Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
13. listopadu 2019 12:41
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Studenti Univerzity Karlovy při okupační stávce za klima přespali na fakultě, dnes demonstrují proti rektorovi

NEWS
Uložit Uložené

Studenti bojují za klima a požadují odstoupení rektora.

Studenti Univerzity Karlovy v noci z úterý na středu přespali pod střechou Filozofické fakulty. Stalo se tak v rámci okupační stávky za klima, jejímž prostřednictvím chtěli poukázat na důležitost ochrany životního prostředí a omezení emisí. Včerejším datem přitom záměrně odkazovali na stávky studentů z listopadu 1989. Informoval o tom zpravodajský server Aktuálně.

Vedení přespání nejdřív zakázalo

Jaké změny by si mladí lidé, kteří se akce zúčastnili, přáli vidět? „Méně sobectví a větší důraz na dlouhodobou udržitelnost planety a obecně naší společnosti,“ popisuje jeden ze studentů. „Konec kapitalismu,“ dodává spolužačka Anna. 

Vedení školy studentům zprvu přespání na fakultě nechtělo dovolit a pobyt v budově jim schválilo nejdéle do 22:00. Nakonec se však mezi studenty a vedením podařilo najít shodu a přespání na místě jim bylo umožněno s tím, že za dění na fakultě během noci převezmou protestující veškerou zodpovědnost.

Na půdě Filozofické fakulty studenti pořádali také různé přednášky, workshopy a diskuse.

Doporučeno
Oběšená figurína Grety Thunberg na mostě v Římě vyvolala obrovské znepokojení. Policie už zahájila vyšetřování Oběšená figurína Grety Thunberg na mostě v Římě vyvolala obrovské znepokojení. Policie už zahájila vyšetřování 8. října 2019 17:12

Protest nekončí

Ve středu ale budou studenti v protestech pokračovat. Studenti se přesunou k rektorátu univerzity a budou požadovat odstup rektora univerzity Tomáše Zimy. Ten se stal terčem kritiky poté, co vyšlo najevo, že došlo k utajenému uzavření smlouvy o partnerství mezi školou a nebankovní institucí Home Credit.

Server Aktuálně navíc přišel se zjištěním, že konference, které univerzita pořádala pod záštitou Tomáše Zimy, byly byly tajně financovány čínskou ambasádou. „Akce byly podle sinologů vychýlené ve prospěch čínské propagandy a spolupořádal je tajemník Česko-čínského centra UK Miloš Balabán, do jehož firmy čínské peníze tekly,“ zjistil portál.

Někteří akademici si kromě toho založili firmu s názvem Středisko bezpečnostní politiky, s. r. o., na kterou pak sponzoři posílali finanční obnosy. Ty přitom měly chodit Středisku bezpečnostní politiky, které spadá pod samotnou univerzitu. Kvůli záměrně shodnému názvu tak akademici nekale přišli k penězům, které jim nepatřily, za což byli následně propuštěni.

Doporučeno
Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) 25. srpna 2019 18:16

Okamžité odstoupení

Organizátoři protestu s příhodným názvem „Nechceme oteplování, ale ani Zimu!“ uvádějí, že pokud Josef Zima neodstoupí sám, budou požadovat jeho odvolání Akademickým senátem UK.

„Nemá naši důvěru, že by mohl vést univerzitu reálně ekologickým a proklimatickým směrem,“ vysvětlují studenti svůj postoj u facebookové stránce Univerzity za klima„Požadujeme, aby nová rektorka brala téma klimatické krize za naprosto zásadní a začala adekvátně tomu jednat!“ dodávají.

Domů
Sdílet
Diskuse