Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. srpna 2017 10:26
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Lidé mají raději pizzu než důvěru svých přátel. Jejich osobní údaje byli ve studii ze Stanfordu schopni vyměnit za lahodné jídlo

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Výzkum z prestižní univerzity dopadl ve prospěch slavného jídla.

Lidé často tvrdí, že si chrání své soukromí. Například až 74 % Američanů tvrdí, že je pro ně mimořádně důležité, aby věděli, kdo o nich může získávat informace. 60 % z nich prohlásilo, že by jen tak nesdíleli svou e-mailovou adresu. Přesto až 98 % dotazovaných vyměnilo kontaktní údaje svých přátel za pizzu zdarma. Výzkumníci ze Stanfordu se ptali na jednoduchou otázku 3 108 studentů MIT.

Lidé mají raději pizzu než důvěru svých přátel. Jejich osobní údaje byli ve studii ze Stanfordu schopni vyměnit za lahodné jídlo
Zdroj: pixabay.com

Narušíš soukromí svého kamaráda, když ti za to dáme pizzu? V 98 % případů byla odpověď ano. Existovala však i druhá skupina studentů. E-mailovou adresu svých přátel lidé prozrazovali i bez motivační odměny - v tomto případě však kladně odpovědělo 94 % dotázaných. Od studie publikované v National Bureau of Economic Research se však něco podobného očekávalo. Teorie tvrdí, že každý dokáže prozradit informace, stačí jen dostatečná odměna. A pizza, bohužel, zdá se stačí. Jde sice o dokonalý pokrm vytvořený na samotném Olympu, ale prakticky stojí krabice do dvou stovek i s dovozem. Mimochodem, autoři studie všechny maily ověřovali. 6 % bylo na místě vymyšlených nebo chybně zadaných.
 
Studie ze Stanfordu se především snaží upozornit na nebezpečí zveřejňování osobních údajů, což speciálně platí na internetu. Řeč je o heslech či kontaktních údajích a i přesto, že se podobnými věcmi zabývá mnoho kampaní, lidé i dále používají směšně slabá hesla či se připojují na absolutně neznámé wi-fi sítě, jen proto, že jsou bez hesla. Přibližně dvě třetiny lidí se spoléhají na lehká hesla, která nosí v hlavě. 123456 a password jsou stále na vrcholu žebříčku nejpoužívanějších hesel.

Lidé mají raději pizzu než důvěru svých přátel. Jejich osobní údaje byli ve studii ze Stanfordu schopni vyměnit za lahodné jídlo
Zdroj: pixabay.com

Konečně, samotnou podstatou studie ani nebyl pokus s pizzou, ale je její důležitou součástí. Její autoři se na studenty MIT pokoušeli přenést co nejvíce znalostí v oblasti Bitcoinu. Mnozí z nich dokonce dostali vytvořené Bitcoin peněženky a studie zjistila, jak snadno lidé prozradí citlivé údaje i v této oblasti. Očividně velmi snadno.

Domů
Sdílet
Diskuse