Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
ve spolupráci s Orava
19. prosince 2017 13:25
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Předražené kavárny jsou passé, luxusní kávu si odteď vychutnáš i doma. Máme tip, jaký kávovar vybrat za rozumné peníze

TECH KÁVA
Uložit Uložené

Espresso stroj Orava ES-250 K je levný a užitečný pomocník do každé kuchyně. Nestojí hodně, ale hodně toho dokáže. Co přesně a kolik stojí?

Kávu má rád kdekdo. Měla by být ta nejlahodnější výsadou jen pětihvězdičkových kaváren? Nemyslíme si. Pojďme se podívat zblízka na kávovar, který to během našeho intenzivního testování vyhrál na plné čáře

Kávovary to nemají ve svém segmentu jednoduché. Ty opravdu dobré stojí spoustu peněz, takže zdaleka nejsou pro každého. Na druhou stranu, ty levné zase neoplývají přílišnou kvalitou. Zdaleka ne ale všechny. Jak se má pak člověk vyznat v tom, který koupit a který raději nechat napospas maloobchodního skladu? Blíží se Vánoce. Možná oceníš právě náš tip na dárek a jistě potěšíš nejednoho milovníka výtečného espressa. Kávovar od Oravy – ES-250 K dopřeje patřičnou nezávislost od předražených kaváren nebo přístrojů, které za to nestojí. 

Předražené kavárny jsou passé, luxusní kávu si odteď vychutnáš i doma. Máme tip, jaký kávovar vybrat za rozumné peníze

Značek kávovarů je hodně, parametrů k porovnání taky a je jasné, že pro laika může být na první pohled extrémně složité umět vybrat ten správný. Při výběru totiž musíš dávat pozor na spoustu aspektů. Prvním z nich je bezesporu objem zásobníku na kávu a objem nádobky na vodu. Vždyť není nic nekomfortnějšího než neustálé doplňování přístroje, aby bylo možné si vůbec kávu dopřát.

Doporučeno
Kde v Praze zažít opravdové Vánoce? Tipy na místa s vánoční atmosférou, která nejsou Staromák Kde v Praze zažít opravdové Vánoce? Tipy na místa s vánoční atmosférou, která nejsou Staromák 17. prosince 2023 6:00

Rozhodovat se při výběru vhodného kávovaru je nutné také s ohledem na hodnotu provozního tlaku, ten totiž musí být logicky co nejvyšší. Jedině tak si budeš moct vychutnat opravdu dobré espresso přímo u sebe doma. Tlak má totiž zásadní vliv na jemnosti výsledné kávy. Dalším hlediskem pro nákup vysnívaného kávovaru je samozřejmě cena. Jak už jsme uváděli, nesmí být moc vysoká, ale zároveň je u nízkých cen potřeba mít se na pozoru, jestli splňuje všechny předchozí parametry. S cenou totiž nutně klesá i kvalita

 

Předražené kavárny jsou passé, luxusní kávu si odteď vychutnáš i doma. Máme tip, jaký kávovar vybrat za rozumné peníze
Zdroj: pixnio.com

Právě v tomto ohledu je kávovar Orava ES-250 K jiný. Je určen pro každého. Nepotřebuješ desítky tisíc. Dobrá káva po ránu dokáže dokonale nastartovat den, proč to tedy někomu upírat? A to je přesně ten důvod, proč doporučujeme právě tento model.

Pákové kávovary jsou druhem kávovarů, které na rozdíl od těch automatických potřebují obsluhu člověka. Na to si lehce navykneš a může to být dokonce i ku výhodě. Kromě dobrého pocitu z „vlastnoručně” připravené kávy jde hlavně o lepší výslednou chuť, kterou napodobí jen velmi drahé přístroje. Pákový kávovar totiž neobsahuje integrovaný mlýnek na rozemletí kávových zrn, a proto je potřeba je rozemlít vlastnoručně. I kávoví znalci ti potvrdí, že se nic nevyrovná chuti a aromatu čerstvě namleté kávy. Pak už jen stačí sejmout páčku, do ní nasypat namletou kávu, upěchovat ji a nasadit zpět. Dále už jen reguluješ množství vody a její teplotu. Snadnější už to být nemůže.

Předražené kavárny jsou passé, luxusní kávu si odteď vychutnáš i doma. Máme tip, jaký kávovar vybrat za rozumné peníze

Při výběru kávovaru je tedy rozhodně chytřejší vybírat raději levnější pákový kávovar než levnější automatický. Nejenže je to na kvalitě výsledného nápoje znát, ale hlavně jeho obsluhu (byť je o něco složitější) zmákne každý, takže si opravdu není potřeba s ničím dělat starost. Tento kávovar má funkci 3v1 – vytvoří tedy lahodný nápoj jak z mletých kávových zrn a kávových kapslí, ale i ze všech druhů podových polštářků – tedy porcované kávy. Výhoda takovéhoto oblíbeného druhu kávy spočívá v jeho jednoduchosti a naprosté čistotě přípravy bez jakýchkoli kávových sedlin. Limitován není člověk absolutně ničím. Připravíš si, na co máš zrovna chuť, co je zrovna doma. A není ta svoboda na tom všem vlastně úplně to nejlepší?

Předražené kavárny jsou passé, luxusní kávu si odteď vychutnáš i doma. Máme tip, jaký kávovar vybrat za rozumné peníze
Zdroj: Chevanon Photography/Pexels

K tomu připoj elegantní design, který se hodí do každé kuchyně, tichý chod a nadprůměrný provozní tlak, který oproti konkurenci (většina kávovarů v této cenové skupině, ale i podstatně dražší, mají 15 barů) činí rovných 20 barů. Díky takto vysokému tlaku docílíš delikátního nápoje s bohatou krémovou pěnou. Výsledkem je tedy káva, za kterou by se nemuseli stydět ani v Itálii. Vlastně můžeš mít kus takové malé Itálie přímo na své kuchyňské lince. A to včetně neodolatelné vůně.

Doporučeno
KVÍZ: Miluješ kávu? Otestuj svoje znalosti KVÍZ: Miluješ kávu? Otestuj svoje znalosti 21. září 2023 8:30

Není potřeba dodávat, že kávovar zaštiťuje ověřená slovenská značka Orava. Tahle nálepka kvality zaručí, že vychutnat si kávu už asi nikdy nebude větší požitek. 

Napájení 230 V – 50 Hz, 1400 W
Provozní tlak 20 bar
Objem nádoby na vodu 1,4 l
Odkapávací mřížka ano
Tepelná pojistka ano
Rozměry 22 × 28 × 26 cm
Hmotnost 3,1 kg 
Hlučnost 65 dB

Pokud tě tento přístroj oslovil, mrkni na stránky http://grandecoffee.cz/, kde jej budeš moct zakoupit přímo od výrobce a dozvědět se o produktu víc informací.

Domů
Sdílet
Diskuse