Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. září 2019 18:32
Čas čtení 0:00
Alexandra Murajdová

Videa ukazují, jak meteor v Austrálii rozzářil celou oblohu. Obyvatelé tvrdí, že na to nikdy nezapomenou

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Letěl jen pár vteřin, ale čtyřikrát změnil barvu.

Meteor rozzářil oblohu nad Jižní Austrálií. Obyvatelé Tasmánie a Victorie na internetu sdílejí záběry letící ohnivé koule. Videa ukazují noční oblohu, která se najednou úplně rozzáří. Celé to trvalo jen pár vteřin, informuje The Age.

Pár minut před půl 9 večer se hořící koule objevila, nejprve byla zelená, pak oranžová, později modrá a nakonec červená. Těmito barvami se rozzářila australská obloha.

Experti si myslí, že meteor byl minimálně velký jako fotbalový míč. Shodli se také na tom, že letěl rychlostí mezi 30 až 70 kilometrů za vteřinu a byl 70 kilometrů nad zemí. Mohl být miliony, ne-li miliardy let starý.

„Hovoříme zde o významné události. Něco takového se nevidí často,“ řekl astronom Martin George.

Meteor za sebou nechával opravdu dlouhý ocas. Poté bylo úplné ticho, kdy byla asi 20 sekund opět tma, začal buchot, někteří tvrdí, že se jim začala třást okna. Místní říkají, že na ten zvuk nikdy nezapomenou.

Doporučeno
Nad Zemí vybuchl meteor, který byl 10krát silnější než atomová bomba shozená na Hirošimu Nad Zemí vybuchl meteor, který byl 10krát silnější než atomová bomba shozená na Hirošimu 18. března 2019 15:27

Experti také vysvětlují, že nešlo o meteorit, ale meteor. Meteorit je pozůstatek, který dopadne na Zem. Meteor je jen světelný úkaz, kdy kámen shoří v atmosféře, jako tento.

Domů
Sdílet
Diskuse