Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. ledna 2019 19:35
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Kapela Queen se na Live Aid stala nesmrtelnou legendou, která se zapsala do análů rockové hudby

Kapela Queen se na Live Aid stala nesmrtelnou legendou, která se zapsala do análů rockové hudby
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://sk.wikipedia.org/wiki/Live_Aid" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">wikipedia.org</a>
HUDBA
Uložit Uložené

„Řekni tomu starému bu*íkovi, že to bude ta největší věc na světě,“ vzkázal pořadatel Live Aid Freddiemu. Kapela Queen byla jedním z hlavních taháků jedinečné show, kterou sledoval celý svět.

Mnozí popisují výkon kapely Queen na Live Aid jako nezapomenutelný. V 17minutovém vystoupení zazněly jejich největší hity jako jeden velký celek, což se 13. července 1985 nikomu tak dokonale nepodařilo.

Rozhodli jsme se přiblížit ti jedno z největších hudebních vystoupení všech dob z pohledu kapely, která si dnes opět získává fanoušky po celém světě.

Hledali nový start

„Jezdili jsme stále po téže koleji,“ řekl v té době Freddie. „Chtěli jsme ukončit rutinu z posledních 10 let. Bylo to jen o tom, jak jsme přišli do studia, udělali album, odjeli a cestovali po světě až do vyčerpání sil. A následně udělali další album,“ vysvětlil svým typickým stylem. Tvrdil, že Live Aid bylo přesně to, co potřebovali – zjistit, zda postupují nebo upadají.

Akci organizovali Bob Geldof a Midge Ure s cílem získat co nejvíce peněz na pomoc postiženým hladomorem v Etiopii. Akce se současně konala na dvou místech, v Londýně na stadionu Wembley s kapacitou 72 000 diváků a v USA ve Philadelphii na stadionu s kapacitou 90 000 lidí. Kromě těchto dvou hlavních akcí se konaly i menší neoficiální akce například v Německu či Austrálii.

Přenos koncertů, na kterých se vystřídala téměř všechna známá jména té doby, sledovalo 1,5 miliardy lidí. V Londýně vystupovali umělci Status Quo, Sting, Phil Collins (vystupoval zároveň i v USA), U2, Dire Straits, Queen, David Bowie, The Who, Elton John a jiní.

Ve Philadelphii se představili Black Sabbath, Run DMC, The Beach Boys, Carlos Santana, Madonna, Eric Clapton, Led Zeppelin, Duran Duran, Mick Jagger a další.

Den, kdy hudba změnila svět

Říkalo se, že Queen v ten den ukradli show. Začali hned zhurta, nejdříve zahráli svůj megahit z roku 1975 Bohemian Rhpasody. Postupně hráli své nejznámější písničky jako Radio Ga Ga, Hammer To Fall, We Will Rock You a show zakončili hitem We Are The Champions.

Později se Freddie a kytarista Brian May vrátili a se speciální akustickou verzí Is This The World We Created podtrhli svou jedinečnost. „My jsme tu písničku nevytvořili pro Live Aid. Ale souhlasím, neskutečně se k tomuto projektu hodí,“ poznamenal Freddie.

Výkon Queen pomohl přetvořit komorní koncert na citlivý a nádherný zážitek. Během jejich vystoupení prý telefony nepřestaly zvonit, lidé posílali peníze jako zbláznění.

Zmeškali Band Aid, možná i proto se snažili více vyniknout

Kapela nebyla kolem roku 1984 nejsoudržnější. Freddie to zkoušel sám a o Queen bylo stále méně slyšet. Zmeškali i Band Aid, což byla charitativní superskupina, v níž účinkovali hlavně američtí, britští a irští hudebníci.

„Mrzí mě, že jsem nebyl součástí Band Aid. Zaslechl jsem o projektu až když jsem byl v Německu,“ uvedl později Mercury. „I tak si myslím, že by nebylo nejlepší, pokud bych se zúčastnil. Jsem už trochu starý. Jsem jen taková stará struska, která ráno vstane a přemýšlí, co chce vyš*kat,“ dodal.

Možná právě proto byli Freddie a kapela Queen motivováni vydat ze sebe maximum na Live Aid. Chtěli světu ukázat, že na to stále mají. „Nešli jsme na Live Aid, protože se cítíme vinni. Chudoba zde bude vždy, jen se nad tím zamyslete. Jde o to, že vše, co můžeme udělat na pomoc, je úžasné a potřebné. Dělám to z hrdosti, jsem pyšný, že nás zavolali a mohu udělat něco takového,“ vysvětlil Freddie. „Všechna ta tvrdá práce se vyplatila.“

„Tell the old faggot itʼs going to be the biggest thing ever!“

„Řekni tomu starému bu*íkovi, že to bude ta největší věc na světě,“ vzkázal prý hlavní organizátor Bob Geldof Freddiemu přes manažera. Nabídka ho hned zaujala. „Geldof udělal skvělou věc. Jsem si jist, že všichni máme na to, abychom to zvládli. Budeme hrát jen své největší hity, se kterými se lidé budou moci ztotožnit,“ řekl, když nabídku přijal.

Geldof nakonec nešetřil chválou a Queen nazval nejlepší kapelou dne. „Hráli nejlépe, měli nejlepší zvuk. Využili svůj čas na plný výkon. Přesně pochopili myšlenku, že jde o globální jukebox. Na pódiu a před celým světem mohl Freddie zazpívat We Are The Champions. Jak dokonalé to pro něj mohlo být?“

Queen sa na Live Aid stala nesmrteľnou legendou, ktorá sa zapísala do análov rockovej hudby
Queen sa na Live Aid stala nesmrteľnou legendou, ktorá sa zapísala do análov rockovej hudby Zdroj: Youtube

Freddie si po koncertě dal dvojitou vodku

Ve své paměti Freddie And Me milenec Jim Hutton vzpomíná na Live Aid. Popsal svými slovy, jak vnímal velkolepé vystoupení z pohledu blízké osoby. „Po skončení Freddie hned šel do karavanu a byl celý vzrušený. Děkuji, že toto mohu zažít, řekl mi.“

„Já jsem se za ním škrábal jako takové malé štěně a pomáhal jsem mu převléknout propocené oblečení. Kopl do sebe dvojitou vodku, postupně se uklidnil a jeho tvář se rozsvítila štěstím,“ popsal své vzpomínky. Když společně vystoupili z karavanu, potkali tam Eltona Johna. „Vy bastardi,“ řekl Freddiemu s úsměvem jako poklonu pro kapelu za neskutečný výkon.

Queenomania byla pomalu na ústupu, ale Live Aid fungoval pro kapelu jako lék. Opět vypuklo kolem kapely šílenství, tentokrát silnější a mohutnější než kdykoliv předtím. Queen začali po červenci 1985 koncertovat po celém světě a těšili se obrovské popularitě. Pokud do té doby někdo pochyboval, zda jsou Queen legendou, po vystoupení na Live Aid byly podobné řeči bezpředmětné.

Domů
Sdílet
Diskuse