Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. května 2019 14:58
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Mount Everest je tak přeplněný, že při slézání z vrcholu umírají horolezci. Až 12 hodin čekali ve frontě

ZAJÍMAVOSTI MOUNT EVEREST
Uložit Uložené

Horolezci žádají, aby byla povolení pro lezení limitována.

Zájem o výpravu na vrchol nejvyšší hory světa přesáhl bezpečnou úroveň. Takové hlasy se ozývají ze světa profesionálních horolezců, protože na Mount Everestu za jediný týden tentokrát zemřelo dohromady až 7 lidí. Tři z nich nezemřeli během cesty na vrchol, ale právě naopak, jejich životy vyhasly během sestupu.

Na Mount Everestu se tvoří fronty, které limitují pohyblivost horolezců, a tak někteří musí čekat dlouhé hodiny na to, aby mohli ve svém výstupu pokračovat. Jak píše britské BBC, dva indičtí horolezci Kalpana Das a Nihal Bagwan zemřeli ve čtvrtek, kdy vyčerpaní strávili v zácpě více než 12 hodin.

Organismy horolezců takovou zátěž nedokázaly vydržet. Na tibetské straně Everestu vyhasl i život rakouského horolezce. Ve středu zase zemřeli Ind a Američan, před pár dny zřejmě zemřel i jeden Ir.

Výpravy na vrchol nejvyšší hory se staly výnosným byznysem pro mnohé společnosti, které už před lety začaly organizovat jednotlivé výpravy. O lukrativnosti Everestu svědčí i fakt, že v roce 2019 by mohli horolezci pokořit loňský rekord, když na vrchol vylezlo až 807 lidí.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Nirmal Purja MBE - Nims (@nimsdai),

Domů
Sdílet
Diskuse