Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. srpna 2017 15:57
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Praha dostane více zeleně. V plánu je výstavba více než 200 nových parků, přibudou ale také nové lesy a pastviny pro koně

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Obyvatelé Prahy se mohou těšit na zelenější prostředí. Město plánuje nové parky i lesy.

Pražští obyvatelé se mohou těšit na to, že v hlavním městě se v následujících letech objeví o poznání větší množství zeleně. V plánu je totiž rozšíření dosavadních zelených ploch, které již nyní zabírají zhruba pětinu Prahy, o nové lesy či parky. S odvoláním na informace magistrátu a Institutu plánování a rozvoje (IPR) o tom informoval server Týden. Ten dále uvádí, že ačkoliv Praha patří mezi nejzelenější evropské metropole, tak urbanisté z IPR se domnívají, že město trpí nedostatkem udržované zeleně.

Přes 200 nových parků

Četné plochy, které jsou zarostlé nevzhlednými křovisky nebo plevelem a v současné době nejsou nijak využity, by se měly postupně změnit na parkové plochy. Kultivace se má dočkat například zeleň v nezastavěné lokalitě Trojmezí, na malém pražském návrší Bohdalec nebo u meandru Vltavy. Podle připravovaného územního plánu, který by měl být dokončen v roce 2022, má Praha v blízké budoucnosti přivítat celkem 207 nových parků. Již nyní se také rozšiřuje park U Čeňku na Černém Mostě.

Ilustrační obrázek

Praha dostane více zeleně. V plánu je výstavba více než 200 nových parků, přibudou ale také nové lesy a pastviny pro koně
Zdroj: www.flickr.com

Již nyní vzniká nový les

Zezelenat mají také Dívčí hrady, které magistrát hlavního města Prahy již nechal zatravnit a na ploše o velikosti 62 hektarů zde bude letos na podzim vysazena další zeleň, přičemž nové pastviny by se pak po dvou letech měly stát domovem pro koně Převalského, kteří nyní žijí v zoologické zahradě v Tróji.

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

Kromě parků a pastvin Praha dostane také nové lesy, z nichž jeden, který nese název Robotka, začali lesníci vysazovat u Dubče již v loňském roce a letos v rámci jarních výsadeb došlo založení nového lesa v Panenkách mezi Běchovicemi a Koloději. Během nejbližších let pak mají v Praze vyrůst další nové lesy Na Musile a Arborka.

Pražské lesy se v současné době rozkládají na ploše o rozloze přibližně 5 tisíc hektarů, zatímco parky, zahrady a veřejná zeleň v hlavním městě nyní tvoří 4 465 hektarů. A jak se zdá, obě čísla v následujících letech dále porostou. Co na plán Prahy říkáte vy? Dejte nám vědět níže v komentářích.

Domů
Sdílet
Diskuse