet Leigh měla stejné jméno, a tedy Myra Davis!

Smrtelné nehody a šokující příhody z filmových placů aneb prokletí snímků v reálném světě
Zdroj: Paramount Pictures

Originální scénu najdete níže

Mně to osobně nedá a musím trochu odbočit. Existuje remake tohoto filmu z roku 1998, v podstatě barevná verze, která ani zdaleka nedosahuje kvalit Hitchcockovy tvorby. Zkrátka jde o jeden z nejzbytečnějších filmů vůbec. Scénu ze sprchy si zde můžete porovnat sami.

A dostáváme se ke konci. Je hřích nezmínit smrt legendy pracující se zvířaty - Steva Irwina. Byl v jejich přítomnosti odmalička, už od dob, kdy pobíhal po zábavním parku vlastních rodičů. Od té doby se jeho láska ke zvířatům jen prohlubovala. Řada lidí nezná tragédii, která tohoto oblíbence poslala na druhý svět. A jistě vás nepřekvapí, že nás Steve opustil přímo na svém place. Steva totiž v roce 2006 napadl obrovský rejnok. Ten mu probodl srdce během natáčení dokumentu The Crocodile Hunter: Ocean's Deadly. Je nešťastné a hlavně ironické, že to, co měl Steve Irwin nejraději, mu způsobilo smrt.

 

Smrtelné nehody a šokující příhody z filmových placů aneb prokletí snímků v reálném světě
Zdroj: steveirwinday.org

Prokletí hororových filmů se budeme věnovat v pokračování našeho článku už zanedlouho. Pokud znáte další kuriózní události a nevysvětlené jevy z filmových natáčení, dejte nám a ostatním čtenářům vědět do sekce komentářů.

Domů
Sdílet
Diskuse