Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. června 2019 19:36
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Podle nového zákona budou muset elektrická auta uměle hučet, aby je bylo slyšet

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nevidomí mohou mít s tichými motory vážný problém.

I přesto, že některá elektrická auta budou schopna jezdit téměř nehlučně, na ulici je zřejmě uslyšíš. Nový zákon schválený Evropskou unií se totiž snaží chránit chodce, kteří jsou dosud zvyklí na hlučnou dopravu.

Určitě to znáš i ty, někdy se prostě řídíš sluchem a cestu nezkontroluješ stoprocentně. Pokud by elektromobily nebylo slyšet, mohlo by dojít k vážné nehodě, čemuž se nový dodatek do evropského práva snaží předejít, informuje BBC. A samozřejmě další rizikovou skupinou jsou nevidomí chodci.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tesla (@teslamotors),

Všechny nové elektrické vozy budou muset být vybaveny zařízením, které vydává zvuk, aby byli ostatní členové provozu a chodci informováni o jeho pozici. Novela už je v platnosti a specifikuje, že musí jít o zařízení, které napodobuje zvuk klasického spalovacího motoru.

Na poslech tak ani nebude jasné, zda jde o elektromobil, nebo klasické benzinové či dieselové auto. „Evropská unie chce, aby byly benefity ekologické dopravy dostupné a citelné pro každého, ale zároveň vnímáme i negativní stránky, například ty od nevidomých osob ohledně tichosti vozidel.“

Domů
Sdílet
Diskuse