Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. února 2019 10:40
Čas čtení 0:00
Oskar Almássy

Daniel Radcliffe a Zoe Kazan září v originální romantické komedii, která tě chytí za srdce

Daniel Radcliffe a Zoe Kazan září v originální romantické komedii, která tě chytí za srdce
Zdroj: Columbia Pictures
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Nevíš, jaký film si pustit? V dnešním článku najdeš hned tři skvělé tipy.

Máme tu opět sobotu, což znamená návrat naší pravidelné rubriky Tipy na filmy. I tentokrát ti tedy doporučíme trojici projektů, které by ti rozhodně neměly ujít. 

Oskar A. – What If (2013, režie: Michael Dowse)

Daniel Radcliffe už dávno není zaškatulkovaný jako Harry Potter, o čemž svědčí i jeho různorodé role a filmové žánry, které si po skončení populární kouzelnické ságy vyzkoušel. Jedním z nich je i romantická komedie, a to konkrétně What If.

Ta vychází z divadelní hry Toothpaste and Cigars od T. J. Dawea a Michaela Rinaldiho a její příběh se soustředí na muže jménem Wallace (Radcliffe), který se na první pohled zamiluje do zadané ženy Chantry (Zoe Kazan). Jak by se měl ale v této situaci zachovat? A měl by jí vůbec říct, co k ní cítí? I takovými dilematy se What If zabývá.

To však ani zdaleka není všechno. Snímek totiž oplývá nesmírně pohodovou atmosférou i skvělou chemií mezi sympatickými herci v hlavních rolích. Jde prostě o milou, vtipnou a nápaditou záležitost, které se podařilo do tohoto žánru přinést pořádně svěží vítr. 8,5/10

Peter P. – Fail-Safe (1964, režie: Sidney Lumet)

Myslíš si, že přes půlstoletí staré filmy tě nedokážou zarazit do sedačky? Tak si zkus pustit tento zapomenutý klenot Sidneyho Lumeta a ten tě vyvede z omylu. Studená válka je v plném proudu a konflikt znamenající jadernou válku je na spadnutí každou chvíli. Chybou počítače je z Pentagonu vyslán signál na shození atomové bomby na SSSR.

Piloti bombardéru mají své rozkazy a osud lidstva je na jejich ramenou. Fail Safe je velmi komorním filmem, ale výchozí situace a její rozpracování jsou tak strhující, že z něj neodtrhneš oči. Atmosférický, nadupaný a většinu času nepředvídatelný thriller připomíná nedávné dánské Tísňové volání. Pár místností, množství telefonování a fantastické herecké výkony.

Každý krok hrdinů příběhu dává smysl a jejich dilemata jsou rozehraná brilantně. Jak v kabině bombardéru, tak v Pentagonu, kde se snaží chybu techniky napravit. V podstatě jde o seriózní verzi Kubrickovy satiry Dr. Strangelove... ze stejného roku. Zde se však dočkáš naléhavější poselství a skutečné nálože adrenalinu. 10/10

Šimon K. – Lolita (1962, režie: Stanley Kubrick)

Lolita je adaptací románu od spisovatele Vladimira Nabokova, kterou nenapodobitelně režíroval génius Stanley Kubrick. Známý příběh je o profesorovi jménem Humbert Humbert (James Mason).

Ten se přistěhuje do domu atraktivní paní Haze (Shelley Winters), no je to právě její 15letá dcera – Lolita (Sue Lyon) – kdo postaršímu muži učaruje. Humbert si tak vezme Lolitinu matku, jen aby mohl být neustále v blízkosti nádherné dívky. Vyjde mu nakonec jeho plán a podaří se mu sblížit se s vyspělou a drzou dívkou?

Satirický podtón snímku je dobře pozorovatelný ve většině Kubrickovy tvorby a tento film není výjimkou. Delší stopáž dílu absolutně nepřekáží a pokud máš rád kontroverzní témata, u Lolity se určitě budeš skvěle bavit. 9/10

Domů
Sdílet
Diskuse