Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. prosince 2017 13:14
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Kdy přesně bychom měli chodit spát? Pro maximální efektivitu je potřeba dodržovat přísný program

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Zdravotní organizace se podělily o své rady a doporučují používat i moderní technologie.

Spánek je období dne, které miluje téměř každý z nás i přesto, že velké množství lidí na něj prostě často nemá dostatek času. Britská National Sleep Foundation se rozhodla doplnit své informace novými statistikami či doporučeními, jak máme vlastně k říši snů přistupovat a jak svůj spánek zefektivnit. Podle expertů na spánek stále platí, že dospělí ve věku 26 až 64 let by se měli snažit každou noc trefit někam mezi sedm až devět hodin souvislého spánku. Samozřejmě, verze, kdy člověk jednu noc spí tři a půl hodiny a další jedenáct, aby vše dohnal, není nejzdravější a den po probdělé noci bude opravdu náročný.

NSF však tvrdí, že bychom při spánku měli začít důvěřovat i šikovným moderním technologiím. Při spánku jsou totiž důležité takzvané spánkové cykly, kterých je ideálně za noc pět nebo šest. Samozřejmě, je to individuální, ale v průměru trvá jeden cyklus přibližně devadesát minut. Pokud tě budík vzbudí uprostřed spánkového cyklu, tvůj pobyt v posteli se rázem stane méně efektivním a navíc se z tebe stane unavená a mrzutá bytost.

Kdy přesně bychom měli chodit spát? Pro maximální efektivitu je potřeba dodržovat přísný program
Zdroj: pexels.com

Právě moderní technologie ti dnes dokáží určit délku spánkových cyklů a dokonce jsou i schopné počítat, kolik jich za noc zvládneš. Takzvané spánkové kalkulačky fungují povětšinou na gyroskopech. Hodíš je tedy vedle sebe do postele a aplikace zaznamenává pohyby, které v noci děláš. Ty následně přiřazuje k určitým fázím spánku, kterými má tvé tělo procházet. Podle délky našich spánkových cyklů se vyplatí si nastavit čas, kdy jdeme spát. Pokud například musíme vstávat v 6:30 ráno, usnout se nám nejvíce vyplatí ve 21:15 nebo 22:45, pokud náš spánkový cyklus trvá něco přes 90 minut. Samozřejmě, mnoho lidí se v noci budí a ať je za tím důvod jakýkoliv, náhlému probuzení se prakticky nedá vyhnout a jednoduše se musíme smířit, že tvůj mozek bude muset přerušit aktuální cyklus a po návratu do postele začít nový.

Domů
Sdílet
Diskuse