Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. května 2024 v 12:43
Čas čtení 2:16
Anna-Marie Hanzlíková

Samosběr květin. Přinášíme ti seznam míst, kam se za ním vypravit

Samosběr květin. Přinášíme ti seznam míst, kam se za ním vypravit
Zdroj: Unsplash / Priscilla Du Preez/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI EKOLOGIE TIPY NA VÝLET PRAHA UDRŽITELNOST
Uložit Uložené

Věděl*a jsi, že samosběr nefunguje jen pro ovoce typu jahody, ale třeba i pro květiny? Koukni na seznam nejlepších míst, kam se za ním vypravit! Na konci článku najdeš i interaktivní mapu s ekologickými květinovými farmami po celém Česku i Slovensku.

Proč dát přednost lokálnímu květinářství

Květiny, které zakoupíš v supermarketu nebo konvenčním květinářství, velmi pravděpodobně pochází ze zemí globálního Jihu. Květina tak putovala třeba z Afriky, kde ji navíc někdo zřejmě sesbíral za neférových podmínek pohnojenou pesticidy a vezl ji přes půl světa. Ekologické květinové farmy naopak dbají na respekt k přírodě, můžeš si tedy být jistý*jistá, kdo kytky pěstoval. U samosběru navíc i přesně víš, kde vyrostla. 

Aktivitu navíc můžeš pojmout jako stmelovací akci s kamarády*kamarádkami a udělat si za pugétem výlet. Kam se za samosběrem tedy vypravit?

Louky květ

Kousek za Prahou, v obci Mšecké Žehrovice, najdeš farmu Louky Květ. Ta nabízí samosběr za 1 700 korun, přičemž minimální odběr jsou dva kyblíky. Za tuhle cenu nabízí prohlídku farmy, zapůjčení nůžek a floristický kýbl. Možný je i svatební samosběr. V závislosti na sezóně si odvezeš tulipány, islandské máky, pivoňky či jiřiny. Farma nabízí i variantu, kdy si květiny posbíráš v rámci rozlučky se svobodou nebo jen tak na oslavu s kamarádkami. Termíny najdeš na jejich stránkách.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Loukykvět (@loukykvet)

Polní květy

Kousek od Roudnice nad Labem, v obci Mnetěš, najdeš květinovou farmu Polní květy. Ta nabízí samosběr každou středu v 18:30, místo si musíš rezervovat na stránkách. Zaplatíš za něj dva tisíce korun, v ceně je ale i workshop a prohlídka. 

Krafferova zahrada

Na jihu Čech se vyprav do Krafferovy zahrady. Samosběr tu vyjde na tisícovku, podle majitelů pak ale objem bohatě stačí třeba i na svatební stůl.

Kytky od potoka

Individuální prohlídku, rady a samosběr můžeš zažít i ve Velkých Přílepech kus od Prahy. Samosběr pro dvě osoby tam vyjde na 2 900 korun, dá se vytvořit i poukaz jako dárek. Vypsané termíny zjistíš na stránkách.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Kytky od potoka (@kytkyodpotoka)

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse