Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. srpna 2019 6:00
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

5 vynikajících seriálů ze současnosti, které možná vůbec neznáš

5 vynikajících seriálů ze současnosti, které možná vůbec neznáš
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Ať už je to Netflix, HBO nebo jiné stanice, je tu pár seriálů, kterým bys měl věnovat pozornost.

Na Filmkultu máme rádi seriály a myslíme si, že málokde si o nich přečteš tolik jako zde. Věnujeme se zahraničním seriálům, velkoprodukční tvorbě, anime, kvalitním „niche“ záležitostem a upozorňujeme na novinky, kterým zpravidla trvá pár let, než se dostanou k nám.

Pouze tento rok jsme si posvítili na nejlepší originální seriály Netflixu, 10 nejlepších anime na Netflixu, posvítili jsme si i na 10 seriálů, které s největší pravděpodobností kvalitativně překonají finále Game of Thrones a doporučili jsme ti i 10 skvělých teenagerských seriálů. A jelikož to GOT skončilo, navrhli jsme ti dalších 10 vynikajících televizních sérii, které aktuálně běží, aby ses mohl každý týden těšit na nové části.

Pro dnešek jsme se rozhodli, že si připravíme 5 dalších chválených počinů, které jsme ještě v těchto článcích nedoporučili (i když se už některé dočkaly samostatných článků). Kromě španělského krimi jde o letošní novinky, tedy s výjimkou japonského anime a jeho aktuální 2. sérii.

1. La Casa de Papel

Španělské krimi uchvátí hlavně fanoušky Prison Break. Záhadný muž jménem Profesor v něm vymyslí plán pro největší loupež ve španělské historii. Najde si na to 8 zločinců, kteří nemají co ztratit, a rozehrává tak nebezpečnou šachovou hru s policií, státními složkami a sympatiemi celého světa.

Seriál stojí na scénáři jednotlivých kroků mistrovského plánu přepadení, štěstí a smůle Profesora a jeho kumpánů a postavách jako takových. Velmi rychle si je oblíbíš a díky plánu zlodějů jim začneš i fandit. Sledování zpříjemňují atraktivní ženy a muži, skvěle natočené scény a hlavně vynikající herci v čele s Pedrem Alonsem, který ztvárnil šéfa přepadení Berlína.

Před dvěma týdny Netflix vypustil ven 3. sérii (naše recenze zde). Ta sice opakuje koncept, který nás už jednou ohromil, stále jde o zábavné sledování. Pravděpodobně se od něho nebudeš moct odpoutat, neboť osudy postav ti po 2 skvělých sériích nebudou vůbec ukradené.

2. Aggretsuko

Seznam se s Retsuko, kancelářskou krysou v účetní firmě, která si hledá vysněného manžela, bojuje s neférovým šéfem a klasickými životními nástrahami. V životě má množství stresu, ne mnoho přátel a žije stereotypem. Jediným útočištěm je pro ni karaoke klub, kde se skrz vlastní metalové texty zbavuje tlaku a ventiluje stres.

Nejsilnější zbraň seriálu tkví v hlavní postavě a její cestě za štěstím. Na rozdíl od BoJacka stojí Aggretsuko nohama pevně na zemi a je více z běžného života každého z nás. Nesnaží se tak často polemizovat o životě a budoucnosti, ale když už to dělá, stojí to za to.

Anime oplývá zajímavými postavami a prohlubujícími se vztahy. Momentálně jsou venku 2 série a epizody nemají více než 20 minut. Ideální k jídlu, krátkému odpočinku nebo na večerní sledování v posteli.


PS: Právě jsem se dozvěděl, že Retsuko je panda. Celou dobu jsem byl v tom, že kočka. Oukej.

3. The Boys

Sci-fi seriál od Amazonu podle stejnojmenné komiksové předlohy poutal pozornost už prvními trailery. Už v nich jsme měli možnost poznat svět plný superhdinů ve zkažené společnosti. Ve společnosti, kde ani jim nezbývá, než poslušně hrát podle jejich pravidel. Ročně kvůli jejich nedbalosti zemře i 100 civilistů (o kterých se ví), ale superhrdinové jsou zlatým dolem korporátních společností, a tak se to vždy zamete pod koberec.

Jednoho dne však Hughieho přítelkyni zválcuje seriálová verze Flashe v superrychlosti, přičemž se vymlouvá na neexistující alibi. Hughieho odmítajícího finanční úhradu za tuto „nehodu“ vyhledá záhadný Butcher. Ten chce superhrdiny klepnout po prstech, což vyústí v jejich okamžitý lov, přetřes v celé společnosti a v superhrdinských řadách.

The Boys se nevyhnuli ohraným klišé stereotypům a i někteří herci mohli být výraznější. Vynahrazuje to však atmosféra, postavy (ať už civilní, nebo ty se superschopnostmi), Rkový rating s množstvím drsných scén a originální zpracování světa s nadlidmi. Rozhodně jde o svěží vítr v žánru. První série vyšla 26. července 2019 a ještě předtím jsme se dozvěděli, že se dočkáme i té druhé. 8 epizod má rychlé tempo a vyhýbá se zbytečné vatě, takže budeš hltat jednu epizodu za druhou.

4. Euphoria

V poslední době se jakoby roztrhl pytel se seriály s nálepkou teen. Témata prvního sexu, středoškolských vztahů či drog jsou neustálým lákadlem a televizní giganti si toho jsou vědomi. Zatímco se Sex Education z produkce Netflixu nebálo přitlačit na pilu a ukázat i nahotu, Euphoria nezaostává a servíruje komplexnější interakce postav doplněné o vážnější dramatické momenty.

Děj sleduje mladou Rue v podání sympatické Zendayi, která má vážné problémy s drogami a snaží se pochopit svou sexualitu. Její okolí na tom není o nic lépe. Každá z postav čelí překážkám dospívání a někdy tomu nechybí ani menší porce násilí. Pokud se ti v minulosti zalíbil právě zmíněný Sex Education či 13 Reasons Why, budeš nadmíru spokojen.

HBO si zvolilo osmidílný formát, který s velkou pravděpodobností spolkneš i za jeden dva dny. Seriál svižně plyne, na atmosféře značně přidává i hudba z produkce Drakea a samotní herci hrají na výbornou. Více se dočteš v našem tipu na seriál zde.

5. Russian Doll

Ve zkratce jde o seriálovou variaci na Groundhog Day. Ten samý den dokola však neprožívá Bill Murray, ale Natasha Lyonne (Orange is the New Black) jako Nadia Vulvokov. Ta z nějakého důvodu prožívá své narozeniny pořád dokola. Pokaždé nějakým způsobem zemře a postupně se snaží přijít na to, co se jí stalo a jak se z toho dostat.

První série (oznámena už byla i ta druhá) sestává z 8 půlhodinových epizod a pracuje hlavně s morbidním humorem, sarkastickou hlavní postavou, časovými paradoxy a na konci i s téměř hororovou atmosférou. Russian Doll nedělá v žánru žádnou revoluci, ale pracuje se všemi faktory na výbornou a diváka i díky své skromnější stopáži nikdy nenudí. Pomáhají tomu jak skvělé herecké výkony, tak pár dějových překvapeni a samotná jeho atraktivnost, která se stupňuje každou epizodou. Celou recenzi si můžeš přečíst zde.

Bonus: When They See Us

4dílná minisérie od Avy Duvernay pracuje s nechvalně známým případem Central Park Five, tedy 5 nezletilých chlapců z New Yorku. Ti byli v roce 1989 neprávem obviněni a odsouzeni za znásilnění a ublížení na zdraví. Přiznání z nich fyzickým i psychickým nátlakem dostali policisté, kteří chtěli případ rychle uzavřít. Roli samozřejmě sehrál i rasismus, policejní brutalita a podobně.

Seriál nám ukazuje, co se dělo v onu noc, jak policisté vyslýchali děti a jak postupovali dál. Už od prvního momentu je jasné, že sledujeme velmi smutný příběh, který sice má šťastný konec, ale na mnohých životech zanechal velmi hluboké jizvy. První tři části se soustředí na mladší chlapce a jejich trápení ve výchovných zařízeních pro mladistvé, ale i následné nesmírně náročné začlenění do normálního života. Vzhledem k jejich statusu bývalých trestanců v USA šlo o hororové zkušenosti.

Poslední epizoda nám ukazuje příběh Koreyho Wise. Tomu zničila život kromě policie a soudního systému i jeho dobrosrdečnost, o čemž ti již však více řekne seriál. Koreyho odsoudili jako 16letého, a tak putoval vzhledem k závažnosti činu rovnou za mříže. Tam ho jako odsouzeného násilníka čekalo peklo. Nechci ti nic prozrazovat, ale emotivní dopad poslední epizody tě zanechá v depresi a hlubokém smutku. Jde o další „krásný“ příklad toho, jak soudní a vězeňský systém v USA dokáže zničit životy lidem, ať už jsou vinni, nebo ne.

Minisérie má jen 4 díly, takže ti čas u ní strávený uběhne fakt rychle. Dozvíš se o jednom z nejsilnějších kriminálních případů minulého století ve skvěle zrežírovaném projektu, přičemž na jeho konci se možná emocionální sesypeš, stejně jako 5 dětí, kterým policisté zničili životy. Více si o ní můžeš přečíst v naší recenzi.


Honorable mentions: Pokud stále nemáš dost, nebo jsi všechny seriály výše viděl, doporučit můžeme také následující počiny: Pose, What We Do in the Shadows, Dear White People, Dead To Me, The Society, Veep, After Life či Fleabag.

Domů
Sdílet
Diskuse