Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
10. června 2018 0:41
Čas čtení 0:00
Dušan Šutarík

Herci, kteří nás opustili příliš brzy. Osudnými se jim staly deprese, drogy, zdravotní problémy či nehody

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

15 skvělých herců, pro které si smrt přišla příliš brzy.

Měli spoustu fanoušků, těšili se přízni kritiků, nedokázali se však vypořádat s tlakem slávy, depresemi nebo se staly oběťmi nehod. Přinášíme vám přehled herců, jejichž smrt nás svého času šokovala a zarmoutila.

Mohli ještě natočit řadu skvělých filmů, ale navždy už zůstanou jen v našich vzpomínkách prostřednictvím nezapomenutelných rolí, které ztvárnili.

Anton Yelchin

Anton Yelchin se narodil v ruském Leningradě (dnešní Petrohrad) v roce 1989. Jeho rodiče byli známí profesionální krasobruslaři. Když bylo Antonovi jen pár měsíců, celá jeho rodina emigrovala do USA.

Yelchinovy první role se datují do roku 2000. Zahrál si ve filmu A Man Is Mostly Water a také v jedné epizodě seriálu Pohotovost. Objevil se i v thrilleru Jako pavouk po boku Morgana Freemana či v dramatu Srdce v Atlantidě, kde si zahrál s Anthonym Hopkinsem.

Účinkoval také v příjemné teenagerovské komedii Charlie Bartlett, v níž ztvárnil problematického, ale dobráckého studenta, který si po příchodu na novou školu otevře vlastní psychiatrickou poradnu. Nejvíce ho však zřejmě proslavila role Pavla Čechova v rebootu Star Treku od J. J. Abramse.

Herci, kteří nás opustili příliš brzy. Osudnými se jim staly deprese, drogy, zdravotní problémy či nehody
Zdroj: IFC Films

V roce 2013 se objevil v upírském dramatu Přežijí jen milenci od Jima Jarmusche a v pokračování Star Treku s podtitulem Do temnoty. Třetí díl Stark Trek: Do neznáma byl uveden již po jeho smrti a film byl také věnován jeho památce.

Mezi jeho poslední snímky patří sci-fi Rememory, seriál Trollhunters či výborné nezávislé drama Thoroughbreds (naše recenze zde). Anton Yelchin zemřel 19. června 2016 při nehodě, která byla popsána jako „bizarní“. Herce na prudké příjezdové cestě jeho domu v Los Angeles totiž přirazilo jeho vlastní auto. Bylo mu 27 let.

Heath Ledger

Australský rodák Heath Ledger se narodil v roce 1979 a většina fanoušků si ho už navždy bude pamatovat jako psychopatického Jokera z mistrovského díla Temný rytíř od Christophera Nolana. Kromě toho však ztvárnil i role v oceňovaných filmech jako Ples příšer, Zkrocená hora, Legendy z Dogtownu či I'm Not There.

Jeho posledním filmem bylo fantasy dobrodružství Imaginárium Dr. Parnasse od Terryho Gilliama. Vzhledem k tomu, že snímek nestihl dokončit, ve více scénách jeho roli nahradili Johnny Depp, Colin Farrell a Jude Law.

Herci, kteří nás opustili příliš brzy. Osudnými se jim staly deprese, drogy, zdravotní problémy či nehody
Zdroj: Focus Features

 

Se svými problémy se svěřil i kolegovi Christopheru Plummerovi při natáčení svého posledního filmu. „Minulý týden jsem spal asi dvě hodiny,“ řekl herec. „Nedokážu přestat přemýšlet. Mé tělo je vyčerpané, ale moje mysl stále pracuje.“

Ledger začal během natáčení Temného rytíře trpět silnou nespavostí a depresemi. Údajně to bylo kvůli samotné postavě Jokera, do které se maximálně ponořil. Důkladně studoval komiksové předlohy, měsíc pracoval na gestech či hlase. Podle Christophera Nolana byl Ledger na svůj herecký výkon velmi pyšný.

Herci, kteří nás opustili příliš brzy. Osudnými se jim staly deprese, drogy, zdravotní problémy či nehody
Zdroj: Warner Bros.

Heath Ledger zemřel 22. ledna 2008, když se předávkoval léky na spaní a proti úzkosti. Spekulovalo se o sebevraždě, vyšetřování však ukázalo, že šlo o nešťastnou nehodu. Bylo mu 28 let.

Brittany Murphy

Herečka a zpěvačka Brittany Murphy, která se narodila v roce 1977, na sebe diváky i kritiky upozornila v dramatu Narušení od Jamese Mangolda. Ve snímku si zahrála spolu s Winonou Ryder a Angelinou Jolie.

Po několika romantických komediích se objevila v chváleném dramatu 8. míle z roku 2002, kde se blýskla po boku Eminema.

V roce 2006 ji Robert Rodriguez obsadil do role servírky Shellie v komiksové adaptaci kultovního komiksu Sin City. Hlas propůjčila i Glorii v animáku Happy Feet. Mezi její poslední snímky patří televizní sci-fi Mega Fault (2009) a videohoror Abandoned (2010). Pět let po její smrti byl uveden horor Something Wicked (2014).

Herci, kteří nás opustili příliš brzy. Osudnými se jim staly deprese, drogy, zdravotní problémy či nehody
Zdroj: Dimension Films

Spekulovalo se, že má problémy s drogami, konkrétně kokainem, což herečka vždy odmítala. Dokonce řekla, že žádné drogy ve svém životě nevyzkoušela. 20. prosince 2009 zkolabovala v koupelně svého domu.

Zemřela krátce po převozu do nemocnice. Příčinou smrti byl zápal plic v kombinaci s užitím většího množství léků proti bolesti. Brittany opustila tento svět ve věku 32 let.


Brad Renfro

Brad Renfro se narodil v roce 1982 a kariéru si rozjel poměrně slušně. Účinkoval v kriminálce Joela Schumachera Klient, v níž si zahrál už jako desetiletý. Za svůj výkon si odnesl i dvě ocenění a následně se objevil ve snímku Lék či strhujícím dramatu Spáči od Barryho Levinsona.

V něm si kromě něj zahráli takoví herci jako Kevin Bacon, Billy Crudup, Robert De Niro či Dustin Hoffman. V roce 1998 se objevil v mrazivé adaptaci novely Stephena Kinga s názvem Nadaný žák. Zahrál si studenta Todda Bowdena, který ve starém sousedovi (Ian McKellen) odhalí skrývajícího se nacistického zločince.

Herci, kteří nás opustili příliš brzy. Osudnými se jim staly deprese, drogy, zdravotní problémy či nehody
Zdroj: New Line Cinema

Objevil se i ve snímcích Šikana, Přízračný svět či Svěrací kazajka. Jeho poslední rolí byla adaptace románu Bret Easton Ellis s názvem Informátoři z roku 2008.

Brad Renfro už od puberty bojoval s alkoholem a drogami. Poprvé byl za držení kokainu zatčen už když mu bylo 16 let. Zatčen byl od té doby ještě několikrát, a to za řízení pod vlivem alkoholu či za nákup heroinu. Zemřel 15. ledna 2008 ve svém bytě v Los Angeles na předávkování heroinem a morfinem. Bylo mu 25 let.


River Phoenix

River Phoenix, bratr Joaquina Phoenixe, spatřil světlo světa v roce 1970 a původně chtěl být zpěvákem. Nakonec se prostřednictvím několika seriálů dostal k herectví a objevil se v takových peckách jako Stand by Me, Indiana Jones a Poslední křížová výprava, Mé soukromé Idaho či Slídilové.

Původně si měl místo Christiana Slatera zahrát v hororu Interview s upírem, avšak plány zhatila jeho předčasná smrt.

Herci, kteří nás opustili příliš brzy. Osudnými se jim staly deprese, drogy, zdravotní problémy či nehody
Zdroj: Paramount Pictures

31. října 1993 zemřel na předávkování drogami před nočním klubem. Oživit se ho snažili jeho bratr Joaquin, sestra Rain a následně i záchranáři. Převezen byl do nemocnice, ale zachránit se ho už nepodařilo. Příčinou smrti byla intoxikace několika drogami, mimo jiné kokainem a morfiem.

Jelikož byl Phoenix zastáncem zdravého stylu života a propagoval veganství, mnoho jeho přátel bylo v šoku, když se dozvěděli, že bral drogy. Zemřel ve věku 23 let.


Brandon Lee

Brandon Lee, syn Bruce Leeho, se narodil v roce 1965. Po tragické smrti svého otce se Brandon s matkou a sestrou odstěhovali z Hongkongu do USA. Brandon zde kvůli své problémové povaze vystřídal hned několik středních škol.

Kromě toho však začal navštěvovat kurzy herectví a zdokonaloval se v bojových uměních. Objevil se v celovečerní verzi seriálu Kung Fu s podtitulem The Next generation, vidět jsme ho mohli i v akčňáku Laser Mission, komedii Zúčtování v Malém Tokiu či thrilleru Rychlý jako blesk.

Herci, kteří nás opustili příliš brzy. Osudnými se jim staly deprese, drogy, zdravotní problémy či nehody
Zdroj: Miramax

Jeho poslední úkolem byla práce na legendární adaptaci komiksu Vrana. Zahrál si muzikanta Erica Dravena. Ten se vrátí ze záhrobí pomstít smrt své snoubenky.

Zemřel přímo uprostřed natáčení v roce 1993, když ho v jedné scéně zasáhl úlomek projektilu, který se zasekl v hlavni použité zbraně.

Vyšetřovatelé došli k závěru, že výstřel na krátkou vzdálenost spolu s vlastností materiálu (ostrých hran kulky) měl ještě ničivější účinek, než běžně vystřelená kulka.

Scéna, v níž došlo k smrtelné nehodě, byla přitom poslední, v níž se měly používat střelné zbraně. Do konce natáčení zbývaly už jen čtyři dny, během kterých měly natáčet jen scény flashbacků. Scéna zobrazující Leeho smrt byla na místě zničena.

Režisér Alex Proyas však s pomocí Leeho kaskadérů a vizuálních efektů film dokončil. Vrána se stala kultovním dílem a je věnována Brandonovi a jeho snoubence. Jeho život vyhasl ve 28 letech.


Verne Troyer

Známý americký herec se do diváckého povědomí zapsal zejména účinkováním v komediální sérii Austin Powers. Pro svůj vzrůst (81 centimetrů) jej často označovali za nejmenšího herce na světě. Zahrál si také ve filmech jako Muži v černém, Strach a hnus v Las Vegas, Grinch, Harry Potter a Kámen mudrců či Imaginárium Dr. Parnasse.

Herci, kteří nás opustili příliš brzy. Osudnými se jim staly deprese, drogy, zdravotní problémy či nehody
Zdroj: New Line Cinema

V roce 2004 se oženil s modelkou Genevieve Gallen, ale sňatek byl hned druhý den anulován. Později byl ve vztahu s Brittney Powell.

21. dubna 2018 Verne Troyer zemřel. Zpočátku nebyla určena příčina smrti, koroner však později uvedl, že šlo o otravu alkoholem, přičemž nevyloučil, že se Troyer otrávil úmyslně. Bylo mu 49 let.


Michael Nyqvist

Švédský herec Michael Nyqvist se narodil v roce 1960 a dokázal se prosadit ve své domovině, ale i v Hollywoodu. Jeho první rolí byla adaptace divadelní hry Smrt obchodního cestujícího podle Arthura Millera.

V mládí zkoušel studovat balet. Nakonec zakotvil na studii dramatu na akademii v Malmö. Činný byl v divadle a zahrál si i v několika švédských filmech. K jeho úspěchům patří snímky Together, Ten z vedlejšího hrobu, As in Heaven či Milovaní.

Herci, kteří nás opustili příliš brzy. Osudnými se jim staly deprese, drogy, zdravotní problémy či nehody
Zdroj: Lionsgate/Summit

Vidět jsme ho mohli i v Mission: Impossible 4, dramatu Disconnect či kriminální trilogii Milénium (Muži, kteří nenávidí ženy, Dívka, která si hrála s ohněm a Dívka, která kopla do vosího hnízda).

Upozornil na sebe i jako charismatický mafián v prvním díle Johna Wicka. Byl ženatý a měl dvě děti. Zemřel na rakovinu plic 27. června 2017. Bylo mu 56 let.

Bernie Mac

Oblíbený komik a herec Bernie Mac se narodil v roce 1957. Začínal jako stand-up komik v různých klubech a postupně se vypracoval na jednoho z nejžádanějších komediálních umělců. Měl vlastní televizní pořad The Bernie Mac Show, který si odnesl dvě nominace na Zlatý glóbus.

Samotný Mac byl několikrát nominován na cenu Emmy. Zahrál si ve snímcích jako Doživotí, Dannyho parťáci, Dannyho parťáci 2, Dannyho parťáci 3, Transformers, Bad Santa, Charlieho Andílci 2 a svůj hlas propůjčil i jedné z postav v animáku Madagakar 2.

Herci, kteří nás opustili příliš brzy. Osudnými se jim staly deprese, drogy, zdravotní problémy či nehody
Zdroj: Warner Bros.

Napsal i dvě knihy s názvem I Ain't Scared of You a Maybe You Never Cry Again. Magazín Rolling Stone ho zařadil do svého žebříčku 50 nejlepších stand-up komiků všech dob.

Poslední tři roky svého života trpěl sarkoidózou, tedy autoimunitním onemocněním. Po přijetí do nemocnice a následné neúspěšné operaci se jeho stav zhoršil a 9. srpna 2008 Bernie Mac zemřel. Bylo mu 50 let.


James Gandolfini

James Gandolfini, nezapomenutelný představitel mafiánského bosse Tonyho Soprana ze seriálu Rodina Sopránů, se narodil v roce 1961. Herectví se nevěnoval od mládí, intenzivněji se o tuto profesi začal zajímat v 80. letech, a to prostřednictvím svého kamaráda, který Jamese vzal na kroužek herectví.

Kromě kultovních Sopranos se objevil i v thrillerech Anděl smrti a 8MM, černé komedii Muž, který nebyl či historickém dramatu 30 minut po půlnoci. Věnoval se i divadlu.

Herci, kteří nás opustili příliš brzy. Osudnými se jim staly deprese, drogy, zdravotní problémy či nehody
Zdroj: HBO

Sám se označoval za neurotika („Jsem takový 120kilový Woody Allen“) a neměl příliš v oblibě rozhovory a světla reflektorů. Zemřel nečekaně 19. června 2013 v Itálii, kde si měl převzít ocenění na Taormina Film Festival.

Jeho 13letý syn ho našel v bezvědomí v hotelové koupelně. Okamžitě byl převezen do nemocnice, kde se ho už však nepodařilo zachránit. Podle pitvy zemřel na infarkt. Bylo mu 51 let.

Marilyn Monroe

Legendární Marilyn Monroe se narodila v roce 1926 a určitě vám ji nemusíme představovat. Stala se jedním z nejpopulárnějších sex symbolů 50. let a zahrála si ve snímcích jako Ladies of the Chorus, Love Happy, All About Eve či V osidlech noci.

Obrovský úspěch jí přinesla komedie Někdo to rád horké, za kterou si odnesla Zlatý glóbus. Její soukromí však nebylo příliš šťastné.

Herci, kteří nás opustili příliš brzy. Osudnými se jim staly deprese, drogy, zdravotní problémy či nehody
Zdroj: United Artists

Trpěla depresemi, měla za sebou mnoho skandálů a mileneckých afér.

5. srpna 1962 se předávkovala barbituráty a její smrt se stala předmětem mnoha spekulací či konspiračních teorií. Vyšetřovatelé se podle důkazů kloní k závěru, že spáchala sebevraždu. Bylo jí 36 let.


Cory Monteith

Cory Monteith se narodil v roce 1982 a známý bude zejména seriálovým fanouškům. Předtím, než se začal věnovat herectví vystřídal několik povolání (prodavač, taxikář, mechanik či řidič školního autobusu).

Hrál hlavní roli v seriálu Glee, která mu vynesla uznání a řadu ocenění. Objevil se i v seriálech Smallville, Mistresses, Supernatural či Stargate Atlantis.

Herci, kteří nás opustili příliš brzy. Osudnými se jim staly deprese, drogy, zdravotní problémy či nehody
Zdroj: Fox/20th Television

Dával o sobě vědět i na filmovém plátně, například ve snímcích The Invisible, Gone, Bloody Mary či Killer Bash. Bojoval s drogovou závislostí a v roce 2013 nastoupil na léčení. Zdálo se, že terapie byla úspěšná, avšak 13. července 2013 byl herec nalezen mrtvý. Předávkoval se heroinem a alkoholem. Bylo mu 31 let.


John Candy

John Candy se narodil v roce 1950 a o herectví se živě zajímal již během studia žurnalistiky. Ve filmech účinkoval od počátku 70. let a jeho doménou se staly zejména komedie.

Herci, kteří nás opustili příliš brzy. Osudnými se jim staly deprese, drogy, zdravotní problémy či nehody
Zdroj: Universal Pictures

Zahrál si v kouscích jako Bratři Bluesovi, Heavy Metal, Prázdniny v Americe, Malý krámek hrůz, Kokosy na sněhu či Sám doma. S manželkou Rosemary měli dvě děti. John Candy zemřel na srdeční kolaps 4. března 1994. Bylo mu 43 let.


Paul Walker

Paul Walker se narodil v roce 1973 a už od dětství účinkoval v reklamách, přičemž už od dvou let působil v modelingu. V televizních seriálech se začal objevovat v roce 1985. Zmínit můžeme díla jako The Young and the Restless či Highway to Heaven. Objevil se i v celovečerácích Pleasantville či Varsity Blues.

Největší slávu mu přinesla role Briana O'Connera ze série Rychle a zběsile. Zahrál si však i v dobrodružném filmu Do hlubiny, dramatu Osm statečných či válečném dramatu Vlajky našich otců od Clinta Eastwooda. Jeho posledním filmem je Rychle a zběsile 7 z roku 2015.

Herci, kteří nás opustili příliš brzy. Osudnými se jim staly deprese, drogy, zdravotní problémy či nehody
Zdroj: Universal Pictures

Kromě herectví se Walker věnoval i humanitární činnosti, konkrétně založil organizaci na pomoc obětem Haiti po zemětřesení v roce 2010. Osudným se mu stal 30. listopad 2013 a následná autonehoda.

Automobil havaroval do lampy pouličního osvětlení a následně vzplál. Walker tak s kolegou a přítelem Rogerem Rodasem, který řídil, zahynuli. Paul Walker nás navždy opustil ve věku 40 let.


Philip Seymour Hoffman

Charismatický Philip Seymour Hoffman se narodil v roce 1967 a dlouhá léta patřil k nejvýraznějším představitelům vedlejších rolí. Střihl si role v oblíbených a oceňovaných dílech jako Boogie Nights, Happiness, Patch Adams, Big Lebowski, Magnolia, Talentovaný pan Ripley či Punch-Drunk Love.

Přelomovým bodem v jeho kariéře bylo biografické drama Capote, kde Hoffman ztvárnil kultovního spisovatele Trumana Capoteho.

Tato role mu vynesla zlatou sošku Oscara. Nominován byl i za své výkony ve filmech Soukromá válka pana Wilsona, Pochyby a Mistr.

Herci, kteří nás opustili příliš brzy. Osudnými se jim staly deprese, drogy, zdravotní problémy či nehody
Zdroj: Sony Classics

Objevil se také v oblíbené sci-fi sérii Hry o život, tíživém surreálném dramatu Synecdoche, New York od Charlieho Kaufmana a propůjčil hlas postavě osamělého židovského muže s Aspergerovým syndromem v dojemném animáku Mary a Max.

Dlouhá léta se potýkal s problémy s drogami, které se mu nakonec staly osudnými. Zemřel 2. února 2014 na předávkování heroinem, kokainem, amfetaminem a benzodiazepiny. Bylo mu 46 let.

Je nám jasné, že jsme do výběru nezařadili velké množství skvělých herců, kteří nás opustili příliš brzy. Chtěli jsme však přinést, podle nás, nejzajímavější talenty a zaměřili jsme se zejména na herce, kteří nás opustili v poměrně nedávné době a nejvíce nás jejich odchod zasáhl.

Kdo z uvedených herců a hereček patřil k vašim oblíbencům?

Domů
Sdílet
Diskuse