Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. srpna 2019 15:09
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

18letý Ir vyhrál 50 000 dolarů, vymyslel efektivní způsob odstraňování mikroplastů z vody

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Užitečný vynález byl oceněn slušnou hromadou peněz.

Do Google Science Fair se od roku 2011 mohou s užitečnými vynálezy zapojovat studenti ve věkové hranici 13 až 18 let. Kromě toho, že různými nápady častokrát přispějí společnosti, si dokáží ve svém teenagerském věku slušně finančně přilepšit.

Jak informuje Forbes, Google Science Fair 2019 kraloval 18letý Fionn Ferreira, jehož projekt byl zaměřen na metodologii k odstraňování plastů z vody (viz video níže). Znečištění mikroplasty je vážným problémem. Tyto malé části o velikosti menší než 5 milimetrů totiž běžně přijímáme v potravě a klasické odpadové čištění vod na ně nestačí.

Ferreira při svém experimentu podstoupil zhruba 1 000 testů a jeho metoda se ukázala být na 87 % úspěšná. V současné době nevíme, co přesně nám mohou mikroplasty způsobit, ale jejich výskyt přinejmenším škodí živočichům v moři. Kdyby se Ferreirova metodologie aplikovala do praxe, mohla by zabránit tomu, aby se mikroplasty šířily dále vodními cestami.

Domů
Sdílet
Diskuse