Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. června 2019 10:26
Čas čtení 0:00
František Kulhánek

Co způsobuje, že jsou slavní a bohatí lidé nešťastní a páchají sebevraždy?

Co způsobuje, že jsou slavní a bohatí lidé nešťastní a páchají sebevraždy?
Zdroj: Public Domain
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Co tvoří skutečné štěstí, pokud to nejsou peníze ani sláva?

Mnozí lidé se honí za penězi a úspěchem v domnění, že pokud jich dosáhnou, budou skutečně šťastní. Bylo by to docela logické. Nyní nemám peníze a zatím nic neznamenám – nemohu si pořídit věci, které bych chtěl, nemohu cestovat, kam bych chtěl, nemohu spát, s kým bych chtěl.

Pokud budu mít postavení a plný účet, vše toto si budu moci dovolit. To je sice pravda, ale je třeba si uvědomit, že my jako lidský druh, budeme vždy nespokojeni. Radost z úspěchu a peněz vydrží pouze určitý okamžik. Vlastnost neustálé nespokojenosti je v nás hluboce geneticky a evolučně zakořeněná a má jasný smysl – stále pokračovat a posouvat se.

Prečo sú slávni, vysoko postavení a finančne slobodní ľudia neštastní a páchajú samovraždy?
Prečo sú slávni, vysoko postavení a finančne slobodní ľudia neštastní a páchajú samovraždy? Zdroj: unsplash.com / Clem Onojeghuo
 

Přesně toto se však ve velkém právě děje i těm společensky vysoce postaveným. Kopa peněz, drahá auta, honosné domy, luxusní dovolené a krásné ženy (nebo muži) po jistém čase ztratí své kouzlo a výjimečnost. Pokud bude každý den výjimečný, logicky nebude žádný den výjimečný

Pokud jezdí někdo jednou ročně na dovolenou, je to pro něj úžasný pocit osvobození, pročištění mysli a radost z objevování něčeho nového. Neustálé navštěvování světových destinací už ale tolik radosti nepřinese. Zpočátku samozřejmě ano. Po čase se však toto kouzlo vytratí.

Obrovskou pozornost na téma sebevražd a deprese u vysoce postavených osobností přilákaly v USA tragické události světoznámého amerického šéfkuchaře Anthonyho Bourdaina a módní návrhářky Kate Spade. Zatímco 5. června 2018 otřásla americkou veřejností smrt módní návrhářky Kate Spade, jejíž bezvládné tělo bylo nalezeno v jejím bytě na Park Avenue, pouze o 3 dny později stihl podobný osud i Anthonyho Bourdaina, který byl nalezen mrtvý v hotelovém pokoji ve Francii.

Prečo sú slávni, vysoko postavení a finančne slobodní ľudia neštastní a páchajú samovraždy?
Prečo sú slávni, vysoko postavení a finančne slobodní ľudia neštastní a páchajú samovraždy? Zdroj: unsplash.com / Sasha Freemind
 

Psychoterapeutka Judi Cinéas pracující v Palm Beach na Floridě říká, že být slavným znamená ztratit právo na každodenní lidské emoce. „Vysoce výkonní umělci jsou pod obrovským tlakem, aby i nadále vynikali. Čím výš jsou, tím větší je na ně vyvíjen tlak,“ dodává Cinéas v rozhovoru pro internetový magazín Heathline.

Namísto toho, aby jim jejich postavení a hojnost zdrojů přinášely svobodu a štěstí, mnohdy vedou spíše k existenční krizi, narušení sebehodnoty, úzkosti a depresím. Prominentní klinická psycholožka Candice Lam Yue-tung působící v Hongkongu a Číně se domnívá, že spouštěčem různých psychických problémů, které později vedou k onemocněním, může být i drobnohled médií.

Neustálá kontrola, která je známým tvářím věnována, vytváří na jejich psychiku enormní tlak. A Candice Lam zřejmě ví, o čem mluví, protože většina jejích klientů jsou celebrity, generální ředitelé či politici.

„Moji klienti trpí řadou duševních poruch, jako jsou záchvaty paniky, nespavost, nekontrolovatelné výbuchy nálad, zneužívání návykových látek, poruchy příjmu potravy, sebevražedné myšlenky, závislost na sexu či různé formy deviantního sexuálního chování,“ říká Candice Lam pro magazín South China Morning Post.

Prečo sú slávni, vysoko postavení a finančne slobodní ľudia neštastní a páchajú samovraždy?
Prečo sú slávni, vysoko postavení a finančne slobodní ľudia neštastní a páchajú samovraždy? Zdroj: unsplash.com / Denis Harsch
 

Hiearchie potřeb

Přesně to je název psychologického konstruktu, který ve 40. letech sestrojil americký psycholog Abraham Maslow (někdy se označuje také jako Maslowova pyramida). Tento pán jednoduše definoval 5 základních oblastí lidských potřeb, které si bez jakéhokoliv rozdílu vyznání, pohlaví či rasy potřebuje ukojit každý člověk.

Pyramida začíná od nejzákladnějších – fyziologických potřeb, až k těm nejsložitěji dosažitelným spirituálním potřebám. Jen v krátkosti, jde o fyziologické potřeby (spánek, jídlo, sex), potřeba bezpečí a jistoty, potřeba lásky a přijetí, potřeba uznání a úcty, potřeba seberealizace a potřeba sebatranscedencie, tedy jakéhosi sebepřesahu.

Tolik k teorii. Pokud to teď přeneseme do praxe a použijeme to na skupinu bohatých a vlivných lidí, uvidíme, že většina z nich sahá v tomto žebříčku na ty nejvyšší stupně, tedy až k sebatranscedencii a sebeaktualizaci, neboť všechny potřeby mají logicky naplněné. Takto naplněný život by měl vést k přirozenému štěstí. 

Co definuje štěstí?

Domů
Sdílet
Diskuse