Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. března 2019 12:29
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Dostal spalničky, protože ho rodiče nedali očkovat. Teď světu posílá výmluvný vzkaz

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Zdravotní stav se mu tehdy náhle zhoršil.

Ve více oblastech Spojených států amerických momentálně úřady zaznamenaly výskyt epidemie spalniček. O tomto tématu se v posledních týdnech mluví velmi často, což je zcela pochopitelné, protože ve světě onemocněly desítky tisíc lidí na nemoc, o které jsme si mysleli, že se už nikdy nevrátí.

V roce 2016 dostal spalničky i Joshua Nerius. Bylo mu tehdy 28 let a nikdy se nad vakcínami nezamýšlel. Když se jednoho dne v květnu toho roku účastnil promocí své sestry na univerzitě, dostal se tam do kontaktu s onemocněním a zanedlouho už musel do nemocnice.


Lékaři ho testovali, předepisovali antibiotika a nakonec usoudili, že by mohlo jít o spalničky. Joshua tehdy napsal mámě zprávu s dotazem, zda je proti spalničkám očkován. Odepsala mu jen palec dolů.

Následovaly dlouhé měsíce léčby a rehabilitace. Joshua vzpomíná, jak zhubl přes 11 kilogramů a v jednu chvíli dokonce nedokázal chodit bez pomoci, jak jeho tělo osláblo. Naštěstí, léčba byla úspěšná a souboj proti spalničkám vyhrál, jenže dnes odmítá mlčet.

V interview pro CNN prohlásil, že jeho rodiče před lety uvěřili konspiracím o vakcínách, ale dnes už neexistuje důvod, proč by měli rodiče očkování svým dětem odepřít. Pokud tak učiní, jen hazardují s jejich zdravím.

Zpět
Sdílet
Diskuse