Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. června 2019 13:15
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Do Černobylu se kvůli seriálu valí davy turistů. Cestovky hlásí nárůst až o 40 %

Do Černobylu se kvůli seriálu valí davy turistů. Cestovky hlásí nárůst až o 40 %
Zdroj: Pixabay.com/CC0
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Fascinace inkompetencí sovětského režimu nabírá na obrátkách.

Pětidílná minisérie Černobyl si dobyla srdce diváků, stala se nejlépe hodnoceným seriálem na IMDb a přitáhla pozornost lidí k jaderné havárii z roku 1986. A jak hlásí cestovní agentura SoloEast, dramaticky se navýšil i počet zájemců o návštěvu oblasti.
 
Její ředitel Sergej Ivančuk hlásí nárůst turistů o 30–40 % a spojuje jej právě s minisérii. Počet návštěvníků totiž výrazně stoupl v červnu, červenci a srpnu, což odpovídá začátku vysílání. Podobný nárůst hlásí i cestovka Chernobyl Tour.

Prohlídka Pripjati, Černobylu a okolí komentovaná v angličtině stojí 100 dolarů (v přepočtu zhruba 2275 korun). Je možné objednat i dražší, soukromé prohlídky – ty běžné probíhají ve skupinách kolem 10 lidí. V loňském roce navštívilo oblast postiženou havárií Černobylu kolem 70 tisíc lidí.

 
„Přijíždí sem hodně lidí, kteří se ptají na události, jež viděli v televizním seriálu. Jsou zvědaví,“ sdělila průvodkyně Viktoria agentuře Reuters. Oblast je podle ní bezpečná a člověk v průběhu prohlídky dostane kolem dvou mikrosievertů. „Tolik radiace dostanete za 24 hodin doma,“ doplňuje.
 
Doporučeno
Černobylská tragédie: Před třemi dekádami se nad nicnetušícími Evropany vznesl smrtící radioaktivní mrak Černobylská tragédie: Před třemi dekádami se nad nicnetušícími Evropany vznesl smrtící radioaktivní mrak 29. května 2019 13:03
 
Prohlídka začíná v Kyjevě, odkud jsou turisté sváženi do chráněné černobylské zóny. Na místě jsou svědky monumentů vystavěných na počest zemřelých, opuštěných vsí a mohou si pochutnat na obědě v jediné restauraci ve městě Černobyl. Následně jsou zavezeni k sarkofágu, pod nímž se nachází vybuchlý reaktor číslo čtyři. Zájezd končí procházkou Pripjatí, kdysi padesátitisícovou chloubou Sovětského svazu, dnes městem duchů.
 
Katastrofa, která se zde odehrála před 33 lety, připravila do tří měsíců o život 31 lidí, tisíce byly evakuovány. Konečný počet zemřelých v důsledku působení radiace je předmětem dohadů. Běloruská studie odhaduje, že na rakovinu způsobenou výbuchem reaktoru v Černobylu zemřelo 115 tisíc lidí. Světová zdravotnická organizace zase odhaduje počet úmrtí souvisejících s katastrofou na 9 tisíc jedinců
Domů
Sdílet
Diskuse