Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. května 2019 11:32
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Google představil Pixel 3A. Nový smartphone má 3,5mm jack, kvalitní fotoaparát i nízkou cenovku

Google představil Pixel 3A. Nový smartphone má 3,5mm jack, kvalitní fotoaparát i nízkou cenovku
Zdroj: Google
TECH
Uložit Uložené

Internetový gigant vyrukoval s nákladem novinek a zde jsou dvě z nich.

Během každoroční vývojářské konference Google I/O jsme se dočkali jak bližších informací o nadcházejícím operačním systému Android Q, tak i dvou stejně vypadajících smartphonů. Jeden nese název Pixel 3A a druhý Pixel 3A XL, protože dostal větší úhlopříčku včetně větší baterie. Co je tedy v nabídce a kolik tyto dvě hardwarové novinky z dílny internetového giganta vůbec stojí?

V první řadě je třeba zmínit, že jde o odlehčené a zároveň i cenově dostupnější verze koncem minulého roku představeného modelu Pixel 3, který také spatřil světlo světa spolu s rozměrnějším sourozencem Pixel 3 XL. Jak informuje web The Verge, ceny se tentokrát pohybují od 400 do 480 amerických dolarů. 

Google predstavil nový smartfón Pixel 3A. Má 3,5 mm jack, kvalitný fotoaparát aj nízku cenovku
Google predstavil nový smartfón Pixel 3A. Má 3,5 mm jack, kvalitný fotoaparát aj nízku cenovku Zdroj: Google

Plastové provedení a 3,5mm jack

Aby mohla být cenovka na tak nízké úrovni, výrobci nezbývalo, než sáhnout po plastové konstrukci. Ta obsahuje díru pro připojení 3,5mm jacku a na zadní straně ji zdobí kvalitní Pixel fotoaparát z loňských modelů, které jsou zmíněny výše.

K dispozici je tedy pouze jeden 12Mpx snímač s velkými pixely, špičkovou Dual Pixel technologií a clonou f/1.8. Kvalita snímků se podle hodnocení DxOMark pohybuje kolem kvality záběrů z iPhone XR. Můžeme totiž vycházet ze staršího testu Google Pixel 3, který dostal v této oblasti výbavy identický hardware.

Stejně je ale třeba počítat i se ztrátou certifikace IP68 (zvýšená odolnost vůči vodě, písku), nižším rozlišením displeje nebo se slabším výkonem, protože útroby obou novinek skrývají mid-range čipset Snapdragon 670. V seznamu technické specifikace chybí dokonce i podpora pro bezdrátové nabíjení. 

Rozdílná úhlopříčka a baterie

Co se týče rozdílu mezi Pixel 3A a Pixel 3A XL, tak ten spočívá ve velikosti úhlopříčky a velikosti kapacity akumulátoru. Levnější kousek nabízí 5,6" (OLED), zatímco dražší 6" zobrazovací panel (také OLED) s nižší hustotou pixelů. Oba kryje ochranné sklo s názvem Asahi Dragontrail, o kterém slyším poprvé. Loňský model měl klasiku v podobě Gorilla Glass.

Technické specifikace Google Pixel 3A
  • 5,6 nebo 6" OLED displej
  • čipset Snapdragon 670
  • 12Mpx hlavní fotoaparát, 1,4µm pixely, f/1.8, Dual Pixel PDAF, OIS
  • 8Mpx selfie, f/2.0
  • 4GB RAM
  • 64GB interní úložiště
  • 3 000 nebo 3 700mAh baterie

Prodej smartphonů odstartoval hned po jejich představení. 

Domů
Sdílet
Diskuse