Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. července 2017 15:18
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Česko zaznamenává další úspěch. Tento rok mu patří pátá příčka v žebříčku zemí usilujících o udržitelný rozvoj

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Lépe než Česká republika se umístily pouze severské země Evropy.

Česká republika patří letos mezi pět nejlepších států, které usilují o udržitelný rozvoj své země. Tedy alespoň dle šetření  Asociace společenské odpovědnosti a zveřejnění výsledků sestavených na základě tzv. indexu SDG. Pod pojmem udržitelného rozvoje si zjednodušeně můžete představit schopnost země a společnosti udržet její životní prostředí v co nejméně změněné podobě pro další generace. Jedná se tedy o rozvoj postavený na sociálním, ekonomickém a environmentálním pilíři. A to, že naše země skončila na pátém místě, je poměrně veliký úspěch. Pojďme se podívat na konkrétní čísla.

Česko zaznamenává další úspěch. Tento rok mu patří pátá příčka v žebříčku zemí usilujících o udržitelný rozvoj
Zdroj: pexels.com

Do hodnocení bylo zařazeno 157 zemí světa. Švédsko, které se umístilo na prvním místě, získalo v indexu SDG 85,6 bodů. Česko za ním se svými 81,9 body příliš nezaostávalo. Na druhé, třetí a čtvrté pozici se umístily další severské země – Dánsko, Finsko a Norsko. Porazili jsme i takové země jako je Německo, Franci, Velká Británie nebo USA, které skončily až na 42. místě. Naši slovenští přátelé si také nevedli vůbec špatně. Umístili se na 23. místě se 76,9 body. Druhý konec tabulky pak patřil africkým rozvojovým zemím – Demokratické republice Kongo, Čadu a Středoafrické republice.

Doporučeno
Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká 21. dubna 2024 9:00

V rámci sedmnácti různých kategorií indexu SDG Česko bodovalo zejména v otázce chudoby, která je u nás, dle hodnocení Asociace, velmi nízká. Stejně tak je u nás poměrně nízká úmrtnost novorozenců, výskyt HIV, případy těhotných náctiletých dívek nebo nezaměstnanost. Máme zajištěné kvalitní vzdělávání, důstojné pracovní podmínky a přístup k informačním zdrojům. O něco hůře už si vedeme v problematice nadměrné obezity, korupce nebo nerovnosti mužských a ženských platů. Ani to nám ale nepřekazilo fakt, že patříme mezi pět nejlepších zemí celého žebříčku. Ten mimochodem nebyl sestaven poprvé. V loňském roce jsme se umístili až na patnáctém místě. V tomto případě však není vhodné oba ročníky srovnávat, protože hodnotící kritéria byla v každém roce odlišná. A teď už nezbývá než doufat, že si tak dobře povedeme i nadále.

Domů
Sdílet
Diskuse