Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. února 2018 12:56
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Většina ryb v Atlantském oceánu má v sobě plastové částice. Ve 233 zkoumaných rybkách našli vědci 452 úlomků plastů

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vědci objevili v tělech ryb alarmující množství plastových úlomků. Devadesát osm procent mikroplastů bylo klasifikováno jako vlákna.

Před třemi týdny vyšla studie, která informovala o alarmujícím počtu plastového odpadu v oceánech. Ten se zachycuje na korálových útesech. Podle vědců uvázne v Tichém oceánu na korálech do roku 2025 více než 15 miliard plastových předmětů

Již tak nepříjemné vyhlídky doplňuje nová studie, která přichází s ještě více alarmujícími údaji. Vydavatelství Frontiers in Marine Science totiž při nedávno provedeném výzkumu nalezlo plastové částice v tělech téměř tří čtvrtin ryb, které vylovili. Mořské živočichy chytili v severovýchodní části Atlantiku v hloubce kolem 600 metrů. V tělech 233 vylovených hlubinných ryb pak nalezli vyšší množství plastových předmětů, než se očekávalo. 

Plast pozřelo 73 procent zkoumaných ryb. Některé ryby spolkly i větší počet drobných plastů. Například v žaludku 4,5 centimetru dlouhé rybky z čeledi lampovníkovitých bylo objeveno 13 kousků. Celkem se ve vnitřnostech ryb nacházelo 452 úlomků plastů. V průměru 1,8 kusu na rybu.

Většina ryb v Atlantském oceánu má v sobě plastové částice. Ve 233 zkoumaných rybkách našli vědci 452 úlomků plastů
Zdroj: maxpixel.freegreatpicture.com

Vylovené druhy ryb patří mezi důležité zdroje potravy pro mnoho větších dravců, jako jsou delfíni, tuleni, tuňáci a mořští ptáci. Plastové části v jejich tělech se tak dostávají dále do potravinového řetězce. A tato kontaminace tak může znamenat hrozbu i pro člověka. Těla ryb navíc obsahovala znečišťující chemikálie, které se na plasty nalepily v moři, nebo pocházely už z výroby. 

Předmětem zkoumání se staly povrchové vody Atlantického oceánu. Prozkoumáno bylo 2400 litrů vody, přičemž průměrná koncentrace byla 14 kousků plastů na 100 litrů vody.

Domů
Sdílet
Diskuse