Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. prosince 2019 8:18
Čas čtení 0:00
Tímea Krauszová

Emily Ratajkowski odmítla statisícovou odměnu od Saúdské Arábie: „Chci podporovat ženy, LGBTI komunitu a svobodná média”

OSOBNOSTI
Uložit Uložené

Saúdská Arábie si kupuje influencery, ale ne každý je na prodej.

Modelka Emily Ratajkowsi měla na svých sociálních sítích propagovat saúdskoarabský hudební festival MDL Beast. Emily není jediná influencerka, kterou na festival pozvali. Země se tímto snaží zlepšit si své pokřivené renomé.

Ani za štědrou odměnu nechtěla propagovat zemi, která potlačuje lidská práva

Emily si je zjevně vědoma situace ohledně lidských práv v Saúdské Arábii, komentuje Diet Prada v příspěvku, ve kterém vyzývají několika influencerů, aby si přečetli zprávy. Podle jejich anonymního zdroje nabízeli až šestimístné odměny.

Emily se pro Diet Prada vyjádřila, že jí záleží na právech žen, LGBTI komunity a na svobodě projevu a svobodných médiích. „Doufám, že takto přitáhneme pozornost na nepravosti, které se tam [v Saúdské Arábii] dějí.“ 

Saúdská Arábie se netěší pozitivnímu PR. Jen nedávno odsoudili k trestu smrti pět lidí odpovědných za vraždu novináře Džamáíla Chášukdžího, který si dovolil kritizovat korunního prince Mohameda bin Salmána. Zdrogovali ho a zaškrtili, jeho tělo rozřezali na kousky a celé týdny lhali o tom, zda se nějaká vražda vůbec stala.

Doporučeno
Novináře uškrtili a prý i rozčtvrtili, jeho tělo dodnes nenašli. Vrahové dostali trest smrti Novináře uškrtili a prý i rozčtvrtili, jeho tělo dodnes nenašli. Vrahové dostali trest smrti 23. prosince 2019 16:08

Zároveň jsou v této zemi, extrémně potlačována práva žen. Nemohou podnikat či vlastnit pas, a teprve před rokem jim úřady povolily jízdu (i tak ne všem). Země si influencery kupuje, aby si tak alespoň zčásti napravila zkažené renomé. Zve je na hudební festival MDL Beast do hlavního města Rijádu, ale mnohým jejich kolegům a ani followerům se takový marketing nelíbí, píše BuzzfeedNews.

 
Na Instagramu je kritizují, někteří se brání

Mezi influencery, které oslovili do spolupráce, patří i Sofia Richie s více než 6 miliony followery na Instagramu. Nejeden z nich ji v komentářích upozornil na to, co propaguje. Zdůrazňují, že by si měla lépe vybírat, komu bude dělat reklamu.

Emily Ratajkowski odmietla státisícovú odmenu od Saudskej Arábie: „Chcem podporovať ženy, LGBTI komunitu a slobodné médiá“
Emily Ratajkowski odmietla státisícovú odmenu od Saudskej Arábie: „Chcem podporovať ženy, LGBTI komunitu a slobodné médiá“ Zdroj: Instagram/sofiarichie

Kritizují i amerického herce Armieho Hammera, kterého sledujte přes milion lidí. „Kolik ti zaplatil Mohamed bin Salmán, abys toto řekl?“ ptá se ho narovinu jeden muž. „Nikdy nezapomeneme na Džamáíla Chášukdžího,“ píše další.

Emily Ratajkowski odmietla státisícovú odmenu od Saudskej Arábie: „Chcem podporovať ženy, LGBTI komunitu a slobodné médiá“
Emily Ratajkowski odmietla státisícovú odmenu od Saudskej Arábie: „Chcem podporovať ženy, LGBTI komunitu a slobodné médiá“ Zdroj: Instagram/armiehammer

Armie ve svém příspěvku přirovnává saúdskoarabský festival k Woodstocku v 60. letech. Mluví o společenském vývoji, který je prý pomalý, ale pro něj citelný. Prý v zemi nastává kulturní revoluce. Právě toto mu mnozí vytýkají se slovy, že zabíjení novinářů, omezování práv žen a menšinových komunit není projevem vývoje.

Domů
Sdílet
Diskuse