Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
3. února 2018 16:45
Čas čtení 3:26
Adam Smeták

Nejžhavější lesbické scény, které prolamovaly ledy a přepsaly historii kinematografie

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Láska dvou žen se na plátně výrazněji začala objevovat ke konci 20. století.

Homosexualita byla po dlouhá staletí něčím zapovězeným. Za milostné hrátky mezi dvojicí stejného pohlaví padaly kruté tresty a vlastně ještě do poloviny minulého století byla považována za deviaci. Moderní doba naštěstí spěje k větší otevřenosti, respektu a toleranci.

Odlišná sexualita již dnes není žádné tabu a ve svobodné části světa je respektována. Pohled na lásku mezi dvojicí stejného pohlaví se promítl také do kinematografie a je zajímavé sledovat, jak postupem let padaly hranice a filmaři si dovolovali stále více a více.

Ať už z jakýchkoli důvodů, sexuální scény mezi dvěma ženami se ujaly a zařadily do hlavního proudu daleko rychleji než milostné scény dvou mužů. Proto jich ve filmové historii můžeme najít hned několik desítek. A jelikož je řada z nich velmi působivě natočena a dokáží na diváka velmi intenzivně zapůsobit, vybrali jsme desítku těch nejlepších, které se zapsaly do historie kinematografie


Black Swan (Natalie Portman a Mila Kunis)

Intenzivní drama z roku 2010 se zřejmě nejednomu divákovi zarylo hluboko do hlavy. Po řemeslné a herecké stránce naprosto precizní dílo Darrena Aronofskyho je psychologickou sondou do těla jedné ženy, která potlačuje vlastní sexualitu. O to více je lesbická epizoda Natalie Portman a Mily Kunis vášnivá a důležitá v kontextu celého příběhu.


Wild Things (Denise Richards a Neve Campbell)

Toto drama z konce 20. století nepatří mezi nějak výjimečné počiny, které by bylo třeba vidět. Jedna scéna však tehdejším fanouškům zřejmě ještě dlouho rezonovala v hlavě. Do té doby v mainstreamu nemyslitelná homosexuální scéna mezi dvěma ženami v plaveckém bazénu přitáhla zvědavé publikum, a tak se milující se dvojice žen stala kultovní připomínkou na objevování nových sexuálních vod v hlavním filmovém proudu. 


Jennifer's Body (Megan Fox a Amanda Seyfried)

Kritiky odsuzovaná komedie z roku 2009 rozhodně není tak špatný film. Ke sledování je třeba mít smysl pro satiru a schopnost akceptovat přihlouplý humor pro náctileté. Tak jako tak, jedna konkrétní scéna za zhlédnutí rozhodně stojí. Ústřední dvojice hereček - Megan Fox a Amanda Seyfried se v ní oddává opravdu vášnivým polibkům. 


Mullholland Drive (Naomi Watts a Laura Harring)

Nominacemi a cenami ověnčený snímek Davida Lynche patří k jeho nejlepším filmům. Na pochopení složitější podívaná toho v sobě skrývá opravdu hodně a je jen na interpretaci diváka, jak si příběh vyloží. Ústředním motivem je zde milostný vztah dvojice hlavních hereček. Jejich láska postupem stopáže roste a vrcholí ve famózně natočených erotických sekvencích podkreslených hudbou Angela Badalamenttiho. Lynch zde z lesbického románku udělal umělecké dílo. 


Carol (Cate Blanchett a Rooney Mara)

Cate Blanchett patří mezi herečky, které dokáží rychle strhnout vaši pozornost. O to více se to pak daří, pokud tak činí v neobvyklém dramatu z 50. let minulého století, které se točí kolem zakázané lásky dvou žen. Milenky se musí potýkat se životem ve světě, kterému vládnou heterosexuální muži. O to více si pak v bezpečí domova dopřávají vášnivých chvilek, které sdílejí i s diváky. A že je co sledovat. 


Blue Is the Warmest Colour (Léa Seydoux a Adèle Exarchopoulos)

Téměř tříhodinový opus, který obdržel Palme d 'Or na festivalu v Cannes, je rozdělen na dvě poloviny, které se navzájem zrcadlí. Náročnější snímek je provázán hned několika narážkami na současné sociální i rasové problémy a na paškál si bere hlavně homosexuální lásku. Vztah ústřední dvojice je velmi vášnivý a také erotický. Velmi intimních scén si v tomto francouzském snímku užijete spoustu. 


Bound (Jennifer Tilly a Gina Gershon)

Sestry Lilly a Lana Wachowski se za dobu svého působení zapsaly do filmové historie tučným písmem. Samy se potýkaly s vlastní sexualitou a nepohodlím ve své mužské schránce, a tak i možná proto jejich snímek Bound z roku 1996 působí tak opravdově. Temný thriller o dvojici žen, které se do sebe zamilují a začnou kout pikle proti nic netušícímu členovi gangu, představil na svoji dobu poměrně odvážnou milostnou scénu dvou ne tak nevinných žen. 


Heavenly Creatures (Kate Winslet a Melanie Lynskey)

Ještě před Pánem prstenů natočil Peter Jackson psychologické drama, které vycházelo ze skutečných událostí. Dvojice zamilovaných dívek se v něm spolčila a zavraždila matku jedné z nich. A ač jde o děsivý příběh, jeho průběh vybízí diváka k zamyšlení, jak moc si s naší myslí dokáže zahrávat fakt, že jsme se narodili ve světě, kde bylo vyžadováno být heterosexuálem. Navíc ne v každém filmu uvidíte Kate Winslet vraždit a zároveň si užívat lesbických hrátek v neonovém světle. 


Chloe (Amanda Seyfried a Julianne Moore)

Pokud máte rádi intriky, tento snímek vás zcela jistě uspokojí. Hlavní hrdinka v podání Julianne Moore si totiž v nedůvěře vůči svému manželovi najme prostitutku, která se jej má pokusit svést. Taktický tah se však začne zvrhávat v momentě, kdy k sobě najdou obě ženy náklonnost a divák vlastně po čase ani netuší, kdo s kým manipuluje. Jedno je ale jisté, hlavní tah v této hře vede přes postel. 


Room in Rome (Natasha Yarovenko a Elena Anaya)

Tento španělský film se po celou stopáž odehrává v prostorách jednoho hotelu. Sledujeme dvojici žen, které si vyprávějí o svém životě a pomalu ztrácejí zábrany, což vyústí v několikanásobné milostné scény. Film s vyobrazením erotiky nešetří, což sice občas působí samoúčelně, ale v rámci filmařského řemesla jde o kvalitní počin. 

Jaká scéna podle vašeho názoru patří na vrchol, co se týče vyobrazení milostných vášní dvojice žen?

Domů
Sdílet
Diskuse