Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Článek vznikl ve spolupráci se společností Zoot.
14. května 2024 v 16:00
Čas čtení 3:33
Sponzorovaný obsah

13 outfitů, které si můžeš obléct ke státnicím a maturitě. Tyhle kousky pořídíš už od 180 korun a vynosíš je kamkoliv

13 outfitů, které si můžeš obléct ke státnicím a maturitě. Tyhle kousky pořídíš už od 180 korun a vynosíš je kamkoliv
Zdroj: Pexels / Monstera Production
MÓDA FASHION TIPY MATURITNÍ ZKOUŠKY ŠKOLA A STUDIUM
Uložit Uložené

Tvůj maturitní či státnicový outfit nemusí vypadat nudně. Našli jsme pro tebe kousky, se kterými zazáříš před zkušební komisí a zároveň je vynosíš i na další příležitosti.

Blíží se období maturit a státnic. Přichází tak čas lámat si hlavu nejen se vzorečky, slovíčky a definicemi, ale také s tím, co si vezmeš na sebe. Kupovat oblečení jen na jednu příležitost není ani udržitelné, ani finančně výhodné. Z toho důvodu pro tebe máme tipy na kousky, které si můžeš vzít nejen ve svůj důležitý den, ale také do školy, do práce, na drink nebo kamkoliv jinam.

Každá škola přistupuje k dress code trochu jinak, takže se nejprve informuj, jaká pravidla u vás platí. Outfit by měl být v každém případě důstojný, proto se vyhni vyzývavým kouskům. Ale nikdo neříká, že to má být nuda.

Ceny a dostupnost produktů jsou aktuální v době psaní článku. S odstupem času se mohou měnit.

I před komisí můžeš mít styl

Možná sis načetl*a články o tom, jak se vhodně obléct k maturitě či státnicím, a teď máš pocit, že jediná volba je smoking a nudné černé šaty. My jsme toho názoru, že můžeš dodržet předepsaný dress code a přitom působit stylově. A stačí ti k tomu třeba kvalitní košile a sukně pod kolena.

zoot, oufit
Zdroj: Zoot.cz
dlouhá košile

Když jsme u těch košil, je potřeba zdůraznit, že jakkoliv jsou považované za basic kousek, neznamená to, že působí všedně. Bílá košile se zajímavým střihem dokáže rozzářit i obyčejný outfit. Koukni, jak můžeš kombinovat třeba košili s korzetem od značky ONLY. 

Zoot.cz, outfit, košile
Zdroj: Zoot.cz
košile s korzetem

Vedle nešlápneš ani s károvanými šaty, které jsou symbolem preppy stylu, neodmyslitelně spjatého se školním prostředím. Ke zkoušce si pod ně dej bílou košili a doplň je balerínami. Aktuálně jsou velmi trendy, takže si ze široké nabídky určitě vybereš. Na běžný den je pak skvěle unosíš k teniskám.

Šaty, móda, Zoot
Zdroj: Zoot.cz
kárované šaty

Snad prvním kouskem, který tě napadne při vymýšlení zkouškového looku, je sako. Pokud nemáš rád*a nudu, koukni se po oversized střihu. Příjemně to osvěží klasický vzhled, takže budeš na první pohled působit stylově i v šedé nebo jiné méně nápadné barvě. Jestli to chceš mít bez práce, pořiď si rovnou komplet s kalhotami, ke kterému stačí dát černý top a baleríny nebo mokasíny.

Zoot, outfit
Zdroj: Zoot.cz
dámské sako

U pánských outfitů je sázkou na jistotu klasický oblek. Jenže není to moc basic? Zkus trochu zariskovat a přinést i do společenského looku nápad. Když místo košile použiješ pod sako kvalitní svetr, bude tvůj outfit stále vypadat elegantně, ale zároveň ho trochu oživíš. Ještě víc šťávy tomu dodáš, když vybereš kalhoty s jemným vzorem.

Zoot, outfit
Zdroj: Zoot.cz
pánský svetr

Když se nechceš vzdát barev

Státnice a maturita jsou události, kam se příliš nehodí křiklavé barvy, například sytě růžová nebo žlutá. To ale neznamená, že musíš jít jenom v černé, šedé nebo béžové. Rozhodně se dá vybrat i z barevných kousků. Můžeš zvolit například fialové žebrované šaty, které oživíš zajímavým páskem nebo slunečními brýlemi (ty si samozřejmě nezapomeň sundat, než půjdeš na potítko).

Zoot, šaty, outfit
Zdroj: Zoot.cz
fialové šaty

Vintage never get's old. Tvídové kostýmky se neustále vrací a zaplavují obchody. Jejich výhodou je, že se dají nosit jako elegantní komplet právě ke zkouškám, ale můžeš vzít i každý kousek zvlášť s teniskami. S tímhle modrým kompletem od značky Guess vyřešíš celý outfit jedním tahem. Na Zootu najdeš i top se stejným vzorem, takže po zkoušce jen odhodíš sako a jsi ready do města na oslavu.

Zoot, outfit
Zdroj: Zoot.cz
modrý komplet guess

Vybíráš pánskou košili? Rozhodně nemusíš zůstat jen u bílé. Neboj se vystoupit z davu a obleč třeba světle růžovou. Pod oblekem vypadá skvěle, a navíc vynikneš, protože ji pravděpodobně nebudou mít všichni ze třídy. Podívej se po košili s vysokým obsahem bavlny. V přírodním materiálu se nebudeš tolik potit.

Zoot, košile
Zdroj: Zoot.cz
růžová košile

A když se ti do košile nechce, nahraď ji polo tričkem. Je pohodlnější, snadno se kombinuje se společenskými kalhotami a bude vypadat dobře i pod sakem. Navíc ho pak využiješ i na každodenní nošení k džínům nebo kraťasům. Inspirovat se můžeš stylem Old Money, který pořád trenduje na TikToku i v ulicích.

polo tričko, zoot, oufit
Zdroj: Zoot.cz
polo tričko

Nemůžeš se rozhodnout? Vsaď na klasiku

Černé široké kalhoty jsou v šatníku musthave. Jestli ještě žádné nemáš, je nejvyšší čas si je pořídit. Kalhoty ONLY jsou navíc ozvláštněné o žebrování, takže v záplavě klasických černých kalhot na ulicích vyniknou. K maturitě či ke státnicím k nim můžeš vzít třeba tmavě zelenou halenku s balonovými rukávy.

Zoot, outift
Zdroj: Zoot.cz
široké žebrované kalhoty

💰 2 212 Kč

Malé černé máš velmi pravděpodobně doma. A jestli ne, máme pro tebe tip na univerzální pouzdrové šaty, které vynosíš kamkoliv. Budeš mít super kousek jak ke zkouškám, tak na večerní párty – stačí je doladit správnými botami, sakem nebo bundičkou a máš úplně jiný look.

Zoot, oufit
Zdroj: Zoot.cz
pouzdrové šaty

Možná se cítíš lépe ve více zahalujícím oblečení. V tom případě by ti mohly sedět midi šaty Karl Lagerfeld s výrazným opaskem. Navzdory klasickému střihu poutají na první pohled pozornost. A když to podtrhneš správnými doplňky, nikdo tě nepřehlédne. Můžeš se inspirovat all black outfitem níže, jen na příležitost maturity či státnic zvol spíše zajímavé baleríny.

Zoot, šaty, Karl Lagerfeld
Zdroj: Zoot.cz
midi šaty karl lagerfeld

Černým pánským oblekem samozřejmě nic nezkazíš, ale budou ho mít skoro všichni. Pokud nemáš odvahu na výraznější barvy, zkus alespoň tmavě modrou. Místo saka můžeš zvolit vestičku a celý look doplnit tmavě hnědými botami, které budou skvěle ladit. Nejdůležitější ale je, aby ti oblek dobře sedl. Určitě nechceš myslet během zkoušky na to, že tě škrtí kalhoty.

Zoot, oblek
Zdroj: Zoot.cz
pánské oblekové kalhoty
Domů
Sdílet
Diskuse