Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. května 2018 9:14
Čas čtení 0:00
Jakub Hvozdovič

Plánují roboti ovládnout společnost? 10 otázek z 2. série Westworldu, na které musíme dostat odpovědi a teorie, které mohou vše vysvětlovat

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Pokud si někdo myslel, že druhá série nás už nemá čím překvapit, pořádně se mýlil.

Jeden z nejočekávanějších seriálů roku (a zároveň velký aspirant na titul toho nejlepšího) začal pořádně zostra a vypadá to tak, že se nechystá zastavit. Milované epizodické zábavě již v podstatě nemusíme věnovat žádné hlubší entrée, zvlášť, když vám kolegové přinesli podrobnou rekapitulaci první, druhé i třetí odvysílané epizody.

Tajemný, brutální, ale i filozofický svět nejen divokého západu však opět ukrývá neuvěřitelné množství skrytých odkazů, metafor či šílených zvratů a my, stejně jako všichni ostatní fanoušci, začínáme nadšeně teoretizovat.

V následujících řádcích se podíváme na ty nejpalčivější otázky, které chceme a potřebujeme mít zodpovězené do konce druhé série. Zároveň si spolu s nimi přiblížíme pár diváckých objevů a teorií, čili ve čtení pokračujte na vlastní riziko.

Nejen kvůli spoilerům, ale zejména proto, že zkušení harcovníci dokázali snadno prokouknout zvraty v první sérii již v jejím začátku, což může někomu znepříjemnit divácký zážitek.

V jakých časových rovinách se pohybuje děj?

Plánují roboti ovládnout společnost? 10 otázek z 2. série Westworldu,  na které musíme dostat odpovědi a teorie, které mohou vše vysvětlovat
Zdroj: HBO

Hned první otázka, která nám všem přišla na mysl již po počátečních minutách úvodní části, byla v jakých časových rovinách se bude děj odehrávat tentokrát. „Timeliny“ byly v první sérii mimořádně významným dějovým prvkem a vypadá to tak, že jiné to nebude ani tentokrát.

Doposud vše naznačuje tomu, že se nacházíme ve třech rovinách. V minulosti, kde sledujeme, jak se firma Arnolda a Forda snaží o finanční podporu Delose a kde vidíme, jak strůjci robotů vzali Dolores do skutečného světa.

Druhá se odehrává ihned po událostech první série, kdy Bernard utíká s Charlotte Hale.

Třetí nakonec zobrazuje události přibližně dva týdny po masakru, kdy se dezorientovaný Bernad probouzí na pláži a zjišťuje, že téměř všichni roboti z parku jsou mrtví, přičemž pronese mrazivou repliku o tom, že je zabil on.

Jako pomůcka pro orientaci v nich může, stejně jako předtím v případě Dolores, i nyní pomoci oblečení postav. Ve scénách z dávné minulosti nosí Bernard (Arnold) košili modré barvy, ve scénách navazujících na povstání robotů má Bernard černou košili a ve scénách po probuzení na pláži bílou.

Je to však opravdu všechno, co pro nás přichystali tvůrci? Nuže, někteří fanoušci tvrdí, že ne.

Plánují roboti ovládnout společnost? 10 otázek z 2. série Westworldu,  na které musíme dostat odpovědi a teorie, které mohou vše vysvětlovat
Zdroj: HBO

Populární teorií je například to, že hned úvodní scéna, v níž se Arnold mluví s Dolores, je z úplně jiné časové roviny.

V ní se má již uvědomělá Dolores snažit odemknout dveře k Bernardově mysli podobně, jako to dělal ve všech dosavadních flashbacích on (ještě jako Arnold). To by mohlo naznačovat, že všechno co Bernard v přítomnosti dělá, dělá na povel Dolores.

Jiná teorie naopak hovoří o tom, že bezpečnostní složky Delosu vědí až příliš dobře, že Bernard je ve skutečnosti robot a probuzení na pláži je pro něj vytvořenou smyčkou, díky které si má vzpomenout na to, co se událo během předchozích dvou týdnů (což v konečném důsledku může být jiný, mnohem větší časový horizont).

Teoriím o smyčce přidává na relevanci například tato zajímavá scéna, v níž Bernard vidí, jak ozbrojenci vraždí roboty. Produkční chyba, kdy jsme dostali jeden záběr ze dvou úhlů nebo záměr tvůrců?

Mimochodem, pamatujete si, jak Bernard dokončil větu Karla Stranda? Na to navazuje následující otázka.

Co se to vlastně děje s Bernardem?

Plánují roboti ovládnout společnost? 10 otázek z 2. série Westworldu,  na které musíme dostat odpovědi a teorie, které mohou vše vysvětlovat
Zdroj: HBO

Abychom pochopili teorii o možné smyčce, musíme se podívat, co se to vlastně děje s Bernardem. Proč mu z ucha vytéká čirá tekutina, proč se chová tak podivně a proč by vůbec zabíjel všechny obyvatele parku?

Inu, vzpomenout si musíme na první sérii, v níž se Bernard na Fordův povel střelil do hlavy. Našla ho Maeve společně s technikem Felixem, přičemž právě Felix při opravování jeho rány konstatoval, že mu kulka poškodila cortical shield“, což můžeme chápat jako uzavřenou kapsli, která chrání robotův mozek.

My už po první epizodě víme, že tento mozek obklopuje jakási kortikální tekutina. Právě ta vytéká Bernardovi z uší, přičemž to vypadá tak, že její doplnění alespoň částečně zmírnilo jeho kritické příznaky. Možná se ptáte, proč se tyto symptomy projevují až teď?

Důvodem je pád ve scéně se stodolou, kde mohlo dojít k opětovnému poškození. Ještě zajímavější jsou však příznaky, které si diagnostikuje v laboratoři, když se Charlotte převléká.

Bernardův stav provází ztráta motorických schopností, kognitivní disonance (stav, kdy dochází k rozporu mezi získanou informací a skutečností), prožívání časových skluzů, afázie (porucha tvorby a porozumění řeči) a prosopagnosie (ztráta schopnosti rozeznat lidské tváře).

Rozruch v obecenstvu způsobil zejména poslední symptom. Je možné, že Bernard se v laboratoři nenachází s Charlotte Hale, ale například s Dolores, programátorkou Elsie či někým úplně jiným?

Z medicínského hlediska by taková záměna možná asi nebyla, ale je to dozajista až příliš konkrétní informace na to, aby dále nehrála v ději žádnou roli.

Plánují roboti ovládnout společnost? 10 otázek z 2. série Westworldu,  na které musíme dostat odpovědi a teorie, které mohou vše vysvětlovat
Zdroj: HBO

K tomu všemu si připočítejme ještě poruchy časového vnímání a teorie se smyčkou na pláži by vůbec nemusela být nereálná. Z Bernarda se každopádně stává nedůvěryhodný vypravěč a všechny jeho scény tak nabírají nového rozměru.

V souvislosti s ním tu však máme ještě jednu zajímavost. Bernard v minulosti (v minulé sérii či scénách se Charlotte) disponuje jizvou po kulce, ale po probuzení na pláži žádnou jizvu na tváři nemá.

Můžeme se tedy domnívat, že se konečně dozvíme, proč v trailerech vidíme Charlotte stojící u tří Bernardovch klonů?Je možné, že Bernard na pláži je jeho vlastní podvědomí přenesené do nové nepoškozené schránky?

Aby toho nebylo málo... pamatujete si na slavnou teorii z Game of Thrones „R+L=J”? Nuže, Westworld nyní svou vlastní. Fanoušci ji nazývají B=T/D a hovoří o tom, že do Bernardovy schránky není přeneseno vědomí ztrápeného génia, ale sympaťáka Teddyho či dokonce Dolores.

Naznačuje to jeho obrovská zmatenost, závěrečná replika o zabití (že by právě pocit viny byl Teddyho cornerstone pro získání podvědomí nebo Dolores udělala něco, co nechtěla?), nebo dlouhý záběr na Teddyho mrtvolu v jezeře.

Mimochodem, jistě víte, že Teddyho příjmení je Flood (potopa). Že by odkaz, nebo jen nevinná náhoda? Víme, že oba cestují do Valley Beyond za jakousi zbraní, možné je tedy všechno.

Co je tolikrát zmiňované Glory / Valley Beyond?

Plánují roboti ovládnout společnost? 10 otázek z 2. série Westworldu,  na které musíme dostat odpovědi a teorie, které mohou vše vysvětlovat
Zdroj: HBO

Během prvních tří epizod zazněla z úst hlavních postav povídačka o místě zvaném Valley Beyond či Glory až neúměrně mnohokrát. Kde však leží a co symbolizuje?

První zmínku utrousí Dolores při porážce Indiána, když mu prozradí, že ne každý si zaslouží dostat se na toto místo, a mimo jiné mu biblický význam dává i Man in Black, který říká, že jde o místo, kde nastává soud.

Víme, že mladý William v minulosti skutečně vzal Dolores na toto místo, přičemž jí řekl, že se snaží odpovědět na otázky, na které se lidi ještě ani nezkusili zeptat. Co je to za otázky sice nevíme, ale v přítomnosti prozradí Lawrenceovi, že stavba toho místa byla jeho životní chybou.

To pouze potvrzuje Dolores, která Teddymu vysvětlí, že Valley Beyond jí kdysi dávno ukázal starý přítel, a že nejde o žádné místo, ale o zbraň, kterou sama využije ke zničení lidí.

Dříve ve stejné epizodě jsme také zjistili, že mladý William neplánoval park využít pouze jako obyčejnou kratochvíli. Jeho cílem bylo shromažďovat informace o všech bohatých návštěvnících, kteří do parku zavítají (to očividně stále probíhá, když vidíme, jak drone hosts, velcí bílí roboti, sbírají DNA, vzpomínky a všechny ostatní informace z těl mrtvých).

Lituje tedy Muž v černém, že podobný proces vůbec započal? Valley Beyond však může ukrývat ještě jedno překvapení.

Jaký je smysl nové hry, vytvořené pro Muže v černém s názvem „Door“?

Plánují roboti ovládnout společnost? 10 otázek z 2. série Westworldu,  na které musíme dostat odpovědi a teorie, které mohou vše vysvětlovat
Zdroj: HBO

Zatímco předchozí série se pro Muže v černém nesla ve znamení hledání maze a zjištění jeho metafyzického významu, v druhé sérii je pro něj přichystáno něco jiného. Při setkání s chlapeckou replikou bývalého ředitele parku Forda, se dozví, že ho čeká nová hra s názvem Door.

Hra je tentokrát sice určena pouze pro Billa (Muže v černém), avšak Nolanovi v rozhovoru prozradili, že Door je neoficiálním názvem celé druhé série. „Když první série byla o cestě dovnitř, tato je o cestě ven“.

Mají tedy dveře opět jakýsi filozofický charakter, nebo jde o doslovný objekt, jehož prostřednictvím se můžeme podívat do reálného světa? Proč je však hra určena pouze pro Billa?

Jedinou nápovědou je, že „začíná tam, kde Bill skončil a končí tam, kde začínal“.

Existují teorie o tom, že dveře naznačují existenci tzv. backdoor kódu (zadní vrátka) k ovládání robotů, jiné zase hovoří o tom, že již v traileru Bernard prochází dveřmi vedoucími do Westworldu, což může znamenat, že význam mají nejen pro Muže v černém, ale i pro roboty.

Je naznačeno, že tajemná hra má ukrývat svůj původ právě ve zmíněném Valley Beyond. Co se tam ale opravdu děje?  

Co je skutečným cílem Delosu?

Plánují roboti ovládnout společnost? 10 otázek z 2. série Westworldu,  na které musíme dostat odpovědi a teorie, které mohou vše vysvětlovat
Zdroj: HBO

Mluvili jsme o tom, že park byl financován hlavně se záměrem sběru informací o návštěvnících a hře na Boha. Spolu s celou příběhovou linkou z první série o kradení kódu, si tak fanoušci začali dávat dohromady skládačku a její znění vás může skutečně překvapit.

Všichni víme, že parky navštěvují výhradně bohatí zákazníci. Může se Delos snažit o vytvoření robotických klonů těchto návštěvníků a spolu s uploadnutým kódem je později ve skutečném světě ovládat? To by bylo skutečně obrovskou hrou na stvořitele a otevřelo by to Delosu dveře téměř ke všemu.

Mimochodem, pokud se vám to zdá naprosto scestné, zkuste se nad tím zamyslet. Touto myšlenkou se zabýval i druhý z filmových předchůdců seriálu s názvem Futureworld.

Tato teorie má ještě strašidelnější předpoklad. Pokud je Valley Beyond místem, kde se toto všechno odehrává, proč to Dolores považuje za zbraň? Možná ji napadlo přenést své vědomí do vytvořených klonů a následně přejít do skutečného světa?

To by mohlo docela dobře vysvětlovat, proč v přítomnosti vidíme celé robotické osazenstvo parku mrtvé.

Kdo je nová ženská postava jménem Grace?

Plánují roboti ovládnout společnost? 10 otázek z 2. série Westworldu,  na které musíme dostat odpovědi a teorie, které mohou vše vysvětlovat
Zdroj: HBO

Ve třetí epizodě jsme se seznámili s novou postavou jménem Grace, kterou hraje půvabná Katja Herbers. Už od začátku zjišťujeme, že ve Westworldu se nesnaží pouze zabíjet čas a její nedůvěra vůči robotům to jen umocňuje.

Spousta lidí se nedokáže zbavit pocitu obrovské podobnosti s Theresou, postavou z první série, kterou Bernard na Fordův příkaz zabil.

Další naopak tvrdí, že Grace může být dcerou Muže v černém. Ve stejné epizodě jsme ji přeci poprvé detailně zahlédli ve flashbacku a seděl by i časový rozptyl zhruba třiceti let.

Jediným faktem, který máme, je, že se v jejím deníku nachází zvláštní logo, které jsme viděli, když se Bernard přihlašoval přes speciální panel a také na stránce Delosu, jež ho pravděpodobně spojuje s tajnými podzemními laboratořemi.

Pomáhají domorodci z Ghost Nation lidským návštěvníkům a zaměstnancům?

Plánují roboti ovládnout společnost? 10 otázek z 2. série Westworldu,  na které musíme dostat odpovědi a teorie, které mohou vše vysvětlovat
Zdroj: HBO

Není žádných pochyb, že jednou z nejtajemnějších skupin celého seriálu je dosud mysteriózní kmen indiánů jménem Ghost Nation. Co je na nich zvláštního kromě toho, že jsme dosud zaslechli množství odkazů na jejich mytologii a přítomnost?

Všimli jste si, že v poslední části je nemohla Maeve ovládat hlasovými povely? Toho se chytilo hned několik lidí na Redditu s tvrzením, že se jejich kódu mohla chytit excentrická Elsie. Tu jsme naposledy viděli v první sérii, když ji na opuštěném místě odchytil Bernard. Tvůrci však potvrdili, že Elsie je stále naživu a ukrytá někde v parku.

Vycházejí zejména z toho, že indiáni chytili, respektive se dožadovali (a minimálně je hned nezabili) lidských návštěvníků, konkrétně Stubbse, Leeho Sizemora a objevili se i u nové postavy Grace.

Zda má v něčem prsty Elsie nebo jsou členové Ghost Nation takto naprogramování už od začátku, to říct nedokážeme.

V každém případě, této teorií hraje do karet i tato pasáž ze zaměstnaneckého tréninku na stránce Delosu, kde je naznačeno, že domorodci skutečně mohou stát na straně lidí.

Kde leží park?


Plánují roboti ovládnout společnost? 10 otázek z 2. série Westworldu,  na které musíme dostat odpovědi a teorie, které mohou vše vysvětlovat
Zdroj: HBO

V druhé sérii jsme zjistili, že park skutečně leží na jakémsi ostrově, ke kterému se lze dostat přes moře. Je však silně naznačeno, že může jít o ostrovy v Jihočínském moři.

Čínštinu jsme totiž slyšeli několikrát už v první sérii, přičemž v druhé to potvrzuje člen čínské lidové armády hádající se s Karlem Strandem o kontrole nad ostrovem.

Příjemný easter egg objevili i finští diváci, když jejich oficiálně titulky přeložily scénu, v níž se Maeve dozví lokaci své dcery, jako 9° 55N 115° 32E. Tyto souřadnice podle Google Maps ukazují na Mischief Reef, atol u Filipín, na němž se nacházejí čínské vojenské základny.

Záběry z nočního města také zahraničním diskutérům připomněly byznysovou čtvrť v Šanghaji. Ostrov s parkem tedy bezpochyby leží v blízkosti Číny, ale spíše se přikláníme k závěru, že nejde o žádný konkrétní.

Jak se přechází z parku do parku?

Plánují roboti ovládnout společnost? 10 otázek z 2. série Westworldu,  na které musíme dostat odpovědi a teorie, které mohou vše vysvětlovat
Zdroj: HBO

V zatím poslední epizodě jsme konečně nahlédli do (s největší pravděpodobností) japonského Shogun Worldu a do indického Raj Worldu. Zjistili jsme však přitom něco zajímavého. Oba parky s největší pravděpodobností leží na stejném ostrově.

Při scénce, kde tygr honí Grace, jsme také viděli laserové hranice, oddělující jednotlivé parky. Jejich vzájemnou blízkost naznačuje i poslední scéna, kdy se Maeve, Lee a Hector dostali podzemní chodbou až do drsného japonského světa samurajů.

Lee ho zpočátku označil pouze za místo na severu s názvem Klondike, kde se má odehrávat jakýsi nepodstatný narativ. Je tedy možné, že Lee toho moc o podzemních chodbách v parku nevěděl, nebo spíše to, že se skutečně nacházíme v Klondiku, ale dostali se do něj i samurajští roboti.

Nacházejí se tedy v bezprostřední blízkosti i další tři parky?

Co může znamenat existence technologií Mesh network a Cradle?

Plánují roboti ovládnout společnost? 10 otázek z 2. série Westworldu,  na které musíme dostat odpovědi a teorie, které mohou vše vysvětlovat
Zdroj: HBO

V nové sérii nám bylo představeno hned několik technických vymožeností, přičemž nejzajímavější je věcička, kterou zmiňuje Bernard v souvislosti s nalezením Petera Abernathyho. Jmenuje se mesh network (smíšená síť) a Bernard ji popisuje jako jakési kolektivní vědomí mezi roboty.

Roboti jsou prý totiž podvědomě propojeni s ostatními, kteří se nacházejí v jejich blízkosti. Tato výměna informací následně zaručí, že si roboti navzájem nelezou do předurčených narativů.

To je zcela zásadní informace. Může tím být naznačeno například to, že Dolores se podaří zvětšit vzdálenost mezi jednotkami v této síti a dokáže tak naplno ovládat všechny roboty a vytvořit jeden tzv. superorganizmus (jako mravenci, které zmiňuje i Bernard).

V epizodě se také mluvilo o technologii zvané Cradle (kolébka).

Ze stránky Delosu víme, že Cradle je přístroj, kterým se testují nové narativy a příběhy. Tímto se vracíme zpět k Bernardovým teoriím. Může existovat šance, že pomocí kolébky se dá vytvořit forma virtuální reality pro jednotlivé roboty?

Teorie smyčky událostí u Bernarda by v tomto případě mohla znamenat, že je připojen právě na Cradle a členové Delosu se snaží zjistit, co se událo krátce po povstání.

Po internetu koluje ještě řada teorií a záhadných dohadů. Jako příklad můžeme zmínit i jistý opakující se symbol. Ten diskutéři spojují s antickým Řeckem a kartografii, přičemž tento symbol měl označovat kamenné mořské dno.

Výše uvedené otázky a teorie jsou však ty, které nás fanoušky matou nejvíce. Jak to vidíte vy? Která z teorií je vaše oblíbená? Máte dotaz či myšlenku, se kterou jste se na internetu ještě nesetkali? Podělte se o ně s námi v komentářích. Před námi je ještě sedm částí a my si rozhodně nic nenecháme ujít.

Domů
Sdílet
Diskuse