Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. ledna 2019 17:41
Čas čtení 0:00
Daniel Michalík

10 nejočekávanějších hororů roku 2019

10 nejočekávanějších hororů roku 2019
Zdroj: A24
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Výběr toho nejlepšího ze světa duchařiny a krváků, které nás čekají v letošním roce.

Rok 2018 byl na horory bohatý, což jsme si nedávno zrekapitulovali v našem žebříčku. A přestože jsme očekávali deset pořádně strašidelných kousků, studia nás přirozeně překvapila a přinesla nám mnohem více duchařin či psychologických her s myslí.

Tak jako vždy, i tentokrát se podíváme, co nás čeká v letošním roce. Připravili jsme si pro tebe desítku těch nejzajímavějších a snad i nejkvalitnějších hororů, které by sis rozhodně neměl nechat ujít. Pojďme na to.

1. The Prodigy  (režie: Nicholas McCarthy, 7. února 2019)

Prvním potvrzeným hororem s jasným datem premiéry je The Prodigy. Příběh nám přiblíží život matky, která začne mít obavy o svého malého chlapce. Ten se totiž začne chovat velmi zvláštně a vypadá to, že s ním něco nebude v pořádku.

Podobných námětů s posedlostí jsme zde měli už hromadu, a tak nám nezbývá než doufat, že tvůrci přijdou s originálními nápady. První trailer už stihl spatřit světlo světa a můžeš si ho zhlédnout níže.

2. Happy Death Day 2U (režie: Christopher Landon, 28. února 2019)

Studiu Blumhouse se v posledních letech neuvěřitelně daří, což dosvědčil i původní Happy Death Day. Jessica Rothe si v něm zahrála dospívající teenagerku, které se za nejasných okolností opakuje tentýž narozeninový den dokola. Háček spočívá v tom, že ji pokaždé zabije maskovaný maniak a dívka z toho začíná šílet.

Film, ačkoliv nebyl čistokrevným hororem, působil velmi odlehčeně a celkově si u nás v recenzi vysloužil pozitivní hodnocení. Děj jednotky skončil poměrně uzavřeně, ale vypadá to, že se tvůrci rozhodli pokračovat podobnou cestou a rozšířit příběh. Přesvědčte se sami.

 

3. The Turning (režie: Floria Sigismondi, 28.února 2019)

The Turning produkovaný Stevenem Spielbergem je opět jedním z hororů, o kterém si zřejmě dosud ani neslyšel. V hereckém obsazení nebudou chybět známé tváře jako Mackenzie Davis (Blade Runner 2049) či Finn Wolfhard (Stranger Things). 

Jde o adaptaci fikce s gotickým nádechem z pera Henryho Jamese. Děj nám přiblíží mladou vychovatelku najatou k péči o dva mladé sirotky v jakémsi obrovském sídle. Dětem totiž v minulosti zemřeli oba rodiče a jejich nový pečovatel k nim nemá žádný vztah.

Události ale zkomplikuje fakt, že v panství nebydlí sami. Přítomni jsou i zlomyslní duchové. Snímek je mimochodem remake počinu The Innocents z roku 1961, který režíroval Jack Clayton.

10 najočakávanejších mrazivých hororov roka 2019, ktoré nás vystrašia do morku kostí
10 najočakávanejších mrazivých hororov roka 2019, ktoré nás vystrašia do morku kostí Zdroj: Universal

4. Us (režie: Jordan Peele, 28. března 2019)

Jordan Peel si za svůj debut Get Out vysloužil čtyři nominace na Oscara, což je více než úctyhodné číslo. Snímek bojoval i v kategorii nejlepší celovečerní film, avšak sošku získal jen za nejlepší původní scénář. Jordan dlouho nečekal a připravuje další mrazivý, nazvěme to sociálně-psychologický horor.

Synopse Us hovoří o rodince žijící v pohodové atmosféře, kterou v jeden večer naruší parta nezvaných hostů. Hlavní protagonisté brzy zjistí, že jde o jejich téměř identické napodobeniny a ty zcela určitě nemají dobré úmysly.

První trailer dokázal pořádně zamrazit, a pokud se režisérovi podaří opět trefit do černého, budeme jen rádi. Jordan má potenciál a jistě ho čeká obrovská budoucnost. 

 

5. Pet Sematary (režie: Kevin Kolsch, Dennis Widmyer, 11. dubna 2019)

Po úspěchu filmové adaptace It z pera Stephena Kinga a seriálu Castle Rock se do kin dostane další z jeho příběhů. V něm budeme sledovat rodinku Creedových, která se přestěhuje do malého městečka v Maine. Blízko jejich domu se nachází záhadný hřbitov zvířat.

Nejde však o obyčejný hřbitov, ale o místo, ze kterého se mrtví mohou vrátit zpět mezi živé. To si uvědomí Louis Creed, když na něm pohřbí kočku sraženou autem. Důležitý je fakt, že nepůjde o obyčejný remake. Děj by se měl ubírat svou vlastní cestou.

Ukázky působí skutečně atmosfericky a věříme, že se dočkáme i pořádných lekaček. V hlavních rolích uvidíme Jasona Clarka, Johna Lithgowa, Amy Seimetz, Naomi Frenette a Alyssu Brooke Levine.

6. The Curse of La Llorona (režie: Michael Chaves, 18. dubna 2019)

James Wan vedle připravovaného Aquamana stíhá zastřešit produkci nejednomu projektu, a podobně je to i u La Llorone. Podle mexických pověstí jde o ducha plačící ženy, která během svého života údajně utopila vlastní děti a následně spáchala sebevraždu.

Ve své spirituální podobě následně unášela jiné děti s cílem nahradit své vlastní. První ukázka nepůsobila moc originálně, ale doufáme, že nám Wan spolu s režisérem Chavesem přinese pár kreativních nápadů a nebudeme jen svědky omílaných lekaček.

 

7. Annabelle 3 (režie: Gary Dauberman, 4. července 2019)

Univerzum Conjuringu roste každým rokem a po dvou hororech o zrodu panenky nás čeká kapitola s číslem tři. Příběh spin-offu se dosud odehrával mimo dosah Warrenových, ale tentokrát bychom se měli podívat přímo do jejich domu. To znamená, že se vrátí i Patrick Wilson a Vera Farmiga v roli manželů vyšetřujících paranormální jevy.

Annabelle nebude jedním problémem Warrenových. Podle dostupných informací v jejich příbytku nadělá nepříjemnosti hned několik temných artefaktů a v  příběhu by se měla objevit i jejich 10letá dcerka Judy.

Dvojka se kvalitativně lišila od slabší jednotky a my jsme velmi zvědaví, jak ději pomůže právě divácky oblíbená dvojice. Otec ságy James Wan na film dohlédne jen po producentské stránce. Ten se mimochodem vyjádřil, že případů Warrenových je mnoho.

Třetí Conjuring by se měl dostat na plátna kin v roce 2020. Je téměř jisté, že se Wan postará opět jen o produkci a dočkáme se jiného příběhu než o strašidelných domech. Po The Nun přijde na řadu i spin-off Crooked Mana, na něj si ale ještě počkáme.

10 najočakávanejších mrazivých hororov roka 2019, ktoré nás vystrašia do morku kostí
10 najočakávanejších mrazivých hororov roka 2019, ktoré nás vystrašia do morku kostí Zdroj: Warner Bros.

8. Midsommar (režie: Ari Aster, srpen 2019)

Ari Aster se letos postaral o mrazivý horor Hereditary a netrvalo mu dlouho, než ohlásil svůj další projekt. Jeho režijní debut nemusel sednout každému milovníkovi hororů, ovšem třeba uznat, že jde o kvalitní záležitost. A těšíme se, jaký příběh nám představí v Midsommar.

Děj by se měl soustředit na mladý zamilovaný pár, který se vydává navštívit jistou švédskou vesničku. Dvojice brzy narazí na pohanské rituály v životech tamních obyvatel a napjaté atmosféře přidá i fakt, že jeden z nich si prochází ztrátou někoho blízkého.

10 najočakávanejších mrazivých hororov roka 2019, ktoré nás vystrašia do morku kostí
10 najočakávanejších mrazivých hororov roka 2019, ktoré nás vystrašia do morku kostí Zdroj: A24

9. IT: Chapter Two (režie: Andy Muschietti, 5. září 2019)

Filmová adaptace It z pera Stephena Kinga byla loni velmi příjemným překvapením. Klaun Pennywise se již stihl představit na fotkách z natáčení sequelu a důležitou informací je, že se v příběhu posuneme o 27 let dopředu.

Jak si zřejmě pamatuješ, členové Losers' Club na konci jednotky přísahali, že pokud se Pennywise vrátí, vrátí se i oni a záhadné monstrum navždy zničí. Podle slov režiséra Muschiettiho by měla být dvojka ještě děsivější a intenzivnější, přičemž lidem radí, aby si do kina přinesli plenky.

V It: Chapter 2 se kromě dětských herců objeví i jejich dospělé verze v čele s Jessicou Chastain, Jamesem McAvoyem a dalšími.

10 najočakávanejších mrazivých hororov roka 2019, ktoré nás vystrašia do morku kostí
10 najočakávanejších mrazivých hororov roka 2019, ktoré nás vystrašia do morku kostí Zdroj: New Line Cinema

10. The Lighthouse (režie: Robert Eggers, 2019)

Jméno režiséra Eggerse si zřejmě spojíš s hororem Witch, který se ubíral podobnou žánrovou cestou jako výše zmíněné Hereditary. Jeho následující počin bude černobílý a zatím o něm víme jen minimum. Podle slov Roberta Pattisona a Willema Dafoa jde o horor plný mořských legend.

Snímek je také popisován jako originální a ambiciózní jízda plná napětí a divů. Datum premiéry je zatím neznámé, ale něco nám říká, že se Eggers opět zviditelní mezi hororovými režiséry především díky svému netradičnímu přístupu.

10 najočakávanejších mrazivých hororov roka 2019, ktoré nás vystrašia do morku kostí
10 najočakávanejších mrazivých hororov roka 2019, ktoré nás vystrašia do morku kostí Zdroj: A24

Bonus: Child's play (režie: Lars Klevberg, 21. června 2019 – USA)

Kultovní panenka Chucky se vrátí na filmové plátno ve formě rebootu. Spolu s ní ve stejné datum bude premiérovat i nový Grudge. V originálním počinu byla loutka ovládána duší sériového vraha, ale v moderním pojetí, které by mělo jít svou vlastní cestou, bude Chucky obětí hackera.

Více o projektu zatím nevíme. Kromě celovečerního filmu se však připravuje i seriál a my jsme zvědaví, jak to dopadne. Lars by měl někdy v blízké době vydat i horor s názvem Polaroid, ale ten dosud nemá ani datum premiéry.

10 najočakávanejších mrazivých hororov roka 2019, ktoré nás vystrašia do morku kostí
10 najočakávanejších mrazivých hororov roka 2019, ktoré nás vystrašia do morku kostí Zdroj: Universal

Podotýkáme, že se do seznamu nedostal remake The Grudge, Jacob's Ladder, Eli a snímek s názvem Ma. Kromě prvního jmenovaného je to z důvodu malého množství informací, ale je pravděpodobné, že to počiny nakonec zvládnou a dostanou se i na plátno.

Anketa:
Na který z připravovaných hororů se těšíš nejvíce?
The Prodigy
Happy Death Day 2U
The Turning
Us
Pet Sematary
The Curse of La Llorona
Annabelle 3
Midsommar
It: Chapter 2
The Lighthouse
Child's Play
The Prodigy
5 %
112 Hlasů
Happy Death Day 2U
3 %
66 Hlasů
The Turning
1 %
22 Hlasů
Us
7 %
162 Hlasů
Pet Sematary
5 %
114 Hlasů
The Curse of La Llorona
3 %
77 Hlasů
Annabelle 3
29 %
655 Hlasů
Midsommar
3 %
66 Hlasů
It: Chapter 2
36 %
818 Hlasů
The Lighthouse
3 %
67 Hlasů
Child's Play
4 %
89 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse