Musí byť mäso našou každodennou rutinou? Zistil som, že nie a presvedčil som sa o tom na vlastnej koži.
Približne pred rokom sme sa s priateľkou rozhodli, že spolu začneme bývať. Budeme si bližší, budeme spolu viac tráviť čas a lepšie sa spoznáme, povedali sme si.
Našli sme si teda byt, ktorý sa nám páčil a postupne sme si presťahovali všetky veci. To, že je vegetariánka, som, samozrejme, vedel už dlhšiu dobu. Nedá sa nevšimnúť si to, keď sa rozhodneme ísť na spoločnú večeru. Viackrát sme sa o jej životnom štýle aj rozprávali. Tie tradičné otázky prečo, ako môžeš prežiť, sme mäsožravci, nechýba ti mäso – vyhrotená debata bola na mieste.
Ani som nepomyslel na to, že vegetariánstvo ma nejakým spôsobom ovplyvní
Prvé týždne, ako to už býva zvykom, sme sa oklepávali v rámci domácich stereotypov. Musel som myslieť na dosku na záchode, ona zas musela trpieť moje záľuby a zvyky.
Asi približne po dvoch týždňoch sa kompletne zaplnila chladnička. Ja, ktorý nakupujem naozaj iba drobnosti a varím si málokedy, som bol ohúrený z toho, že mám preplnenú chladničku jedla. Ako za mladých čias, keď som žil s rodičmi.
Keď som však začal otvárať dózu po dóze, moja radosť sa zmenšovala. Varené zemiaky, grilovaná zelenina, mrkvový koláč, tofu na milión spôsobov. Nevravím, že jedlá, čo som našiel v chladničke, boli zlé. Mám rád grilovanú zeleninu a ani ostatné nevyzeralo až tak hrozne. Ale predsa len to sklamanie, že som nenašiel fajnotku (grilovaný hovädzí steak s hranolkami či segedínsky guláš s knedľou), čo bývala u nás doma, bolo značné.
Došlo mi, že mäso, pokiaľ si ho nekúpim a nespravím, nebudem doma jesť
Zrazu sa v domácnosti, kde žijem, začalo častejšie variť. Uvítal som zmenu nemíňať veľké peniaze za donáškové jedlo, ktoré je vyrobené často z nečerstvých a nekvalitných potravín. Horšie už však bolo, že v kuchyni sa vôbec nepoužívalo mäso.
„Čo by som mohla dnes navariť?“ spýtala sa ma frajerka. Keďže každé jedlo, ktoré obľubujem, sa skladá z hovädzieho alebo kuracieho mäsa, nevedel som jej poradiť. „Vyber ty, ja sa prispôsobím,“ bola moja zvyčajná odpoveď. Samozrejme, mohol som povedať, že zbehnem kúpiť kuracie prsia a nech spraví dve verzie jedla – jedno mäsité kari a druhé bezmäsité pre ňu. Prišlo mi to však arogantné, preto som radšej, keď bola ochotná pripraviť večeru, nechal réžiu v kuchyni na nej.
A vieš čo? Nie je to až také hrozné
Po približne štvrť roku som začal z rukáva sypať nápady na varenie aj ja. „Čo tak tekvicovú polievku? Mohli by sme si spraviť pečené zemiaky a k tomu tofu na prírodno,“ navrhujem. „Ja by
Tento obsah je dostupný pro každého
Abys článek mohl dočíst, stačí se přihlásit.
Upozornit na chybu
- pokud spatřuješ v článku nedostatek nebo máš připomínky, dej nám vědět.
Sdílet článek:
Sdílet:
Odkaz byl zkopírovaný.
Uložit
Uložené
Musíš být přihlášený/á, abys mohl/a uložit článek.
Přihlásit se
Zrušit
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Nepodarilo sa načítať dáta pre diskusiu. Skúste znova načítať stránku.
Musíš být přihlášený/á, abys mohl/a přidat komentář.
Přihlásit se
Zrušit
Musíš být přihlášený/á, abys mohl/a ohodnotit komentář.
Přihlásit se
Zrušit
Abys mohl přidat komentář, musíš mít předplacené REFRESHER+.
Předplatit
Zrušit
Komentář, který si přidal, vidíš zatím jen ty. Pro zobrazení komentářů ostatním uživatelům je třeba ověřit tvůj účet.
Ověřit účet
Zrušit
Opravdu chceš odstranit svůj komentář?
Odstranit
Zrušit
Opravdu chceš zablokovat tento komentář?
Zablokovat
Zrušit
Opravdu chceš nahlásit tento komentář?
Nahlásit
Zrušit
Děkujeme, komentář byl nahlášen.
OK
OK
Více z tématu Gastro
Všechno
KVÍZ: Poznáš zemi podle tradičního jídla?
22. 4. 2025 17:00
Zásoby pistácií se tenčí. Může za to i dubajská čokoláda
21. 4. 2025 7:43
Nejnovější
Lifestyle
Zpravodajství
Shrnutí letošní Star Wars Celebration v Japonsku. Co všechno jsem viděl, koho jsem potkal a co mě nejvíc nadchlo?
Nejčtenější
24 HODIN
7 DNÍ
30 DNÍ
Stačí jedna reklama a můžeš pokračovat ve čtení
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Získat předplatně
REFRESHER+
Domů
Sdílet
Diskuse