Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
11. srpna 2018 12:33
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Pokud máš zelené oblečení, pavouk si tě najde snadněji

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Další z užitečných zpráv pro všechny české arachnofoby.

Největším pavoukem v Česku je slíďák tatarský s rozpětím nohou až 10 centimetrů. A právě on a jemu příbuzné potvory byly předmětem dalšího výzkumu. Michiganská univerzita se stala místem, kde byly představeny nové poznatky. Vědci zkoumali 1 200 jednotlivých pavouků z čeledi slíďákovitých. Jsou barvoslepí, avšak reagují na zelenou vlnovou délku. Intenzita světla zelené barvy jim přitahuje oči.

Logicky tak o zelené objekty projevují větší zájem a pozornost. Laicky řečeno, pokud jsme oblečeni v zelené soupravě, slíďáci si nás všimnou mnohem dříve a doslova je přilákáme. Pro zbývající barvy by předchozí tvrzení nemělo platit.

Pokud máš zelené oblečení, pavouk si tě najde snadněji
Zdroj: www.pexels.com

Ve zdroji článku se rovněž uvádí i informace o tom, proč se vůbec lidé bojí pavouků (arachnofobové). Svůj respekt před malými potvorami s osmi nohama jsme si takříkajíc uložili do naší DNA. Ještě v dobách, kdy první lidé žili v Africe, kromě stovek dalších živočichů sdíleli svůj životní prostor i s pradávnými pavouky.

Ti se od dnešních odlišovali zejména mnohem nebezpečnějším jedem a při kontaktu s hominidem ho klidně mohli usmrtit. Proto se naši velmi dávní předkové stranili setkání s pavouky a tento instinkt se v našem nitru zachoval až do 21. století. Tušili jste něco takového?

Domů
Sdílet
Diskuse