Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. dubna 2018 16:03
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Prezidentka SpaceX je ještě ambicioznější než Elon Musk. Mars je podle Gwynne jen menší zastávkou

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Gwynne Shotwell je prezidentkou a produktovou ředitelkou, ale její zaměstnanci to s ní nemají lehké.

Pracovní tempo Elona Muska je masivní a jeho ambice jsou ještě vyšší. Od svých zaměstnanců očekává jen to nejlepší. Nejvíce si to však obvykle vytrpí manažerské pozice. 54letá Gwynne Shotwell je prezidentkou a produktovou ředitelkou ve společnosti SpaceX a zodpovídá za to, že se Elonovy šílené nápady dostanou k zaměstnancům, aniž by je okamžitě zavrhli.

Samotný Elon Musk je známý pro jeho odvážné ideje jako kolonizace Marsu, ale rovněž se postaral i o inspiraci svého okolí. Na jedné z TED konferenci ho totiž Gwynne označila jako příčinu změny jejího původního myšlení. Produktová ředitelka SpaceX se naučila vnímat svět z pohledu jedinečného a ambiciózního člověka, který se vyskytne jen jednou za opravdu dlouhou dobu.

Prezidentka SpaceX je ještě ambicioznější než Elon Musk. Mars je podle Gwynne jen menší zastávkou
Zdroj: Los Angeles Air Force Base

Gwynne je přesvědčena o tom, že rakety začnou dopravovat lidi na Mars již v následujícím desetiletí, ale podle ní je Mars jen maličkost. Lidem dodá inspiraci, ale Gwynne chce cestovat na mnohem vzdálenější planety, které mohou rozšířit lidské poznání.

Produktová ředitelka se také obrovským způsobem podílela na projektu vyslání přes tisíce internetových satelitů na oběžnou dráhu, který se právě začíná promítat do praxe. Takovým způsobem se vytvoří jednotná síť a celkové náklady dosáhnou až 10 miliard dolarů, Gwynne se však nevzdává. Sama ale přiznává, že je těžké z tohoto projektu vytvořit byznys a hledání investorů nebude zdaleka jednoduché.

Gwynne také představila nové plány pro menší osobní raketu, která by zvládla dostat lidi na druhou stranu planety do půlhodiny. Částka za cestu by přitom měla být ještě nižší než ta za byznys letenku v letadle, ve kterém strávíš téměř celý den.

Domů
Sdílet
Diskuse