Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. července 2018 16:00
Čas čtení 0:00
Sona O.

Pokus o záchranu chlapců uvězvěných v jeskyni v Thajsku skončil pro záchranáře tragicky

ZAJÍMAVOSTI THAJSKO
Uložit Uložené

Profesionální potápěč Saman Gunan při pokusu obětoval vlastní život.

Záchranná akce chlapců z dětského fotbalového týmu se pohnula vpřed. V naději, že se k nim dokáže dostat profesionální potápěč a poddůstojník thajského námořnictva Saman Gunan, poslali Thajci dětem a jejich trenérovi kyslíkové bomby. Saman je měl dostat až do komory, v níž je skupina uvězněna.

Pokus o záchranu chlapců uvězvěných v jeskyni v Thajsku skončil pro záchranáře tragicky
Zdroj: TASR

Poddůstojník se však zpět ze své mise už nevrátil, neměl totiž dostatek kyslíku a 4 km před východem z jeskyně ztratil vědomí. „Jeho úkolem bylo doručit kyslík do komory. Na cestu zpět ho už však neměl dostatek,“ vyjádřil se zástupce guvernéra Narongsak Osotthanakom.

Poddůstojníka Samana z jeskyně dostal jeho partner. Po několika pokusech o oživení se však z bezvědomí nedostal. Kvůli tomuto nešťastnému incidentu nyní vyvstává otázka, zda náročnou trasu ven zvládnou 11 až 16leté děti, když ji nedokázal zdolat ani profesionální potápěč.

Na záchranné akci pracují tisíce lidí, mezi nimiž jsou námořníci, vojáci i dobrovolníci. Terén je však zrádný a těžko přístupný. Záchranářům bohužel dochází čas.

Pokus o záchranu chlapců uvězvěných v jeskyni v Thajsku skončil pro záchranáře tragicky
Zdroj: TASR

Úroveň kyslíku v komoře, kde jsou děti s trenérem uvězněny, nebezpečně klesá. Momentálně klesla na 15 % z průměrných 21. Odborníci však varují, že kyslík dochází i kvůli obrovskému záchrannému týmu.

„Garantuji vám, že nebudeme panikařit a naši misi nezastavíme. Nedopustíme, aby byla oběť našeho přítele zbytečná,“ slíbil Narongsak Osotthanakom.

Vláda nyní pracuje na tom, aby do komory zavedla 5 kilometrů dlouhou hadici, která bude skupinu zásobovat kyslíkem.

Domů
Sdílet
Diskuse