Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. května 2018 12:41
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Vědci objevili bizarního ptáka, který pohlcuje 99,95 procenta světla

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na ostrově Nová Guinea žije pták s extrémně černým peřím.

Na ostrově Nová Guinea žije pták, který se jmenuje rajka nádherná a při setkání v přírodě by se ti často mohlo stát, že ho prostě neuvidíš. Jeho tělo je pokryto extrémně černou barvou schopnou pohlcovat až 99,95 procenta slunečního světla, a tak by se bez svých tyrkysových neonových pírek velmi jednoduše ztratil.

Vědci ptáka dlouhodobě zkoumali a v jedné chvíli zjistili, že se před nimi promenádují dva rozdílné druhy, které však vypadají nápadně stejně. Po analýze chování i vzhledu došli k závěru, že se nový druh ptáka dvoří samičkám rozdílným způsobem, jinak zpívá a samičky samotné nemají shodný vzhled se samicemi rajky nádherné. Jednotlivé rozdíly přiměly vědce, aby vymysleli ptákovi nové pojmenování.

Zatímco původní rajka nádherná dostala pozměněný název Greater Super Bird-of-Paradise, nový druh získal název Vogelkop Superb Bird-of-Paradise. Název je odvozen od oblasti, kde vědci na novou rajku narazili, protože zdánlivě žije jen v západní oblasti ostrova Nová Guinea zvané Vogelkop.

Konkrétní odlišnosti by si přitom laik ani nevšiml. Vědci pozorovali, že při snaze zaujmout samičky se liší vzory na peří jednotlivých ptáků. Jednomu z nich se na těle vytvoří iluze usmívajícího obličeje a druhému zase smutného. I štěbetání obou druhů je jiné. První připomíná pískání, zatímco druhý spíš ječení. Jako by toho nebylo málo, i taneční pohyby ptáků se liší od waltzu až po jive.

Vědci objevili bizarního ptáka, který pohlcuje 99,95 procenta světla
Zdroj: Pixabay
Domů
Sdílet
Diskuse