Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. července 2018 11:21
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Lidé vracejí nové MacBooky Pro. Propagovanou rychlost zvládají jen pár vteřin, protože Apple nedomyslel chlazení

TECH
Uložit Uložené

Kalifornská společnost bude mít co vysvětlovat.

Společnost Apple si před pár měsíci vysloužila obrovskou dávku kritiky. Po zdánlivě nevinném testování vyšlo najevo, že kalifornská společnost zpomalovala své starší smartphony, a tak mají uživatelé stále větší problémy s důvěrou. Apple si moc nepomohl ani vydáním nejnovějšího Macbooku Pro 15", do kterého si za příplatek mohou zákazníci přidat i mimořádně výkonný procesor Core i9 od Intelu.

Apple propaguje, že v novém laptopu si uživatelé mohou užívat až 2.9 GHz rychlost procesoru, a tak se pár známých či neznámých uživatelů pustilo do testování. Po loňském fiasku se zpomalenými smartphony nikoho nepřekvapilo, že laptop s procesorem i9, za který vysolíte přinejmenším 2800 dolarů, ani zdaleka nedokáže fungovat tak, jak ho Apple propaguje.

Youtuber Dave Lee při testování zjistil, že nejnovější MacBook s procesorem i9 je při zátěži horší než loňský MacBook s procesorem i7. Nový laptop nedokázal udržet propagovanou rychlost 2.9 GHz déle než pár sekund, a pak ji automaticky snížil, aby předešel poškození. Při zvýšené teplotě snižuje teplotu tak, jako prý žádný MacBook předtím.

Youtuber proto vložil MacBook do mrazáku, kde už na tom byla rychlost lépe, ale uživatelé na Redditu si stěžovali, že jejich laptop nedokázal udržet rychlost 2.9 GHz ani na zlomek sekundy. Komunita se shodla, že Apple musel o problému s rychlostí procesoru vědět a i tak nikoho neupozornil na to, že nefunguje tak, jak tvrdí reklama.

Problémem by měl být design samotného MacBooku, který nedokáže účinně chladit extrémně výkonný procesor. Kalifornská značka se zaměřuje na tenoučký design bez promyšleného chladicího systému, a proto není možné, aby do standardního laptopu jen tak vložila procesor Core i9. Lidé už nové MacBooky vracejí a ruší i své objednávky, takže Apple nebude z nového fiaska nadšen.

MacBook Pro i9 Throttling Megathread from r/apple

Domů
Sdílet
Diskuse