Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. března 2019 13:57
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Maturita z matematiky bude možná za tři roky povinná

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Návrh zákona počítá s určitými změnami pro budoucí maturanty.

Povinná maturita z matematiky nebo sloh hodnocený zástupcem školy, kterou student navštěvuje. I to jsou návrhy, které přinese navrhovaná změna zákona o maturitních zkouškách. Návrh dokončilo ministerstvo školství a hovoří se i o tom, že by maturitní matematika byla ve dvou obtížnostech

V současné době je systém nastaven tak, že je tento předmět možné dobrovolně zvolit. Studenti maturující v roce 2022 by ale mohli mezi prvními, kterých se návrhy dotknou. Určité obavy jsou na místě. Loňský rok z počtů u maturity propadl každý čtvrtý student, další čtvrtina z nich dostala čtverku.

Maturita z matematiky bude možná za tři roky povinná
Zdroj: FOTO TASR - Roman Hanc

Výjimku by měly tvořit jen zdravotnické, sociální a umělecké obory. Podle ministra školství Roberta Plagy je třeba změnit samotnou výuku tohoto nepříliš oblíbeného předmětu.

Senátor Jiří Růžička si však myslí, že návrh není příliš šťastný. „Matematika je velice důležitý, v mnoha ohledech nenahraditelný obor. Měli bychom ho proto vyučovat co nejlépe, ale chybí nám učitelé, látka je přetížená a studenti ji nestačí procvičit a výsledek u maturit je pak katastrofální,“ uvedl.

Anketa:
Jste pro povinnou maturitu z matematiky?
Ano
Ne
Ano
18 %
191 Hlasů
Ne
82 %
890 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse