Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
21. února 2016 18:24
Čas čtení 0:00
Tori

Záhada Blair Witch: Strašila štáb skutečná čarodějnice nebo šlo jen o výmysl?

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Co se skrývá v zákulisí jednoho z nejkontroverznějších filmů?

Uplynulo již sedmnáct let od té doby, co americká mládež začala mít respekt před bezcílným touláním se po lese. Blair Witch Project, v českém provedení Záhada Blair Witch, proslavila hororový žánr s názvem found footage (nalezený kamerový záznam), ke kterému se řadí i nestárnoucí série Paranormal Activity. Princip found footage filmů je jednoduchý: vezměte do ruky kameru, první půlhodinu z filmu natáčejte co nejméně zajímavé činnosti jako nákup v obchodě nebo nesmyslný rozhovor v autě, vůbec se nesnažte držet kameru profesionálně a čím častěji vám vypadne z ruky, tím lépe. Není divu, že pera filmových kritiků zvyklá na zuby, krev a snižující se počet končetin oběti se nezastavila ve snaze napsat co nejnegativnější kritiku. Přesto se film uchytil jako Troškovy komedie na konci osmdesátých let. Jak se dokázal snímek s téměř nulovým rozpočtem v té době neznámých tvůrců vypracovat tak vysoko?

Záhada Blair Witch: Strašila štáb skutečná čarodějnice nebo šlo jen o výmysl?
Zdroj: www.theloop.ca

Legenda o čarodějnici - pozor, na koho se stěžuješ

S originálním nápadem přišli Daniel Myrick a Eduardo Sánchez během sledování filmu Haxan. Netrvalo dlouho, než sepsali dohromady 35stránkový „scénář“ sestávající čistě z legendy o čarodějnici z Blair, který pak rozdali našim třem hlavním hrdinům: Heather Donahueové, Joshuovi Leonardovi a Michaelovi Williamsovi. Příběh čarodějnice z vesničky Blair poznáme z filmu: Baylo, nebylo, žila v osmnáctém století jistá Elly Kedwardová ve svém domku, kde dětem podle jejich výpovědí brala krev, což jí vesničané oplatili obviněním z čarodějnictví, vypíchnutím očí a přivázáním ke stromu během zimy, kde pravděpodobně zmrzla. Problémy však zdaleka neskončily. Postupně začaly mizet všechny děti, které si na Kedwardovou stěžovaly a navíc se ztrácela i zbylá vesnická mládež, což obyvatelé vyřešili vystěhováním se z oblasti. Téměř o čtyřicet let později na stejném místě vyrostla vesnice Burkittsville. Kedwardová se však před dětmi promenádovala vesele dál, občas nějaké zabila u skály zobrazené ve filmu. Během průběhu století však stihla pozměnit repertoár a vraždila i dospělé. Na Rastina Parra dokonce podle jeho slov využila ženské nebo čarodějnické zbraně a donutila ho zabíjet děti v lesním domě. Zde legenda, stejně i scénář končí, herci jsou vysláni do lesa a divadlo může začít.

Záhada Blair Witch: Strašila štáb skutečná čarodějnice nebo šlo jen o výmysl?
Zdroj: www.theloop.ca

Pomoc, straší nás skutečná čarodějnice!

Tři hrdinové byli vysláni do lesa se stany, kamerou, jídlem a vysílačkami. Heather si dokonce vzala nůž, vůbec se jí nezdálo potulovat se se dvěma neznámými chlapy. Vysílačkou se dokázali zkontaktovat s režiséry, kteří jim na různých místech nechávali jídlo i instrukce. Natáčení zabralo jen 8 dní a původních 19 hodin materiálu bylo sestříháno do slabší hodinky a půl. Strávíte pár dní v lese s jídlem, kamerou a dvěma sympatickými společníky, nedaleko vás je civilizace, takže vás reálné bloudění temným lesem nehrozí a na konci dostanete zaplaceno. Skvělá práce, že?

Skutečnost ale byla o něco drsnější. Na kameramana penízky s budgetem sotva 22 000 dolarů nebyly, proto většinu filmu herci třásli chudáčkem kamerou, jak sami chtěli, což mělo za důsledek nevolnost diváků během kino premiéry. Jídla bylo stále méně, herci se podle pokynů opravdu toulali pořád dokola, takže špatná nálada a hádky jsou autentické, stejně tak i strach v noci, kdy se režiséři rozhodli natáčení trochu okořenit a zatřásly stanem vystrašeného herce. Nalezení lesního domku také v plánu nebylo, vyděšené výkřiky herci nemuseli vůbec předstírat. Naštěstí je tvůrci ušetřili od učení se scénáře, protože žádný nedostali, všechny dialogy jsou plně improvizované. Obyvatelé Burkittsville, se kterými na začátku filmu dělala Heather rozhovory, jsou příbuzní režisérského dua a na rozdíl od vystrašené mladé trojice museli mít své výpovědi naučené na jednotku. Režiséři stejně tak zapomněli hercům říci, že legenda o čarodějnici je vymyšlená a nemá žádný reálný základ. Jediní strašidelní duchové v lese byli tedy tvůrci se zvráceným smyslem pro humor. Pokud vám tedy někdo v noci v lese šťouchá do stanu, udělá si kolem vašeho bunkru oblázkovou cestičku nebo po stromech rozvěsí dřevěné voodoo panenky, přesvědčte se, zda se v dané oblasti nenatáčí česká parodie na americkou čarodějnici.

Záhada Blair Witch: Strašila štáb skutečná čarodějnice nebo šlo jen o výmysl?
Zdroj: www.theloop.ca

Hledají se teenageři ztracení v lese!

Sánchez a Myrick, spokojeni s věrohodným strachem svých tří svěřenců, cenzurovali většinu nadávek a přemýšleli, jak vypustit film do světa tak, aby lidi opravdu přesvědčili, že čarodějka existuje a trojice je skutečně nezvěstná. Před premiérou byli herci na IMDb označení za pohřešované, pravděpodobně mrtvé, což lidi zaujalo a už jen ze zvědavosti si v kině poseděli. V kombinaci s novým filmovým žánrem kina praskala ve švech a čarodějnice vydělala přes 240 milionů dolarů. Snímek se dostal do Guinessovy knihy rekordů jako držitel rekordu v poměru nákladů a konečného výdělku. Snad tato nadmíru pozitivní zpráva odčinila všechny kondolenční karty, které zmatená matka Heather obdržela. Na druhou stranu se však režiséři dostali do problémů kvůli vyvěšení plakátů s fotkami údajně nezvěstných studentů. Herci jsou tedy v současnosti živí a zdraví, Heather se dokonce stala profesionální pěstitelkou marihuany.

Záhada Blair Witch: Strašila štáb skutečná čarodějnice nebo šlo jen o výmysl?
Zdroj: womenwriteaboutcomics.com
Záhada Blair Witch: Strašila štáb skutečná čarodějnice nebo šlo jen o výmysl?
Zdroj: www.theloop.ca

Líbí se vám filmy na styl found footage? Pokud vás zajímají projekty podobné zmiňované Záhadě Blair Witch, napište do komentářů, o kterých z nich byste si příště rádi přečetli různé srovnání a „pikantnosti“. Více o found footage najdete v našem starším článku.

Domů
Sdílet
Diskuse