Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. května 2018 14:24
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

10 krutých režisérů, kteří neváhali fackovat, urážet a v některých případech bít své herecké svěřence

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Za mnoha dobrými filmy stály sesypané nervy, křik a nekonečná nenávist.

Filmové řemeslo není pro každého a režisérské křeslo už vůbec ne. Dirigovat celý štáb a převádět své vize na plátno může člověka stát nervy.

Navíc jej neustále tlačí čas a vědomí, že mu pod rukama tečou miliony dolarů, které musí zúžitkovat správným způsobem, jinak půjde na kobereček (pokud netočí autorský film).

A ať už jsou režiséři sebevětší esa ve svém oboru, stále jsou to jen lidé. Někteří z nich tlak zvládají bez obtíží, s humorem a vřelým přístupem.

Na druhé straně máme nerváky, kteří se nebojí na svěřené herecké hvězdy vyjet a počastovat je okrajovými výrazy ze svého košatého slovníku.

Tou poslední a nejobávanější skupinou jsou chladnokrevní a krutí režiséři, kteří pro dobrý záběr neváhají obětovat cokoli. Natáčet pod nimi může být velmi nepříjemný zážitek, na druhou stranu však mnohdy jde o výjimečné filmaře, v jejichž dílech se chce objevit každý.

A právě z těchto chlapíků, kteří prosluli svou krutostí na place, jsme pro vás vybrali deset nejzásadnějších, ze kterých měl celý štáb strach, ale jejich díla obdivujeme dodnes. 


Michael Bay

Režisér Skály, Armageddonu či Mizerů se v posledních letech zaprodal filmové sérii Transformers. Pro někoho vizuální orgie je pro druhé dětinská zábava nulových kvalit, která měla skončit už velmi dávno.

Michael Bay se však rozhodl vyřádit, a tak to prostě je. Podobný přístup uplatňuje i během natáčení. Vše musí být po něm a nikdo mu do toho nesmí mluvit, jelikož je pro něj vše podřízeno tomu, aby natočil dobrý film podle svých představ.

Není divu, že herečka Megan Fox po zkušenosti s tímto režisérem prohlásila, že se chová jako Hitler nebo Napoleon.

Patrick Dempsey se nechal slyšet, že Michael Bay na place neustále jen křičí a potvrdil to i Martin Lawrence, který se však nenechal a během natáčení Mizerů měl s režisérem mnohokrát ostré slovní přestřelky.

10 krutých režisérů, kteří neváhali fackovat, urážet a v některých případech bít své herecké svěřence
Zdroj: U.S. Air Force Airman

Zato Sean Connery se rozhodl s tím nemazlit a Michaela Baye zpětně v médiích označil termínem „cock*ucker“.

Razantně zpražit se nebál ani Kate Beckinsale, které řekl, že není dostatečně atraktivní, aby přitáhla dámské publikum.

A když si Hugo Weaving postěžoval, že jeho role v Transformers byla zbytečná (namluvil Megatrona), Bay mu na to poslal odpověď: „Buď rád, že máš práci.“

A podobný seznam jeho konfliktů s herci bychom mohli rozebírat ještě notnou chvíli. Vyplývá z toho jednoznačný závěr. Michael Bay chce točit dobré filmy a herce, kteří je tvoří, považuje jen za figurky na šachovnici.

Alfred Hitchcock

Také milujete klasiky jako Okno do dvora, Vertigo, Ptáci nebo Psycho? Pokud ano, možná vás ani nepřekvapí, že jeho režisérská metodika byla stejně krutá jako jeho filmy.

V roce 1940 dokonce prohlásil, že „s herci by se mělo zacházet jako s dobytkem“. Kdo by s ním po takovém výroku chtěl natáčet? Každý.

Jeho filmy předcházely jeho pověsti, a tak se nikdo nezaobíral ani tím, že v roce 1935 nechal při natáčení snímku The 39 Steps herečku Madeleine Carroll v poutech několik hodin poté, co prohlásil, že ztratil klíče.

Takový incident však nebyl jen jeden. Rád se bavil na margo ostatních a přiváděl je do trapných či nepříjemných situací. Před herečkami měl vyprávět oplzlé vtipy a naznačovat, že se svlékne do naha, jen aby je šokoval.

10 krutých režisérů, kteří neváhali fackovat, urážet a v některých případech bít své herecké svěřence
Zdroj: CC0 Public Domain

Herečku Janet Leigh měl při natáčení Psycha donutit točit slavnou scénu ve sprše po šest dnů, načež se blonďatá kráska přiznala, že od té doby se koupala výhradně ve vaně. 

Vrcholem krutosti však bylo jeho zacházení s herečkou Tippi Hedren (The Birds). Do té se zřejmě zamiloval, a tak ji neustále častoval sexuálně laděnými nabídkami, a to i přesto, že byl ženatý.

Krásná blondýnka jej však odmítla, rozhodl se jí tedy čas strávený na place znepříjemnit. Scéna, v níž na ni útočí agresivní ptáci svými zobáky, měla být původně natočena s mechanickými rekvizitami. Filmař se však rozhodl jinak a na herečku po pět dnů pouštěl skutečné ptactvo.

Skončilo to mnohačetnými zraněními a odvozem Tippi Hedren do nemocnice. Ani to však Hitchcockovi nestačilo. Herečka se mu totiž upsala na sedm let, a tak ji obsadil už jen do filmu Marnie. Poté ji po dlouhá léta nedal další příležitost, čímž prakticky zničil její kariéru. 

Lars von Trier

Autor temných balad Antikrist, Melancholia či Nymfomanka proslul před sedmi lety svými výroky, že je nacista a sympatizuje s Hitlerem.

Velmi nepovedený a špatně podaný vtip před publikem na festivalu v Cannes mu přinesl sedmiletý zákaz vstupu do tohoto filmového svatostánku.

Své výroky posléze popřel, avšak jen z toho prohlášení můžeme vycítit, že jeho smysl pro humor a chování na scéně nebude patřit do klasických škatulek.

Režisér s vytetovaným „FUCK“ na prstech je noční můrou herečky Björk. Ta sice za ztvárnění hlavní hrdinky v jeho Dancer in the Dark sbírala cenu za cenou, na place však nemohla vydržet.

10 krutých režisérů, kteří neváhali fackovat, urážet a v některých případech bít své herecké svěřence
Zdroj: Wikipedia.org/Siebbi

Její rozepře s von Trierem byly natolik silné, že tři dny nepřišla na natáčení a při dalším setkání režisérovi plivla do obličeje. Co se mezi nimi odehrávala tedy zřejmě nebylo nic hezkého. Björk navíc nedávno von Triera nepřímo obvinila ze sexuálního zneužívání, což ale režisér popřel.

Producent filmu Peter Aalbæk Jensen k tomu ještě dodal, že obětí byl spíše štáb, který herečka a zpěvačka neustále komandovala.

Špatnou zkušenost měli i Nicole Kidman a Paul Bettany, oba herci si stěžovali na to, že s nimi režisér za celou dobu natáčení nepromluvil a pouze na ně křičel zpoza kamery.

Během natáčení filmu Manderaly v roce 2004 byl dokonce zabit starý osel, jehož maso pak pod Trierovým dohledem museli herci pozřít. Kvůli tomu snímek opustil herec John C. Reilly a musel být nahrazen Zeljkem Ivanekem

Roman Polanski

Život Romana Polanského je trnitá stezka s mnoha temnými zákoutími. Jako židovský chlapec prožil druhou světovou válku v krakovském ghettu v Polsku.

Poté se vydal na dráhu úspěšného filmaře a natočil klasiky jako Ples upírů, Čínská čtvrť či Rosemary má děťátko.

V roce 1969 jej však stihla rána osudu, když sekta Charlese Mansona přepadla jeho těhotnou manželku Sharon Tate a zavraždila ji i s nenarozeným dítětem.

O devět let později byl obviněn ze znásilnění 13leté dívky, ke kterému se nakonec přiznal. Aby se však vyhnul trestu, uprchl z USA do Francie, kde trestu uniká i dnes, více než 40 let poté. 

10 krutých režisérů, kteří neváhali fackovat, urážet a v některých případech bít své herecké svěřence
Zdroj: Pascal Le Segretain / Staff

Polanski však není jen sexuální predátor, už dlouhá léta jej provází pověst krutého režiséra, který si neber servítky.

Důkazem budiž moment, kdy Jack Nicholson potají sledoval basketbal v kostymérně. Režisér na to přišel, televizi vytrhl ze zásuvky a vyhodil z okna.

S herečkou Faye Dunaway měl ještě větší potíže. Mezi scénami jí zakázal se jít vysprchovat, a když i přesto chtěla odejít, popadl ji za vlasy, až jich pár vyškubl.

Když jí pak zakázal dojít si i na toaletu, herečka po něm údajně hodila kelímek s vlastní močí. Po letech to však popřela. I tak se ale nechala slyšet, že se na place choval jako diktátor.

Stanley Kubrick

Kubrickovy filmy jsou vyladěné do posledního detailu. A není to náhoda. Pokud jste žasli nad tím, jak neuvěřitelně vypadá na svou dobu 2001: Vesmírná odysea, vězte, že za tím bylo hodně práce a hodně nervů.

Ostatně jako za každým Kubrickovým filmem. Hollywoodská legenda svým perfekcionismem proslula a bylo o ní známo, že kvůli perfektnímu záběru byla schopna natočit jeden záběr klidně padesátkrát, dokud nebylo vše dokonale vyladěné.

Podobným způsobem měl dohnat k slzám Scatmana Crotherse při natáčení The Shining, kterého nutil hrát jednu scénu třicetkrát, dokud nebyl spokojen.

10 krutých režisérů, kteří neváhali fackovat, urážet a v některých případech bít své herecké svěřence
Zdroj: Evening Standard / Stringer

Jack Nicholson měl po natáčení stejného filmu odcházet každý den domů zcela unavený, načež jen padl na postel a oblečený usnul. 

Legenda praví, že během natáčení Spartaka se měl Kirk Douglas otočit na Jean Simmons a zeptat se jí: „S kým se mám vyspat, abych se dostal pryč z tohohle filmu?!“ Herečka mu na to měla odvětit: „Až to zjistíš, dej mi vědět!“ 

Trefně Kubrickovu náturu vystihla herečka Shelley Duvall. Ta od nervů trpěla vypadáváním vlasů, kouřila jednu cigaretu za druhou režiséra nazvala krutým, avšak okouzlujícím. 

Kvůli natáčení byla psychicky vyčerpaná podobně jako Jack Nicholson, strávit měla celý rok mimo domov a neustále absolvovala 12hodinové natáčecí dny.

David O. Russell

Russell se dočkal pěti nominací na Oscara a přinesl nám filmy jako Fighter nebo Terapie láskou. A i když je vidět, že filmařinu má v malíčku, na poli sociálních vztahů má značné problémy.

Vycházet s herci je pro režiséry základ, avšak David Russell je v hollywoodských kuloárech už dlouho považován za nesnesitelného muže.

Začalo to provalením jeho fyzického souboje s Georgem Clooneym na place Tří králů. Slavný herec jej měl upozornit, ať se nevozí po hercích, kteří se nemohou sami bránit, načež jej rozlícený režisér napadl a dal mu ránu hlavou.

Clooney posléze v médiích incident označil za nejhorší moment jeho života. 

To samé si zřejmě může říci i herečka Lily Tomlin. Ta se s Russellem pohádala během natáčení I Heart Huckabees v roce 2004.

10 krutých režisérů, kteří neváhali fackovat, urážet a v některých případech bít své herecké svěřence
Zdroj: David Shankbone

Následoval režisérův hysterický záchvat, během nějž rozhazoval rekvizity po place a křičel na ženu nadávky nejhrubšího zrna.

Tentokrát však z incidentu uniklo video a dostalo se na YouTube. Herečka poté prohlásila, že se s režisérem usmířila, avšak jeho chování se zřejmě příliš nezměnilo.

Svědčí o tom zákulisní řeči o hádce mezi Russellem a Jennifer Lawrence během natáčení Joy.

V roce 2008 dokonce kvůli chování režiséra Russella skončilo natáčení filmu Nailed hned po prvním natáčecím dnu. Snímek, v němž měli hrát Jessica Biel, Jake Gyllenhaal a James Caan padl poté, co si poslední jmenovaný vjel s režisérem do vlasů a rozhodl se od projektu odejít.

Předmětem jejich sporu byla hádka o natočení scény, v níž se měl Caan dávit sušenkou.

William Friedkin

Tento filmař byl vržen na vrchol Hollywoodu v 70. letech. Tehdy pod jeho rukama vznikala díla jako Vymítač ďábla či Francouzská spojka ověnčená Oscary.

Během natáčení těchto snímku se mnohdy rozhodl uchýlit k netradičním praktikám, které byly hercům mnohdy nepříjemné.

Několikrát prý v nečekanou chvíli přímo na place za zády herců vystřelil z pistole, aby získal přirozeně vyděšené reakce na kameru.

Herce Williama O’Malleyho dokonce těsně před natáčením jedné scény profackoval, aby v něm vyvolal přirozený hněv. 

10 krutých režisérů, kteří neváhali fackovat, urážet a v některých případech bít své herecké svěřence
Zdroj: Wikipedia.org / Elen Nivrae

Jeho krutost nejvíce odnesla Ellen Burstyn, a to na place Vymítače ďábla. V jedné scéně ji totiž stáhne démonická síla, čehož mělo být dosaženo pomoci lana přivázaného kolem ní. Herečka se nechala slyšet, že má ze scény strach.

Režisér na to reagoval tak, že muži, který měl za lano trhnout poručil, aby přidal ještě na síle. Z natáčení si Burstyn kvůli tomu odnesla trvalé poškození páteře.

Notoricky krutý režisér však na svoji pověst doplatil a jeho kariéra v 80. letech značně pohasla.

Henri-Georges Clouzot

Slavný francouzský filmař poloviny minulého století stojí za dramaty jako Havran, Ďábelské ženy, Mzda strachu či Špioni. Jeho filmy jsou trochu hitchcockovské, stejně tak jako jeho chování na place.

Obdobně jako legendární režisér Psycha, i Clouzot chystal hercům jedno nepříjemné překvapení za druhým. Například ve snímku Les Diaboliques měla parta studentů jíst zkaženou rybu. Režisér proto kvůli autentičnosti skutečně nařídil, aby jim byla naservírována.

Na place měl herce fackovat, aby v nich rozproudil emoce a ve filmu Quai des Orfevres dokonce Bernardu Blierovi prováděl opravdovou krevní transfuzi.

10 krutých režisérů, kteří neváhali fackovat, urážet a v některých případech bít své herecké svěřence
Zdroj: Wikipedia.org / Duinen, […] van / Anefo

Nejhůře se však zachoval ke slavné krásce Brigitte Bardot, a to na place filmu La Verite z roku 1960. 

Herečku nechal vypít spoustu alkohol a podal jí několik prášků na spaní, načež jí po natáčení nechal vypumpovat obsah žaludku.

Není divu, že se dvojice během natáčení neustále hádala, což mělo vyústit v následující slovní přestřelku, kterou začal Clouzot zakřičením: „Nepotřebuji ve filmech amatéry. Chci herečku!“ Brigitte Bardot na to odpověděla fackou a slovy: „A já potřebuji režiséra, ne psychopata!“ 

Michael Mann

Další hollywoodský perfekcionista proslul filmy Poslední Mohykán či Nelítostný souboj. Mimo skvělé filmy však do jeho reputace spadá ještě tvrdé vystupování na place. 

Nesmlouvavý režisér měl jednou vyhodit ze štábu jednoho muže jen proto, že měl na sobě červené triko, což je barva, kterou Michael Mann nesnáší. 

10 krutých režisérů, kteří neváhali fackovat, urážet a v některých případech bít své herecké svěřence
Zdroj: Wikipedia.org / Gage Skidmore

O tom, že pustit se s Mannem do křížku není příliš chytré, velmi dobře ví Jamie Foxx, který s ním točil Miami Vice. Nervy mu ruply poté, co se režisér rozhodl natáčet venku během hurikánu a na scéně nechal střílet z pravé zbraně. 

Foxx se kvůli těmto incidentům s režisérem mnohokrát pohádal, což vyústilo v jeho odchod z natáčení. Faktem je také to, že během natáčení Veřejných nepřátel mezi sebou Johnny Depp a Michael Mann kvůli vzájemné nevraživost neprohodili ani slovo. 

Werner Herzog

Režisér skvělých děl jako Aguirre, hněv Boží či Temný úsvit se v jedné věci od od ostatních režisérů na našem seznamu liší. Po hereckých hvězdách sice požadoval překračování osobních hranic, ale vždy je předtím překonal i on sám. 

Vždy preferoval potenciálně nebezpečné lokality před kulisami. Jeho filmy se tedy natáčely i uprostřed vulkánu, který čekal na erupci. Kvůli nebezpečným záběrů v divoké přírodě dokonce dostal malárii a několikrát se zranil. 

Na place však byl nesmlouvavý a když se mu někdo postavil, vznikl z toho vážný konflikt. Příkladem budiž jeho spolupráce s Klausem Kinským, který proslul svou cholerickou povahou. 

10 krutých režisérů, kteří neváhali fackovat, urážet a v některých případech bít své herecké svěřence
Zdroj: Wikipedia.org / Raffi Asdourian

Došlo to až do bodu, kdy Herzog namířil na Kinského zbraň a vyhrožoval mu, že pokud od filmu kvůli nesčetným hádkám odejde, zastřelí nejdříve jej, a pak sebe.

Po svém štábu vždy chtěl co nejvíce realistické podmínky. A tak při natáčení Little Dieter Needs to Fly svým hereckým svěřencům připravil peklo, které mělo velmi blízko k zajetí Viet Congem, které točili. 

Své slovo o režisérovi by mohl přidat i Christian Bale, který ve filmu Rescue Dawn pod jeho vedením trpěl, a to kvůli nesnesitelně realistickým podmínkám natáčení válečného zajetí, které pro něj režisér připravil.


Filmařina není procházka růžovou zahradou. Svědčí o tom příklad desítky režisérů, které jsme pro vás vybrali. Do výběru se však nevešli všichni. Drsně s herci a štáby zacházel i vynikající japonský filmař Akira Kurosawa či Michael Cimino. Do článku jsme nezařadili ani Jamese Camerona, o němž připravujeme samostatný článek.

Domů
Sdílet
Diskuse