Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. listopadu 2019 19:24
Čas čtení 0:00
Tímea Krauszová

Španělský soud zprostil 5 mužů obžaloby ze skupinového znásilnění, protože dívka byla v bezvědomí, lidé se bouří

NEWS
Uložit Uložené

Dívka nemohla souhlasit ani nesouhlasit se sexem. Proto prý nemohla být znásilněna.

Lidé ve Španělsku se bouří proti rozhodnutí soudu. Ten zprostil skupinu 5 mužů obžaloby ze znásilnění, jednalo se podle něj „jen“ o sexuální násilí. Obětí byla čtrnáctiletá dívka, která byla během hrozného činu v bezvědomí. Právě to je důvodem osvobození. Dívka se totiž nebránila, čili se nejednalo o znásilnění. Píše o tom VICE.

Muže odsoudili za sexuální násilí

Ve Španělsku je sexuální násilí méně závažný trestný čin než znásilnění, s nižší trestnou sazbou. Muže ve věku 18 až 21 let odsoudili na 10 až 12 let ve vězení. Za znásilnění by jim hrozil vyšší trest, 15-20 let.

Doporučeno
Znásilnili ji, ale od policie dostala pokutu za lež. Pachatel znásilnil dalších 27 žen a až pak uvěřili, že nelhala Znásilnili ji, ale od policie dostala pokutu za lež. Pachatel znásilnil dalších 27 žen a až pak uvěřili, že nelhala 4. října 2019 15:06

Soud zamítl obžalobu ze znásilnění, protože dívka byla v bezvědomí, a tudíž se nebránila. Zároveň pachatelé nepoužili násilí ani výhrůžky, což je součástí španělské definice toho, co spadá do kategorie znásilnění.

Samozřejmě, toto rozhodnutí vzbudilo vlnu kritiky. Mezi jinými se ozvala i starostka Barcelony, která debatu přenesla na Twitter a píše: „Další pobuřující rozhodnutí patriarchálního soudnictví, které nechce pochopit, že jen ANO znamená ANO.“ Dodala také, že sice není soudkyní a neví, kolik let si muži zaslouží být ve vězení, ale toto je jasné znásilnění, ne sexuální násilí. 

Případ VICE a další média porovnávají se známým případem skupinového znásilnění, které nazývají La Manado. Také šlo o pět mužů, kteří znásilnili ženu ve španělském městě Pamplona. Soud je zprostil obžaloby ze znásilnění a odsoudil je za sexuální násilí.

Tisíce lidí však vyšly do ulic protestovat proti neadekvátním trestům a špatně nastavenému zákonu, který prý netrestá za sexuální zločiny. Španělský nejvyšší soud nakonec původní rozhodnutí změnil a zvýšil trest pro odsouzené muže na 15 let ve vězení.

Aktivisté proto připravují protest i proti tomuto rozhodnutí.

Domů
Sdílet
Diskuse